Omul din spatele perdelei. Portretul-robot al noului premier
Un lider politic, chiar sef de partid, un independent, un tehnocrat. Dincolo de aceste variante vehiculate in ultimele zile, viitorul premier trebuie sa indeplineasca o serie de criterii destul de drastice si multe termene limita.
Romania Libera: Presupunand ca presedintele Traian Basescu va reusi sa-si impuna strategia in fata parlamentarilor si a liderilor centrali ai PDL, iar premierul Emil Boc va demisiona din fruntea Guvernului, ramane intrebarea: „Ce profil trebuie sa aiba viitorul prim-ministru si, odata stabilit acesta, cine se incadreaza in tipar?" Misiune deloc simpla daca luam in calcul suma de conditii si termene-limita ce vor fi impuse sefu¬lui Executivului atat de catre democrat-liberali, cat si de partenerii de guvernare ai acestora. Pana acum, putinii lideri ai PDL care s-au pronuntat public in favoarea schimbarii lui Emil Boc din fruntea Guvernului au vorbit despre „un tehnocrat, cu un puternic profil de economist si cunoscator al mediului de afaceri" (Sulfina Barbu) si de „o formula in care sa-i facem pe romani sa vada mai repede lucrurile pozitive pe care le facem" (Elena Udrea).
Evenimentul Zilei: Cum vad ministrii relansarea guvernului. Cu si fara Boc Udrea: "Sa gasim formula in care sa-i facem pe romani sa vada mai repede lucrurile pozitive pe care le facem". Tabara: "Momentul 2012 trebuie pregatit de pe acum. E nevoie de o decizie rapida". Cu Emil Boc prabusit in sondaje, in tandem cu partidul si guvernul, ministrii PDL nu-l scot pe fata din carti pe premier, insa cer o decizie rapida atat a partidului, cat si a sefului executivului. Pozitia cea mai transanta in dezbaterea "Boc versus premier independent" o are Elena Udrea, care avertizeaza ca PDL nu are timp de asteptat si trebuie sa gaseasca o formula pentru a recupera pierderile electorale cauzate de masurile nepopulare asumate de guvern anul trecut. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, sustine si el ca mentinerea lui Boc la Palatul Victoria "poate fi o solutie" pentru relansarea guvernului si a partidului, desi acest lucru "nu este foarte simplu". Tabara a adaugat insa ca "momentul 2012 trebuie pregatit de pe acum", iar o decizie in privinta formulei de guvernare trebuie luata rapid. "Dezbaterile sunt bine-venite, dar nu trebuie prelungite. Trebuie sa se ia o decizie ferma si rapida", a spus el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adevarul: Cabinetul Boc V, de doua ori mai rau decat Boc IV In 2010, cei mai multi romani, respectiv 44,9%, apreciau ca performanta Cabinetului Boc este aceeasi cu cea a guvernului anterior. Doar 34% spuneau ca este „mai rau", iar 11,2% credeau ca este „mai bine". In 2011, situatia s-a schimbat radical: 67,3% dintre romani spun ca prestatia Executivului este „mai rea" decat cea a guvernului anterior, 22,7% la fel, si doar 4,9% spun ca este „mai buna". Schimbarea este la fel de dramatica si la aprecierea directiei in care se indreapta Romania. Anul trecut, 73,4% din respondenti afirmau ca directia este gresita, iar 21,3% ca ar fi buna. In ianuarie 2011, procentul celor care cred ca Romania se indreapta intr-o directie gresita este de 87%, iar ipoteza directiei bune mai este sprijinita doar de 9,7% din romani.