Vezi aici alte crime din lumea sportului
Cazul handbalistului roman Marian Cozma, ucis intr-o discoteca din Ungaria, este tiparit in cartea neagra a sportului, alaturi de alte tragedii, ca Masacrul de la Munchen sau asasinarea fotbalistului columbian Andres Escobar.
Masacrul de la Munchen
S-a produs in timpul Jocurilor Olimpice de Vara de la Munchen, in 1972. Membrii echipei olimpice a Israelului au fost luati ostatici, iar apoi omorati, de gruparea terorista Septembrie Negru. 11 atleti si antrenori israelieni si-au pierdut viata, un ofiter de politie german fiind ucis si el.
Cinci dintre cei opt teroristi au fost impuscati mortal de politisti. Ceilalti au fost capturati, dar eliberati mai tarziu, dupa ce Septembrie Negru a deturnat un avion apartinand companiei aeriene Lufthansa.
Tragedia a inspirat mai multe filme, cel mai cunoscut fiind "Munich", regizat de celebrul Steven Spielberg si nominalizat la Oscar.
Andres Escobar
Probabil cea mai socanta crima a carei victima a fost un sportiv. Fundasul columbian, care a facut greseala sa inscrie un autogol in meciul cu SUA, de la Cupa Mondiala din 1994, a murit dupa ce a fost impusat de 12 ori, intr-un local din Medelin.
Cum columbienii au pierdut meciul cu 2-1 si au ratat calificarea in optimile de finala, uciderea lui Escobar este mai degraba o razbunare, decat rezultatul unei incaierari. Mai ales ca, la vremea respectiva, s-a zvonit ca liderii cartelurilor au pierdut sume importante de bani, dupa ce pariasera pe calificarea Columbiei.
Uimitor este faptul ca ucigasul fotbalistului columbian a fost condamnat initial la 43 de ani de inchisoare. Pedeapsa a fost mai tarziu redusa la 26 de ani, pentru ca acesta sa fie eliberat in 2005, pentru buna purtare.
Ucis de o sageata otravita
Maratonistul kenyan Wesley Ngetich Kimutai si-a pierdut viata in luna ianuarie a anului trecut, dupa ce a fost lovit de o sageata otravita. In violentele provocate de realegerea presedintelui Mwai Kibaki a fost ranit si un alt atlet, Luke Kibet, campion mondial la maraton. Acesta a fost lovit in cap cu o piatra si a suferit o comotie cerebrala.
Injunghiata pe terenul de tenis
Fosta numarul 1 mondial, jucatoarea de tenis Monica Seles a fost injunghiata in 1993, in timpul sferturilor de finala ale turneului de la Hamburg. Autorul a fost un fan cu probleme psihice al germancei Steffi Graf, rivala de la acea vreme a tenismenei de origine iugoslava.
Transportata de urgenta la Spital, Monica Seles a scapat cu viata, insa a ramas cu sechele in urma incidentului. Ea a revenit pe terenul de tenis abia la 2 ani dupa ce a fost injunghiata.
Barbatul care a injunghiat-o nu a fost condamnat la inchisoare, fiind obligat doar sa urmeze un tratament psihologic. In semn de protest, Seles a refuzat sa mai joace vreodata in Germania.