Gorbaciov: Ion Iliescu nu a cerut interventia armatei ruse in decembrie '89

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Mihail Gorbaciov, considerat a fi una dintre personalitatile politice cu o contributie extrem de mare la caderea comunismului in Europa de Est, a fost invitatul special al Andreei Esca la Stirile ProTV de la ora 19:00!

 

Interviul cu Mihail Gorbaciov:

Sunteti unul dintre oamenii care au schimbat fata lumii. La 20 de ani de la caderea zidului Berlinului, vi se pare ca lumea a evoluat intr-o directie buna sau mai putin buna?

Cred ca evolutia este una foarte inceata. Insa sunt sigur ca ne indreptam in directia buna.

Citește și
Mihail Gorbaciov
Helmut Kohl, Mihail Gorbaciov si George Bush, amintiri dinainte de 1989
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Dar Rusia? Este o tara mai puternica si mai prospera decat era pe vremea URSS?

Nu mai este acea Rusie care a fost. A existat o Rusie mare, care numara 300 de milioane de locuitori, acum este vorba despre numai 140 de milioane de locuitori. Cred ca Rusia de astazi isi va imbunatati treptat situatia dar la momentul de fata Rusia nu este asa cum ar trebui sa fie. Exista oameni care sunt multumiti de situatia din Rusia, sunt altii care o duc foarte greu.

Evenimentele din decembrie '89 din Romania ascund si acum pentru romani multe mistere. Este adevarat ca la Malta ati decis, impreuna cu presedintele Bush, ca regimul din Romania trebuia inlaturat de la putere?

Nu este adevarat! Nu a existat o astfel de discutie! Nu credeti toate miturile si zvonurile pe care le auziti! Va spun ca nu a existat asa ceva! Este o simpla inventie!

Care este adevarul atunci? Cum ati caracteriza evenimentele din '89 din Romania?

Societatea a simtit ca in tarile din jur au loc revolutii, revolutii pasnice, schimbari democratice, si cetatenii romani au inceput actiuni pentru a-si apara drepturile suverane. Cred ca acest lucru nu era pe placul puterii, si au aparut discutii, apoi au aparut lupte, care s-au finalizat cu evenimentele stiute.

Ce rol au avut serviciile secrete rusesti, in acele evenimente? Au fost implicate in vreun fel?

Nu. Nu. Pe vremea inmormantarii domului Chernenko (n.r. Konstantin Ustinovich Chernenko, al saselea secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice) i-am adunant pe toti conducatorii Tratatului de la Varsovia si am avut o discutie cu ei, spunandu-le: "Haideti sa procedam in felul urmator: sa incercam sa ne respectam obligatiile. Noi, Uniunea Sovietica, ne-am acceptat obligatiile fata de tarile partenere si fiecare dintre tari este responsabila pentru tara sa si elibereaza politica si o implementeaza si poarta responsabilitate pentru cetatenii tarii sale. Vom incerca sa nu ne amestecam." Am avut impresia ca nu m-au crezut in acel moment, dar adevarul este ca nu ne-am implicat in nicio tara. Au existat probleme foarte mari in Polonia si dificultati in Republica Democratica Germana, in Cehoslovacia. Unii dintre ei au incercat sa ne solicite ajutorul. Le-am spus ca avem incredere totala in ei si ca trebuie sa-si solutioneze singuri problemele.

Ati vorbit cu Ion Iliescu, inainte de decembrie '89? El a fost "cel ales" sa ii succeada lui Ceausescu?

Au existat multe discutii asupra legaturilor noastre si ale mele cu Ion Iliescu. Ne-am cunoscut in ultima etapa a desfasurarii evenimentelor. Nu ne-am cunoscut inainte.

Exista o intrebare des pusa: a sunat Ion Iliescu la Moscova in decembrie '89 ca sa ceara interventia armatei ruse?

Nu a existat o astfel de rugaminte si nu a existat un astfel de telefon! Este doar o inventie. Probabil sunt persoane carora domnul Iliescu nu le este pe plac. Este treaba dumneavoastra; ar trebui sa vedeti unde este adevarul.

Daca priviti inapoi, ce regrete aveti? Ati face lucrurile altfel?

Bineinteles! As face multe lucruri altfel, dar din pacate nu este posibil asa ceva. Procesul istoric a fost infaptuit. Cred ca am intarziat cu reforma Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, cu reforma Uniunii Sovietice, dar, dintr-o cauza sau alta, s-a intarziat.

Mihail Gorbaciov in Romania

Initiatorul celei mai mari schimbari istorice a sfarsitului de secol XX, prabusirea comunismului, Mihail Gorbaciov a intrat de tanar in partidul comunist.

La 54 de ani, in 1985 a devenit conducatorul Uniunii Sovietice. Sfidandu-i pe conservatori, a initiat un amplu val de reforme : Perestroika! Odata pornita, Perestroika a dus la caderea regimurilor comuniste din estul Europei, inclusiv cel din Romania.

Cu Nicolae Ceausescu, Mihail Gorbaciov s-a intalnit de doua ori pentru a-l convinge sa aplice reforme. Dar nu a reusit. Apoi a venit Revolutia.

La douazeci de ani de la vizita intr-un Bucuresti sumbru, comunist, Mihail Gorbaciov revine, la invitatia unei firme private, intr-o Romanie capitalista.

"Credeam ca eu sunt cel mai batran, dar Emil Constantinescu, aici prezent, e mai batran decat mine", a glumit Gorbaciov.

De fapt, Gorbaciov, care va implini anul viitor 80 de ani, s-a gandit la Ion Iliescu, nu la Emil Constantinescu. Iliescu este nascut in 1930, iar Constantinescu in 1939.

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a ajuns, miercuri, la Bucuresti, avand programate intalniri cu actuali si fosti demnitari ai Romaniei.

 "Am hotarat sa vin (in Romania, n.r.) pentru ca implinesc curand 80 de ani si timpul trece foarte repede", a spus Gorbaciov la sosirea pe aeroportul Baneasa.

"Salut toti prietenii din Romania si din tara. Sper ca vom avea timp sa stam de vorba", a mai adaugat el.

Aeronava privata cu care a sosit Mihail Gorbaciov la Bucuresti a aterizat in jurul orei 11.30 pe Aeroportul Baneasa.

Au trecut peste 20 de ani de cand fostul presedinte a fost ultima data in Romania. Prima vizita a lui Gorbaciov la Bucuresti a avut loc in 1987, la doi ani dupa ce preluase conducerea Uniunii Sovietice. A revenit doi ani mai tarziu, in iulie 1989, cand Bucurestiul a gazduit lucrarile Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varsovia.

Nascut la 2 martie 1931, Mihail Gorbaciov a condus Uniunea Sovietica din 1985 pana in 1991.

Incercarile sale de reforma au dus la incheierea Razboiului Rece, la incetarea regimului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si la prabusirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace in 1990.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Gorbaciov, la Bucuresti: Peste tragedia din Polonia vom trece impreuna
Gorbaciov, la Bucuresti: Peste tragedia din Polonia vom trece impreuna

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a ajuns miercuri la Bucuresti. El a facut primele declaratii imediat dupa ce a coborat din avion, referindu-se la tragedia din Polonia.

Helmut Kohl, Mihail Gorbaciov si George Bush, amintiri dinainte de 1989
Helmut Kohl, Mihail Gorbaciov si George Bush, amintiri dinainte de 1989

Revedere incarcata de semnificatie la Berlin intre cei trei lideri mondiali aflati la putere in 1989, in zilele cruciale ale prabusirii comunismului.

Mihail Gorbaciov s-a apucat de cantat! Si chiar vinde!
Mihail Gorbaciov s-a apucat de cantat! Si chiar vinde!

Dupa aproape un deceniu petrecut la carma Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov s-a hotarat sa intre in showbiz... pentru o cauza nobila! Gorbaciov a scos la licitatie un album inregistrat chiar de el.

Recomandări
Criza fermelor din România. Seceta a dus la peste 120 de insolvențe în nouă luni și pierderi masive pentru agricultori
Criza fermelor din România. Seceta a dus la peste 120 de insolvențe în nouă luni și pierderi masive pentru agricultori

Seceta din ultimii ani a făcut ca multe dintre fermele din țară să intre în insolvență, iar altele de abia mai reușesc să reziste.

La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

După SUA, alte două puteri occidentale dau voie Ucrainei să atace teritoriul rus: „Rachetele vor vorbi de la sine”
După SUA, alte două puteri occidentale dau voie Ucrainei să atace teritoriul rus: „Rachetele vor vorbi de la sine”

Aproape de finalul mandatului, Joe Biden dă o veste bună Ucrainei, dar întârziată. A permis Kievului să folosească rachetele americane cu rază lungă de acțiune pentru a ataca baze din interiorul Rusiei.