Tu unde ti-ai petrece ultima zi? 5 cauze care ar duce la sfarsitul lumii!

Terra

Ne-a luat 4,5 miliarde de ani sa ajungem aici. Ca sa ne dam obstescul sfarsit s-ar putea sa dureze mult mai putin. Ziua “blestemata” sau Apocalipsa este motiv de ingrijorare pentru cercetatori, dar si un ideal subiect S.F.

Pana la urma, ce poate fi mai incitant decat un scenariu in care sfarsitul lumii vine sigur si in care omul trebuie sa gaseasca totusi o solutie pentru a putea supravietui?

Dincolo de ceea ce ar putea insemna salvarea rasei umanei in fata sfarsitului iminent, iata cateva dintre cauzele care l-ar putea provoca.

Invazia robotilor sau a extrateristrilor

Robotii par in acest moment niste obiecte fara minte, la discretia ordinelor pe care noi, oamenii, le dam. Dar ce ziceti de un avion care se autopiloteaza?

Citește și
asteroid
Un asteroid urias ar putea lovi Pamantul! Cum facem sa ne ferim?
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

BBC a realizat un reportaj despre un robot umanoid care invata sa mearga singur. Hans Moravec, unul dintre fondatorii departamentului de robotica de la Universitatea Carnegie Mellon, este un sustinator al teoriei invaziei robotilor. Pana in 2040, el prezice ca masinile vor atinge inteligenta mintii umane si poate vor avea chiar si constiinta. In acel moment, robotii vor deveni din ce in ce mai buni. Ar putea exista practic o simbioza intre oameni si roboti, al carei echilibru s-ar putea rupe insa, la un moment dat. 


Cat despre invazia extraterestra, in spatiul cosmic exista peste 100 de miliarde de galaxii, cu 100 de miliarde de stele in jurul carora se invart planete care formeaza sisteme planetare. Este imposibil de crezut ca macar pe unele dintre aceste planete nu exista viata. Cum sunt nenumarate dovezi ale vizitelor extraterestilor pe Terra, ce-ar fi daca intr-o zi fome de viata mult mai dezvoltate decat noi ar decide sa ne invadeze?

 

Armele biologice si epidemiile

Germenii si oamenii au coexistat intotdeauna, dar uneori balanta s-a cam “defectat”. Ciuma, de exemplu, este o infectie mortala, cauzata de enterobacteria Yersinia pestis (Pasteurella pestis). Oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca intr-un viitor, mai mult sau mai putin indepartat, am putea avea parte de o epidemie de ciuma mortala, dezvoltata de noi bacterii care au devenit mai puternice fie prin evolutia naturala, fie prin biotehnica, in laborator.

Vechile boli ca holera sau malaria au devenit rezistente la antibiotice. Agricultura intensiva i-a adus pe oameni tot mai aproape de factorii patogeni proveniti de la animale. Ciuma a cauzat moartea a milioane de oameni in Europa secolului al XIV-lea si biologii sunt cu atat mai ingrijorati, cu cat germeni de o rezistenta incredibila la toate vaccinurile si tratamentele existente s-ar putea raspandi in urma unor atacuri cu arme biologice sau in urma unor accidente de laborator. Astfel de epidemii ar putea duce la extinctie.

Holocaust nuclear

Scenariul unui Holocaust nuclear se refera la posibilitatea ca civilizatia umana sa fie rasa de fata Pamantului prin folosirea armelor nucleare in razboaiele viitorului. Un razboi nuclear ar putea fi provocat in mod direct de catre om, dar exista si posibilitatea unui accident care ar putea surveni in urma unor defectiuni tehnice ale sistemului balistic. Abuzul puterii atomice ar duce la o reactie in lant, propagata la nivel global, afectand iremediabil intreaga populatie a Globului care ar fi “prajita”, arsa sau sufocata. 


Eruptie vulcanica devastatoare

Un super vulcan ar putea provoca o super eruptie vulcanica care sa arunce in aer peste 1.000 de kilometri cubi de lava. Asta inseamna de mii de ori mai mult decat cele mai puternice eruptii cunoscute in istorie. Supervulcanii sunt relativ noi in stiinta. Cu toate ca numarul lor este foarte mic, supereruptiile vulcanice ar acoperi arii vaste cu lava si cenusa vulcanica si ar duce la schimbari climatice atat de severe, incat sa duca la extinctia speciilor.

Cand Muntele Tambora a erupt in Indonezia, in 1815, a cauzat pagube imense, a schimbat clima, dar comparativ cu Yellowstone pare un pitic. Yellowstone este cel mai mare vulcan dintre supervulcanii cunoscuti pana acum. Are un ciclu de eruptii de o data la 600.000 de ani si in acest moment sunt 640.000 de ani de cand a erupt ultima oara. Si, mai mult decat atat, arata o activitate vulcanica crescanda din 1923 incoace.

Cand va erupe, va fi ceva ce nu am mai vazut pana acum. “Explozia” lui va incalzi atat de puternic ceilalti cinci supervulcani cunoscuti si efectul va fi de “bulgare de zapada”. Eruptia unuia dintre ei va provoca eruptia urmatorilor. Va fi cea mai zgomotoasa explozie din istoria omenirii si va incinera pur si simplu orice forma de viata, acoperind totul cu cenusa incandescenta si gaze toxice, fierbinti. 

Schimbarea axei Pamantului

Miscarea de rotatie a Pamantului in jurul axei sale este posibila prin corelarea fortei gravitationale si a celei de centrifugare. Pamantul are in acest moment o inclinatie axiala de 23,5 grade. Axa ramane inclinata in aceeasi directie de orientare fata de stele pe parcursul unui an, ceea ce inseamna ca in momentul in care o emisfera este luminata de Soare, cealalta nu este. Acest efect este cauza existentei anotimpurilor.

Cu exceptia lui Mercur, toate planetele sistemului nostru solar sunt inclinate fata de axele lor. Cu toate acestea, Uranus, de exemplu, nu mai are aceasta inclinatie, din cauza impactului cu un asteroid. Prin urmare, ce s-ar intampla daca si Pamantul ar suferi un astfel de impact violent? Ar putea avea o noua axa sau ar putea fi catapultat direct spre Soare. In aceste conditii, Antarctica ar fierbe pur si simplu, ghetarii topiti ar provoca inundatii masive, iar cutremurele si eruptiile vulcanice ar distruge pur si simplu scoarta terestra.


 
Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Extinctia, amenintarea rasei umane. Cum se poate omul salva?
Extinctia, amenintarea rasei umane. Cum se poate omul salva?

Din cercetarile facute pana acum reiese ca majoritatea speciilor care au fost rase de pe fata Pamantului au disparut ca urmare a extinctiei, fie ca a fost vorba despre schimabari climatice drastice, efectele impactului cu asteroizii sau alte cataclisme.

Un asteroid urias ar putea lovi Pamantul! Cum facem sa ne ferim?
Un asteroid urias ar putea lovi Pamantul! Cum facem sa ne ferim?

Stati linistiti! Se va intampla in 2182. Este concluzia unor astronomi din Spania, care s-au folosit de doua modele matematice diferite, pentru a calcula aceasta posibilitate.

Sfarsitul lumii nu vine in 2012, ne linisteste un astronom american!
Sfarsitul lumii nu vine in 2012, ne linisteste un astronom american!

Daca nu puteati cumva sa dormiti noaptea de grija faptului ca peste doi ani se termina lumea, acum cosmarurile pot fi uitate.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.