Prima racheta spatiala romaneasca a fost lansata din largul marii. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Anuntul a fost facut de "Asociatia Romana de Cosmonautica, si Aeronautica". Cu acest proiect, romanii concureaza cu cercetatori din alte 20 de tari. Miza este uriasa: 30 de milioane de euro.

Totul s-a intamplat in 1 octombrie la 20 de km in largul Marii Negre. Nava militara NSSL 281 Constanta insotia de ambacatiunile rapide Fulgerul si Bombard au carat echipamentele.

Desi conditiile meteo nu au fost cele mai bune cei care au participat la acest proiect stiintific nu au vrut a renunte. Racheta trebuia sa ajunga macar pana la 20.000 de metri.

Dupa ce au activat echipamentele electronice ale rachetei a fost umflat cu heliu balonul purtator. In mai bine de o jumatate de ora acesta a urcat la 14.000 de metri.

Racheta s-a desprins cum era normal sa se intample si a intrat in atmosfera la 50 de minute de la lansare.

Citește și
Racheta
Helen, "romanca" ce va merge in spatiu!
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Pentru ca misiunea sa fi pe deplin o reusita trebuia recuperata capsula. Imaginile transmise in direct au confirmat ca racheta a ajuns la 40 de km in spatiu.

In momentul de fata cei de la "Asociatia Romana pentru Cosmonautica'' se pregatesc sa lanseze si racheta numita
"HAAS" dar nu din Marea Neagra ci din Atlantic. Aceasta are 16 metri si 26 de tone.

ARCA este prima echipa din cele 22 inscrise in competitia Google Lunar X Prize care a realizat un zbor in spatiu. In acest concurs, echipele (care fac parte din organizatii private) trebuie sa trimita un robot pe suprafata Lunii.

Lansarea primei rachete spatiale romanesti are loc dupa mai multe incercari nereusite in noiembrie 2009 si august 2010.

Jurnalul de zbor a fost urmatorul:

Vineri, ora 7.00: nava Marinei militare NSSL 281 Constanta, alaturi de ambarcatiunile rapide Fulgerul si Bombard, la bordul carora era imbarcata echipa ARCA impreuna cu racheta Helen 2 si balonul purtator, au iesit din Dana Militara 0 si s-au indreptat spre zona de siguranta LRD Helen din largul Marii Negre.

Ora 15.00: au fost activate echipamentele electronice ale rachetei, capsulei rachetei si capsulei balonului.

Ora 15.30: racheta a fost alimentata cu combustibil si a fost coborata pe suprafata marii.

Ora 16.00: s-a inceput umflarea balonului purtator, iar la ora 16.40 ansamblul balon - racheta a decolat. Ascensiunea balonului a durat 40 de minute pana la altitudinea de 14.000 de metri.

Viteza maxima a balonului a fost de 120 de kilometri pe ora

Cand balonul a atins altitudinea de 14.000 de metri, de la bordul navei s-a comandat pornirea motorului racheta, care a functionat timp de 30 de secunde, plasand racheta pana la altitudinea de 40.000 de metri, cea mai mare altitudine atinsa de un obiect de zbor proiectat si realizat integral in Romania.

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie neguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Teste reusite pentru racheta romaneasca Helen 2
Teste reusite pentru racheta romaneasca Helen 2

UPDATE: "Daca ar fi fost sa zburam astazi in spatiu, ar fi fost un zbor perfect". Nu zambiti! Chiar se lauda cu aceasta performanta cativa tineri romani, care au testat cea mai importanta componenta a primei rachete romanesti.

Helen,
Helen, "romanca" ce va merge in spatiu!

Romania lanseaza, in octombrie, prima sa racheta spatiala. "Helen" este un proiect al Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) si ar trebui sa deschida drumul spre un obiectiv mult mai indraznet: zborul catre luna.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.