Un nou ocean a aparut pe continentul african, in Etiopia

Ocean Etiopia

In 2005 un vulcan din Etiopia a erupt, provocand in cateva zile o ruptura lunga de 17 kilometri,  acesta fiind considerat de geologi primul semn al aparitiei unui ocean pe continentul african.

Daily Galaxy: Mama Natura pare sa ne pregateasca o noua surpriza. Geologii cred ca aceasta ruptura a fost inceputul nasterii unui nou ocean, pentru ca doua parti ale continentului african s-au departat una de cealalta, insa aceasta teorie este una controversata si contestata de mai multi oameni de stiinta.

Cercetatori din mai multe tari au confirmat ca procesele vulcanice de sub placa tectonica etiopiana sunt aproape identice cu  cele care se petrec pe fundul oceanelor, iar aceasta ruptura care a aparut la suprafata este intr-adevar dovada nasterii unui nou ocean.

"Aceasta este o descoperire in intelegerea noastra a procesului care duce la crearea bazinelor oceanice", a declarat Ken Macdonald, profeosr al Departamentului de Stiinta a Pamantului, din cadrul Universitatii California, Santa Barbara.

Citește și
Oetzi, omul gheturilor
Are 5300 de ani! Uite cum arata Oetzi, "omul gheturilor"

Cu alte cuvinte, o bucata de continent se va desprinde de Africa! La o conferinta recenta pe tema modificarilor tectonice ale Terrei, toti specialistii au declarat ca sunt uimiti si inspaimantati de ce se intampla.

Fisurile au inceput sa apara in urma cu ani de zile. Recent, insa, activitatea seismica a crescut in intensitate in nord-estul Africii si se pare ca acest continent se rupe incet, incet. Cercetatorii spun ca lava din regiune este la fel consistenta cu cea pe care o intalnesc pe fundul marilor sau al oceanelor si ca, intr-un final, apa va acoperi desertul.

o conferinta a specialistilor geologi, Cynthia Ebinger, de la Universitatea Rochester din New York, spune ca vulcanul Erta Ale, din desertul Etiopiei este gata sa erupa. La ultimele cercetari in zona, in noiembrie anul trecut, o echipa de vulcanologi a stabilit ca activitatea seismica este in crestere si ca din craterul muntelui a inceput sa iasa lava, scrie Der Spiegel.

Scoarta de sub desert s-a rupt, iar vulcanii au inceput sa fiarba, spun specialistii, care sunt siguri ca Africa se va diviza intr-un final. Prima falie a aparut cu milioane de ani in urma, atunci cand s-a desprins de continent Peninsula Arabica si a rezultat Marea Rosie si Golful Aden. A doua fractura se intinde spre sud, din Etiopia pana in Mozambic si este cunoscuta sub numele de Valea Marelui Rift. Pe aceasta linie sunt numerosi vulcani si lacuri fosrmate deja in zonele in care scoarta s-a scufundat in magma. Se stie clar ca peste milioane de ani, aceasta regiune va fi umpluta cu apa marii, problema este cat de repede se va intampla asta.

 

 

Imaginile surprinse acolo sunt de-a dreptul apocaliptice. Este cel mai fierbinte loc de pe Terra – si asta nu din cauza deserturilor care-l inconjoara. Aburi toxici ies din pamant si apa fierbe pretutindeni. Relieful are firme bizare, contorsionate parca dupa chinurile prin care natura a trecut aceste roci de-a lungul istoriei lor.

In ultimii 5 ani, transformarile geologice in aceasta parte a Africii s-au accelerat dramatic, spun specialistii. Daca pana nu demult miscarile erau de cativa milimetri pe an, acum pamantul se deschide cu un metru la fiecare 50 de saptamani, spune Loraine Field, cercetator la Universitatea din Bristol.

Vulcanii si-au intensificat si ei activitatea si au existat 22 de eruptii la suprafata, in Triunghiul Afar. Presiunea magmei din interior a produs fisuri de pana la 8 metri latime, spune Derek Keir de la Universitatea din Leeds.

Dintr-o perspectiva geologica, viteza cu care magma impinge scoarta este uluitoare. Isi face drum printre roci, din miezul Pamantului spre suprafata, cu 30 de metri pe minut, spune Eric Jacques De la Institutul de Fizica din Paris. Masuratorile din satelit adeveresc consecintele: pe o distanta de 200 de kilometri pamantul arata ca asfaltul incins, intr-o zi de vara.

The Telegraph: Barack Obama ii cere din nou lui Muammar Kadhafi sa plece "Statele Unite si lumea intreaga continua sa fie revoltate de violenta inspaimantatoare folosita impotriva libienilor", a declarat Obama in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau mexican, Felipe Calderon. "Pe viitor, vom continua sa trimitem un mesaj clar: violenta trebuie sa inceteze. Muammar Kadhafi si-a pierdut legitimitatea si trebuie sa plece. Cei care comit violente impotriva libienilor trebuie sa raspunda pentru actele lor. Si trebuie sa raspunda aspiratiilor libienilor de libertate, democratie si demnitate", a adaugat el. Intrebat apoi despre posibilitatea ca Statele Unite sa actioneze militar pentru a pune capat crizei, Obama a dat asigurari ca face in asa fel incat sa aiba la dispozitie "toata gama de optiuni".

Ria Novosti: "Palatul" lui Putin, vandut pentru 350 de milioane de dolari  O resedinta de lux de pe litoralul Marii Negre, care ar fi fost construita pentrul uzul privat al premierului rus Vladimir Putin, a fost vanduta unui investitor bogat pentru aproximativ 350 de milioane de dolari. Aleksandr Ponomarenko, fost proprietar al portului Novorosiisk, de la Marea Neagra, a declarat ca a achizitionat complexul in schimbul sumei de 350 de milioane de dolari, printr-o firma cu sediul in Cipru. Acest complex care are mai multe cladiri, intre care un palat in stil italian, a fost construit in apropiere de satul Praskoveievka in regiunea Krasnodar, din care face parte si orasul Soci, unde se vor desfasura Jocurile Olimpice de iarna din 2014.

The Telegraph: Vina recunoscuta e pe jumatate iertata. Biserica Catolica germana ofera despagubiri  victimelor abuzurilor sexuale Biserica ofera "o despagubire financiara care poate ajunge la 5.000 de euro pentru fiecare victima", potrivit unui comunicat al conferintei episcopale. Ea a informat in legatura cu aceasta masura gruparea guvernamentala creata in 2010 pentru a preveni abuzurile sexuale asupra minorilor in cadrul Bisericii si scolii, dar a subliniat ca victimele pot incepe sa depuna cereri scrise de despagubire incepand din 10 martie, au afirmat episcopii. Biserica Catolica germana s-a declarat dispusa in septembrie sa despagubeasca victimele, fara a dezvalui o suma. Iezuitii germani sau abatele benedictin bavarez al manastirii Etal propusesera deja acordarea unei sume fixe de 5.000 de euro.

CNN: Julian Assange a facut apel impotriva extradarii sale in Suedia Avocatii australianului au depus o cerere formala la Inalta Curte de Justitie din Londra, a precizat un purtator de cuvant al acestei instante. Data la care va avea loc audierea va fi stabilita ulterior. Un tribunal londonez a validat, la 24 februarie, cererea de extradare emisa pe numele sau de Suedia, tara in care doua femei l-au acuzat de agresiune sexuala si viol. Fondatorul WikiLeaks a negat intotdeauna aceste acuzatii. Avocatii sai, care apreciaza ca Assange este victima unei "masinatiuni" si unui "abuz de drept" din partea justitiei suedeze, si-au anuntat imediat intentia de a face apel.

The Independent: Muammar Ghaddafi, rapper pe Youtube. A ajuns de rasul lumii Clipurile video care parodiaza discursurile uneori mai putin inteligibile ale "Ghidului", caricaturile si glumele, unele putin macabre, se multiplica pe Internet, liderul aflat la putere in Libia in ultimii 42 de ani fiind calificat drept un "bolnav mintal" sau un "lunatic periculos". "Televiziunea libiana ameninta sa redifuzeze discursul lui Ghaddafi, daca rebelii nu se predau", potrivit unei glume in limba araba, ca aluzie la recentele sale alocutiuni-fluviu. De la inceputul insurectiei soldate pana in prezent cu 6.000 de morti, potrivit Ligii libiene a drepturilor omului, liderul nu i-a menajat pe rebeli, numindu-i "sobolani", "microbi", tineri indopati cu "pastile halucinogene", afirmand in acelasi timp ca poporul sau il "adora".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Arca lui Noe a viitorului. Asa va scapa omenirea de dezastrele naturale
Arca lui Noe a viitorului. Asa va scapa omenirea de dezastrele naturale

Arata ca o constructie din filmele SF, insa aceasta metropola plutitoare poate sa fie solutia pentru orasele devastate de natura dezlantuita.

Are 5300 de ani! Uite cum arata Oetzi,
Are 5300 de ani! Uite cum arata Oetzi, "omul gheturilor"

Inca de cand a fost descoperit, in 1991, Oetzi, omul gheturilor a fost invaluit in mister. Doar un corp fara chip, care intruchipa simbolul unei ere a umanitatii demult apuse. Insa expertii au reusit sa il "readuca la viata".

Oamenii sunt tot o specie de extraterestri. Cum a inceput viata pe Terra
Oamenii sunt tot o specie de extraterestri. Cum a inceput viata pe Terra

Teoriile privitoare la sursa primara a vietii s-au mai imbogatit cu inca una: oamenii sunt o specie de extraterestri, iar viata pe Terra a inceput datorita meteoritilor si cometelor, in urma cu 5 miliarde de ani.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.