Portret: Nadia

×
Codul embed a fost copiat

Nadia Comaneci implineste 47 de ani. Poate ca cea mai valoroasa victorie a sa nu a fost nici pleiada de note de 10 obtinuta la Montreal, nici multiplele titluri mondiale si europene.

Triumful autentic a venit abia dupa ce si-a incheiat activitatea sportiva, mai exact in noiembrie 1989, cand a evadat din colivia de aur in care fusese tinuta prizoniera. Lasa totul in urma: familia, prietenii, medaliile, casa, in schimbul unui cuvant pe care il rostea cu sfruntare: liberatate!

Vestea ca Nadia a fugit din tara a facut sa curga multa cerneala in agentiile de presa din intreaga lume. Faptul ca cel mai rasfatat copil al dictaturii, preferata multimilor, Zeita de la Montreal, era nevoita sa treaca granita clandestin reprezenta cea mai usturatoare palma primita de regimul comunist. In sfarsit, exista dovada ca, dincolo de detasarea aparenta de Moscova, dincolo de protestele de fatada impotriva invadarii Cehoslovaciei, in Romania infernul se dezlantuise. Dictatura statea pe un butoi cu pulbere. 

In tara, nimeni nu scotea un cuvant. Vreme de 15 ani, Nadia fusese ambasador plenipotentiar al Romaniei in lume. Totul incepuse la Montreal, in 1974, cand o fetita din Europa de Est taia rasuflarea intregii planete, prin exercitii precise, fara repros. In ciuda celor 5 medalii de aur pe care Nadia le castigase la Europenele din acelasi an, nimeni nu acorda nici o sansa gimnastelor romance in fata reputatelor sportive sovietice! Nadia insa a nesocotit traditia rusoaicelor.  Exercitiul impecabil de la paralele a luat prin surprindere pana si batranul calculator din sala „Forum”, care nu se astepta inca la perfectiune si care a afisat uluit celebra eroare: nota 1 pentru concurenta cu numarul 73.  Prima nota de 10 a primit-o matur, aproape sobru, avand constiinta propriei maretii. Au urmat alte sase. 

Nadia a stabilit recorduri nu numai in gimnastica, ci si in audientele televiziunii americane: 19 puncte de rating. Doar emisiunea aselenizarii inregistrase 20 de puncte. Asadar, Nadia, sportiva care sfidase legile gravitatiei, la un singur pas de Neil Armstrong.

Citește și
Mistere la Jocurile Olimpice
Mistere la Jocurile Olimpice
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La scurt timp, TIME, NEWSWEEK si  SPORTS ILLUSTRATED o aveau pe coperta. Presa internationala nu mai contenea cu titluri elogioase: „Inoata intr-un ocean de aer”, „E perfecta”, „S-a nascut o stea”. Un italian bogat promitea sa-i sculpteze bustul in aur masiv, iar un seic entuziast era dispus sa-i daruiasca „Academia Nadia Comaneci”. Acasa a fost primita cu mare fast. Regimul a stiut sa speculeze abil triumful tinerei gimnaste, acordandu-i titlul de „Erou al muncii socialiste”.

Primul sau antrenor, Bela Karoly, a descoperit-o pe Nadia din intamplare, in curtea unei scoli din Onesti, in timp ce aceasta pretindea ca este gimnasta. Impresionat, Bela nu s-a lasat pana nu a adus-o pe micuta Nadia in sala de gimnastica. Restul e  istorie si statistica:  16 medalii de aur, 6 dea argint si 3 de bronz castigate la Jocurile Olimpice, Campionate Europene si Mondiale, la care se adauga alte sute obtinute in competitii regionale.

In 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, Uniunea Sovietica si-a luat revansa pentru umilinta indurata cu patru ani in urma, dezavantajand-o fatis pe Nadia, care, chiar si asa si-a adjudecat doua titluri de campioana. In semn de protest, echipa Romaniei nu a participat la festivitatea de premiere, sfidand gigantul URSS.

Cu toate ca veniturile din gimnastica erau enorme, Nadiei nu-i revenea decat o parte infima. Se spune ca in urma unei competitii de amploare, Nadia ar fi castigat uriasa suma de 250.000 de dolari, din care a primit doar 1000!

Nemaisuportand teroarea unui regim paranoic, la un an dupa istoricele Jocuri Olimpice de la Montreal, Marta si Bela Karoly au evadat din stransoarea comunismului. Suspiciunile au inceput sa planeze si asupra Nadiei, astfel ca guvernul de la Bucuresti a inceput sa o supravegheze atent. I s-a interzis chiar dreptul de a participa ca arbitra la competitiile internationale.

Abia in 1994, la cinci ani dupa caderea regimului comunist, Nadia s-a intors in tara. A donat 120.000 de dolari Federatiei Romane de Gimnastica, anuntandu-si logodna cu american Bart Conner. In 1996 cei doi s-au casatorit, stabilindu-se in Oklahoma, SUA. In 2006, la 30 de ani dupa primul 10, „Zeita de la Montreal” nastea un baietel: pe Dylan Paul. "People Magazin" a obtinut exclusivitate asupra fotografiilor copilasului. Pentru acest drept se spune ca Nadia si Bart au incasat un milion de dolari, donati unei fundatii caritabile.

Nadia si-a dovedit calitatile artistice pictand o vacuta pentru licitatia "Cow Parade". “Perfect Ten” a ajuns in proprietatea unui irlandez, care a platit pentru ea nu mai putin de 6000 de euro!

Azi, Nadia si sotul sau sunt parteneri la Academia de Gimnastica „Bart Conner” si la „The Perfect Ten”, o companie TV care produce evenimente de gimnastica. De asemenea, cuplul este continuu implicat in actiuni caritabile.

Suntem in noiembrie, 2008. La 32 de ani distanta de momentul Montreal, cand Nadia incremenea timpul. Lumea inca isi mai aminteste de primul 10 din istorie, de miscarile sigure si pline de gratie ale unei gimnaste care plutea in imponderabilitate, sfidand legile lui Newton. Inca exista nevoia de eroi palpabili. Oamenii continua sa creada in legende.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Sandra Izbasa, sportiva care a adus Romaniei titlul olimpic la gimnastica
Sandra Izbasa, sportiva care a adus Romaniei titlul olimpic la gimnastica

Gratie, naturalete, siguranta in miscari si piruete ametitoare: acestea ar fi cuvintele care ar rezuma prestatia Sandrei Izbasa la Jocurile Olimpice, prestatie care a adus tarii noastre a patra medalie de aur castigata anul acesta la Beijing.

Mistere la Jocurile Olimpice
Mistere la Jocurile Olimpice

Nu, nu o să vă vorbim din nou despre focurile de artificii trucate, playback-ul micuţei cântăreţe care avea faţa, dar nu şi vocea pentru cermonie sau despre sălile umplute cu voluntari, ca să nu pară goale.

Nadia, cu familia la Marele Zid Chinezesc!
Nadia, cu familia la Marele Zid Chinezesc!

Nadia Comăneci a mers în excursie la Marele Zid Chinezesc, alături de soţul ei, Bart şi fiul lor, Dylan.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.