Party preistoric! Afla ce mancau oamenii la chefuri acum 12 000 de ani
Este dovedit stiintific. Oamenii stiu sa organizeze petreceri din cele mai vechi timpuri. Arheologii au descoperit ramasitele unui festin care a avut loc acum 12.000 de ani. Din meniu nu au lipsit 71 de testoase si trei vite salbatice.
Oamenii de stiinta banuiau, din cercetarile facute pana la aceasta descoperire, ca petrecerile erau parte centrala a comportamentului uman inca de acum 11.000 de ani. Aceste festinuri erau un prilej pentru ca mai multe grupuri sa se reuneasca intr-un singur loc si sa se distreze impreuna.
Toate speculatiile facute au fost confirmate acum, doar ca fosilele gasite in pestera Hilazon Tachtit, din nordul Israelului, releva ca acest comportament este mult mai vechi decat credeau cercetatorii. Mai exact, ramasitele descoperite dateaza de acum 12.000 de ani.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
“Este prima dovada serioasa pentru a sustine ideea ca aceste petreceri erau obisnuite si aveau loc probabil cu o oarecare frecventa inca de la inceputul tranzitiei catre agricultura”, a explicat coordonatoarea studiului, Dr Natalie Munro de la Universitatea din Connecticut.
Fosilele releva ca la banchet au fost gatite 71 de testoase, care ar fi putut hrani 35 de persoane, si trei vite salbatice.
Interesant este ca festinul a fost organizat intr-o pestera folosita pentru inmormantari, pentru ca in locul in care au fost descoperite ramasitele au fost gasite si doua gauri sapate special pentru ritualul de ingropaciune.
Festinul si inmormantarea erau parte ale aceluiasi eveniment, pentru ca toate carapacele testoaselor consumate au fost asezate cu grija de jur imprejurul si peste trupul neinsufletit. Date fiind cantitatile insemnate hrana, se presupune ca decedatul ar fi putut fi o persoana importanta.
Aceasta petrecere a avut loc inainte ca omul sa-si faca ferme sau sa domesticeasca animalele, asa ca simpla capturare a vitelor a fost o mare incercare. Vanatoarea de testoase nu era atat de periculoasa, dar strangerea atatora la un loc a presupus un efort colectiv considerabil.