Misterele Universului. Energia intunecata, fantoma care bantuie prin cosmos
Energia intunecata pare sa reprezinte mai mult de doua treimi din energia din Univers. Si, totusi, nu stim deloc multe despre aceasta forma de energie. Exista insa cateva teorii.
Evenimentul Zilei: O fantoma bantuie prin Univers: este vorba despre energia intunecata, aceasta forma de energie care duce la expansiunea accelerata a Universului. La nivelul intregului Univers, aceasta forma de energie pare sa fie dominanta, reprezentand mai bine de 70% din totalul de energie. Ar putea determina soarta finala a intregului Univers. Ce este insa aceasta energie intunecata? Acesta este unul dintre misterele cele mai profunde ale fizicii moderne. Energia intunecata ar putea fi o forma de energie constanta, care exista sub forma unei energii fundamentale a spatiului, numita „constanta cosmologica”, care a fost introdusa, fiind botezata cu litera Λ, chiar de catre Einstein, in teoria relativitatii generale. Motivul pentru care Einstein a introdus acest termen era faptul ca in anii respectivi, acum aproape 100 de ani, nu se stia ca Universul este in expansiune, se credea ca ar fi static. Ca sa ajunga la un Univers static, Einstein a introdus acest termen, aceasta „constanta cosmologica”.
Romania Libera: Cum a ajuns Romania sa aiba 22 milioane de avorturi Numarul intreruperilor de sarcina care au avut loc intre 1958 si 2008 este mai mare decat populatia actuala a Romaniei. Aceasta statistica infioratoare demonstreaza politicile demografice dezastruoase pe care le-a avut Romania in perioade diferite ale istoriei sale recente. "Ar fi trebuit sa mai am azi inca sase frati, mai mari decat mine. Dar in viata nu suntem decat eu si un frate de-al meu. Ceilalti sunt in Cer. I-a avortat mama". Aceste cuvinte, ce apartin unei femei de 40 de ani, definesc 50 de ani de politica demografica haotica a acestei tari. Cifrele vorbesc de la sine - 22.178.906 avorturi, facute in intervalul cuprins intre 1958 si 2008. Datele apartin Centrului de Calcul, Statistica Sanitara si Documentare din Ministerul Sanatatii. Si mai interesant este faptul ca la sfarsitul acestui interval, adica in 2008, populatia Romaniei, conform datelor oficiale, era de 21.504.442 de locuitori. Deci numarul avorturilor din 50 de ani este mai mare decat populatia actuala a tarii.
Jurnalul National: CFR-ul, gaura neagra din buzunarul romanilor CFR-ul zace de multi ani in datorii istorice. In fiecare an, zerourile adaugate la pierderi se lasa cu negocieri acerbe si promisiuni de reformare, fara vreun rezultat concret. In ciuda restructurarilor din 2010 si cu toate promisiunile Guvernului, anul 2011 a gasit tot sistemul feroviar inecat in datorii. Facturi neplatite si alte datorii catre furnizori. Potrivit datelor CFR SA, compania a terminat anul cu datorii de 5,36 miliarde de lei, din care 2,76 miliarde de lei reprezinta obligatii catre furnizori si 2,59 miliarde lei, restante catre bugetul de stat. Una dintre cauzele facturilor uriase din conturile sistemului feroviar romanesc o reprezinta energia electrica. CFR-ul, unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrica din tara, isi permite sa achizitioneze energia la pret de lux! Asa se face ca facturile catre energie sunt platite la suprapret, ajungand la o medie de 0,4815 bani/kW/h. Categoria de lux in care CFR prefera sa isi plateasca facturile nu este decat o alta dovada a rasfatului si nesimtirii cu care se gestioneaza visteria tarii.
Adevarul: Rosia Montana - intre cianura si un loc de munca Ca sa-ti dai seama ce se intampla la Rosia Montana trebuie sa mergi si sa vezi cu ochii tai locul unde ar trebui sa inceapa exploatarea aurului. Cum intri in comuna observi o insiruire de case care stau sa cada, alaturi de unele care arata mai bine, chiar daca sunt vechi de sute de ani.Ajuns in centru, remarci multe cladiri cu „bulina galbena”, semn ca acestea au fost cumparate de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), firma care a incheiat un contract cu statul roman pentru exploatarea aurului din zona. Casele „Goldului”, cum le spun localnicii, sunt numerotate, iar pe fiecare placuta scrie ca „relansarea mineritului in zona poate salva aceasta cladire, aducand finantarea necesara pentru reabilitare”. Numai ca putine case sunt reabilitate. In piata din centru se afla si muzeul „Goldului", o cladire veche, care a fost restaurata si tranformata in muzeu. In contrast cu locuintele marcate cu bulina, observi alte cladiri, care au deasupra portii o tablita pe care scrie cu litere de tipar: „Aceasta casa NU este de vanzare”. Din cand in cand, pe drum mai trece cate o masina de teren si iti dai seama ca e a companiei, pentru ca are numar cu RMG. In localitate observi si „oamenii Goldului", imbracati in salopete verde inchis si inscriptionate cu bulina galbena. Unele dintre casele cumparate de companie sunt inca locuite de catre proprietarii lor, acum angajati ai RMGC. In afara de ei, mai rar mai vezi cate un om din comuna.
Ziarul Financiar: Ziarul Financiar propune presedintelui 50 de premieri din mediul privat Conduc companii, fac bugete, studii de piata pentru cresterea businessului, platesc salarii si taxe la stat si, in final, dau socoteala in fata actionarilor pentru ce au facut. Daca au performanta in fruntea companiilor sau a bancilor pe care le manageriaza, de ce nu ar avea in fruntea Guvernului? Incertitudinea care domina de aproape doua saptamani spatiul public nu este in masura sa aduca ceea ce presedintele Traian Basescu numeste "increderea in actul de guvernare". Caderea economica de anul trecut a fost ceva mai mica decat se anticipa, dar a fost o cadere dureroasa. Anul care a trecut, cu scaderi de salarii, zeci de mii de concedieri, majorari de taxe, a fost unul dintre cei mai cumpliti de la revolutie incoace. Guvernarea nu performeaza, iar Romania nu a iesit din criza asa cum sustin guvernantii. Discutia care a explodat referitoare la promovarea la Palatul Victoria a unui premier cu profil tehnocratic suporta multe analize, dar firul rosu care le strabate este constatarea ca, deocamdata, in cadrul partidelor care sustin guvernarea nu exista un nume credibil care sa aduca ceea ce presedintele Traian Basescu numeste increderea in guvernare.