Are 5300 de ani! Uite cum arata Oetzi, "omul gheturilor"

Oetzi, omul gheturilor

Inca de cand a fost descoperit, in 1991, Oetzi, omul gheturilor a fost invaluit in mister. Doar un corp fara chip, care intruchipa simbolul unei ere a umanitatii demult apuse. Insa expertii au reusit sa il "readuca la viata".

Daily Mail: Folosing imaginile 3D ale corpului si tehnologia utilizata de medicii legisti, doi artisti olandezi - Alfons si Adrie Kennis - au recreat Omul Gheturilor. Insa singurul lucru pe care nu au reusit sa il realizeze a fost sa stabileasca adevarata culoare a ochilor lui Oetzi, asa ca i-au facut caprui.

Oetzi a fost descoperit in septembrie 1991 in Alpi de Est, langa granita austro-italiana, de catre doi turisti germani. Este cea mai faimoasa mumie a lumii.

Omul gheturilor a decedat la vasta de 46 de ani. A suferit o moarte violenta: examinarile au scos la iveala faptul ca barbatul a fost ranit de o sageata si apoi lovit cu putere in fata.

Se crede ca sageata i-a strapuns artera situata sub clavicula stanga, provocand o hemoragie intensa. Faptul ca a fost extrasa inainte de deces a dus la agravarea ranii. Din cauza socului, Oetzi a suferit si un atac de cord.

Citește și
Hiroshima
Ce ar putea opri incalzirea globala? Un razboi nuclear

Cercetatorii cred ca barbatul ar fi fost ucis de un rival.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca ultima masa pe care a luat-o a fost compusa din vanat.

Oetzi purta cu el un arc, o tolba de sageti si un topor de cupru.

Omul gheturilor avea 46 de ani, 1,59 metri inaltime, suferea de artrita si era infestat de tenii (n.r. o specie de paraziti intestinali).

Descoperirea omului gheturilor a fost cruciala in intelegerea modului de viata a omului preistoric: ce purtau, chiar si ce mancau.

Manechinul, in marime naturala, este expus la Muzeul de Arheologie din Bolzano, Italia, alaturi de ramasitele sale mumificate.

AFP: Barack Obama anunta concesii privind reforma sistemului de asigurari medicale La o reuniune cu guvernatorii, la Casa Alba, Obama a anuntat ca va da posibilitatea statelor sa isi aplice propria lege pe aceasta tema in 2014, in loc de 2017. "Daca statul vostru poate crea un plan care sa acopere la fel de multe persoane, la costuri la fel de mici si intr-un mod la fel de cuprinzator" cum face legea federala, "fara a creste deficitul, atunci puteti aplica acest plan", a spus el. "Va vom ajuta sa faceti acest lucru. Am spus-o deja, nu cred ca un singur partid are monopolul ideilor bune", a continuat el. "Voi sustine tot ceea ce poate functiona, indiferent de unde provine ideea", a subliniat Obama.

BBC News: Se intampla si la case mai mari. Ministrul chinez al Cailor ferate prins mita in valoare de peste 88 de milioane de euro Liu Zhijun, care supravegheaza programul foarte ambitios de devoltare a retelei feroviare chineze, in special liniile de mare viteza, ar fi deturnat 4% din valoarea numeroaselor contracte pe care le-a semnat. Anul trecut investitiile Chinei in sectorul feroviar au depasit 700 de miliarde de yuani (77 de miliarde de euro), a afirmat cotidianul. Liu, in varsta de 58 de ani, ar fi avut cel putin zece amante, unele dintre ele actrite. Luna trecuta, Liu Zhijun a fost mai intai suspendat din functie in cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) de catre Comisia centrala care se ocupa de disciplina in PCC, dupa care a fost demis oficial din functie vineri, de catre Parlament.

Reuters: Un summit extraordinar al UE pe tema Libiei si Africii de Nord va avea loc la 11 martie "Un summit special privind Libia si regiunea Africii de Nord va avea loc la 11 martie", a declarat un diplomat european. In cursul unei intalniri cu presedintele UE, Herman Van Rompuy, "Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a fost desemnata sa il pregateasca", a precizat diplomatul. Potrivit unui alt diplomat, reuniunea ar urma sa aiba loc chiar inaintea unui summit programat deja in aceeasi zi, dupa-amiaza, la care liderii tarilor din zona euro vor discuta pe tema punerii in aplicare a unui dispozitiv de combatere a crizelor datoriilor. Van Rompuy a convocat summitul suplimentar privind Libia si valul de contestare din lumea araba in urma unei solicitari in acest sens a presedintelui francez Nicolas Sarkozy, sustinuta de mai multe tari din sudul Europei vizat direct de revoltele de pe malul stang al Mediteranei, precum si de premierul britanic David Cameron.

BBCNoua Zeelanda a adus un omagiu celor care au pierit in tragicul cutremur "Ne amintim de cei care au murit in timpul cutremurului de la 22 februarie", a declarat Peter Beck, preot la catedrala din Christchurch, unde 22 de cadavre sunt blocate sub ruinele clopotnitei prabusite. Drapelele au fost coborate in berna in toata tara. Premierul John Key s-a recules in centrul orasului, partea cea mai afectata din Christchurch. Salvatorii si-au intrerupt operatiunile, si-au scos caschetele si au plecat capetele. In alte parti, neo-zeelandezii s-au adunat in bisericile din tara. La catedrala din capitala Wellington multimea depasea cu mult capacitatea cladirii si multi au ramas afara. Bilantul oficial este in prezent de 154 de morti, dar ar urma sa creasca la 240, din cauza numarului disparutilor, care au sanse mici sa fie gasiti in viata.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Oamenii sunt tot o specie de extraterestri. Cum a inceput viata pe Terra
Oamenii sunt tot o specie de extraterestri. Cum a inceput viata pe Terra

Teoriile privitoare la sursa primara a vietii s-au mai imbogatit cu inca una: oamenii sunt o specie de extraterestri, iar viata pe Terra a inceput datorita meteoritilor si cometelor, in urma cu 5 miliarde de ani.

Ce ar putea opri incalzirea globala? Un razboi nuclear
Ce ar putea opri incalzirea globala? Un razboi nuclear

Cercetatorii de la NASA si reprezentantii mai multor institutii au analizat efectele unui razboi ce implica arsenal nuclear. Iar rezulatele sunt cel putin ciudate: un razboi nuclear ne-ar "scapa" de 5 milioane de tone de dioxid de carbon.

Cea mai puternica furtuna de nisip vazuta din spatiu. FOTO
Cea mai puternica furtuna de nisip vazuta din spatiu. FOTO

Asa cum protestele si violentele continua sa zdruncine nordul continentului african, vanturile puternice dau nastere unor imense furtuni de nisip. NASA a reusit sa fotografieze cea mai mare furtuna de acest gen din ultima perioada.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.