Harta alimentelor. Unde se gaseste cea mai ieftina mancare din Romania
Reprezentantii industriei alimentare spun ca pana la toamna nu ar trebui sa existe motive de scumpire, chiar daca eventualitatea unei crize a alimentelor a fost invocata si pe plan local. Singura exceptie este uleiul, care s-ar putea scumpi cu circa 30%.
Gandul: Care sunt judetele cu cele mai ieftine produse alimentare in luna ianuarie."In afara de floarea soarelui si de graul pentru panificatie, nu exista alte situatii in care stocurile de materie prima sa se termine", a declarat Dragos Frumosu, presedintele FSIA. Pe lista scumpirilor posibile intra si painea, in cazul in care importurile de grau se vor realiza la preturi mai mari, dupa cum au declarat recent oficialii Ministerului Agriculturii. Se stie ca firmele din panificatie mai au stocuri de grau doar pentru februarie. Dupa aceea, ele vor fi nevoite sa apeleze la importuri. De la inceputul anului, singurul produs care oficial costa mai mult decat la finele anului trecut este laptele. In cursul acestei luni, intr-o singura saptamana, pretul unui litru a urcat cu 20%, depasind 5 lei.
Saptamana trecuta, clujenii au platit cel mai mic pret la nivel national pentru carnea de vita: intre 7,5 si 9,5 lei/kg. La polul opus s-au aflat locuitorii judetului Timis, unde kilogramul de carcasa de vita are cel mai mare pret, respectiv 18 - 20 lei. In Mehedinti se gaseste cea mai ieftina carne de pasare - doar 4,5 - 6 lei/kg, in timp ce locuitorii judetului Caras-Severin sunt nevoiti sa plateasca de trei ori mai mult pentru acest produs, adica 14 - 15 lei/kg. In schimb, in pietele din Gorj se poate cumpara cea mai ieftina carcasa de porc, respectiv 6,8 - 7,2 lei/kg, comparativ cu Bistrita-Nasaud, judetul cu cel mai "piperat" pret, de 15 - 18 lei/kg. In Mures se gaseste cea mai ieftina telemea (8 - 10 lei/kg), in timp ce la Tulcea ouale au cel mai mare pret, de 0,65 - 0,85 lei/bucata.
EVZ.ro: Amenintari anonime. O scrisoare expediata mai multor ambasade straine si institutii dadea ca termen-limita ziua Micii Uniri, 24 ianuarie, pentru inghetarea preturilor la energie electrica si carburanti. Anonima, expediata mai intai ambasadei de la Bucuresti a Republicii Kazahstan, vorbeste despre un plan de incendiere a catorva rafinarii si a nenumarate benzinarii, autocisterne, conducte, trenuri si vase de transport petrolier din toata tara. Scrisoarea este redactata, conspirativ, in numele "soferilor auto-moto din Romania" si ameninta cu punerea in practica a atacurilor de mai sus in cazul in care, pana pe 24 ianuarie (lunea trecuta), preturile benzinei si motorinei nu vor fi plafonate la 1 euro, iar pretul energiei electrice si cel al gazelor nu vor fi oprite din crestere pana la alegerile parlamentare din 2012. Sintetizandu-si pretentiile, autorii scrisorii explica: "Practic, din 24 ianuarie 2011, daca vor fi inghetate timp de doi ani preturile la benzina, motorina, energia electrica si gaze, va fi liniste si pace". Ultimatumul dat de semnatarii anonimi ai acestei amenintari se incheie cu o formula consacrata, pe jumatate, de Traian Basescu: "Sa traiti bine si sa reflectati bine".
Romania Libera: Impozite online cu taxa. Persoanele fizice care platesc impozitele online ar putea suporta, partial sau integral, comisionul pe care primariile il vor achita bancilor care accepta plati electronice prin sistemul national www.ghiseul.ro, autoritatile urmand sa transmita cetatenilor datele de autentificare, prin posta. Posibilitatea ca primariile sa solicite contribuabililor achitarea, partiala sau integrala, a comisionului este prevazuta in HG 1.235/2010 privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP). "Comisionul perceput de furnizorul de servicii de acceptare de plati electronice (...) poate fi suportat de catre contribuabil, de institutia publica sau in orice alta varianta aleasa de institutia publica la momentul inregistrarii in SNEP", potrivit hotatarii de guvern. Pentru fiecare tranzactie efectuata de un contribuabil, primaria va achita un comision de cel mult 2% din suma transferata de acesta, dar nu mai mult de 30 lei, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
ZF.ro: Prima Casa Reload. Bancile primesc din nou dosare pentru credite ipotecare prin "Prima casa" dupa ce Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care administreaza garantiile de stat in cadrul programului, a repartizat plafonul total de 200 mil. euro disponibil anul acesta. Plafonul total de garantii a fost diminuat drastic fata de 2010 deoarece numarul cererilor pentru aceste credite s-a redus treptat in a doua jumatate a anului trecut. Cererea a scazut pe masura ce pe piata au inceput sa apara produse cu dobanzi mai mici si in conditiile in care procesul de aprobare a imprumuturilor garantate de stat este destul de greoi. Avantajul principal il reprezinta insa avansul de doar 5% din valoarea imprumutului, fata de 30-40% in cazul unui credit ipotecar standard. "Exista in continuare cerere pentru aceste credite. Este adevarat ca si ofertele standard ale bancilor s-au apropiat ca pret de Prima casa, dar principala diferenta ramane avansul. Sunt clienti care nu au un avans mai mare de 5% si prefera aceasta varianta", a comentat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance. Creditele in euro prin Prima casa se vand la o marja de maxim 4% peste indicatorul Euribor la trei luni, ceea ce inseamna o dobanda de aproape 5,1% pe an.
Jurnalul National: Pedeapsa si dupa 50 de ani. Prescriptia raspunderii penale pentru infractiunile de omor, care potrivit legislatiei in vigoare este de 15 ani, ar putea fi eliminata, criminalii putand fi pedepsiti indiferent de timpul scurs de la comiterea infractiunii. Europarlamentarul Monica Macovei si deputatul PDL Sever Voinescu au initiat un proiect de modificare a Codului Penal, care prevede inlaturarea prescriptiei raspunderii penale pentru infractiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav si infractiuni intentionate care au avut ca urmare moartea victimei) si inlaturarea prescriptiei executarii pedepsie pentru aceleasi infractiuni. Imprescriptibilitatea este prevazuta pentru toate infractiunile de omor pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare va legii. Initiatorii sustin ca o astfel de solutie a fost adoptata anul trecut si de Suedia si este in concordonata cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) si nu incalca principiul retroactivitatii.
Adevarul: Politia are ratia de benzina mai mica decat Parlamentul. Politia Romana a decis ca, din ianuarie, ratia de benzina pentru masinile din dotare sa fie de 100 de litri pe luna. Anul trecut, senatorii au consumat, in medie, cate 428 de litri lunar. Oficialii Inspectoratului General al Politiei Romane au dat asigurari ca masura nu va duce la intarzieri in interventii. Potrivit sefului Centrului de Informare al IGPR, Raluca Seucan, „cantitatea de combustibil va fi data pentru intreg parcul auto al unei unitati de politie si nu este obligatoriu ca toate masinile sa consume fix cate 100 de litri pe luna. Aceasta masura este de fapt o recomandare. Sunt cazuri in care intr-adevar se depaseste aceasta cantitate si este normal acolo unde sunt multe actiuni. Mai sunt si situatii in care se foloseste un singur plin pe luna. Nu toate masinile sunt trimise in misiuni si patrulari si nimeni nu impune ca dupa depasirea acestei ratii autovehiculul sa fie tras pe dreapta".