Un nou an universitar, sub semnul Bologna
Procesul prevede crearea unui spatiu universitar european comun, prin armonizarea sistemelor de invatamant superior din tarile semnatare, intre care si Romania.
Prin sistemul Bologna, initiat in 1999, se doreste crearea unui Spatiu European de Invatamant Superior pana in 2010. Acesta presupune concentrarea pe mobilitate, calitate, recunoastere usoara a diplomelor si implicarea studentilor in aspecte-cheie ale invatamantului superior. In linii foarte generale, Procesul atinge urmatoarele aspecte:
• Adoptarea unui sistem de diplome comparabile;
• Adoptarea structurii de invatamant bazate pe doua cicluri: licenta si master;
• Implementarea sistemului de credite transferabile;
• Promovarea mobilitatii si a cooperarii in spatiul european.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deocamdata nu exista un numitor comun in toate tarile participante, iar Romania mai are si ea de lucrat la acest capitol. In momentul de fata, sistemul este amestecat, cu elemente pre-Bologna si Bologna.
Studiile de master au in noua structura un rol foarte important. Trei ani sunt perceputi ca insuficienti pentru pregatirea aprofundata intr-un domeniu. Drept urmare, absolventii de facultate vor fi priviti ca simpli executanti, in timp ce absolventii de master isi vor forma competente mai rafinate, lucru observat si la nivel salarial.
Exista voci care critica noul model, atat pe plan intern, cat si european. Nu se poate vorbi inca decat despre eventuale aspecte pozitive ori negative, eficienta sa urmand sa fie dovedita sau infirmata in timp.
Piata fortei de munca trebuie sa faca fata unei duble promotii de absolventi: cei care au terminat ciclul de patru ani ca pana acum si cei care au terminat “noua” facultate de trei ani. Apar in acest sens temeri, poate justificate, ca “productia” educationala nu raspunde cerintelor pietei, oferta fiind mai mare decat cererea in anumite sectoare.
Ion Iliescu este unul dintre cei care nu vad cu ochi buni sistemul Bologna, fiind de parere ca este o “spoiala” si aplicat doar din dorinta Romaniei de a se conforma tendintelor din afara. Presedintele de onoare al PSD este un adept declarat al traditiei romanesti in educatie, care are sistemele ei bine puse la punct.
Sursa: Pro TV
Etichete: facultate, an universitar, bologna, master,
Dată publicare:
30-09-2008 00:00