Afla cat trebuie sa scoti din buzunar pentru reabilitarea termica!
Cristian Paul Stamatiade, director in Directia Generala Tehnica in Constructii din Ministerul Dezvoltarii, a explicat la videochatul www.stirileprotv.ro cum se obtin banii de reabilitare de la stat.
Locatarii blocurilor pot incepe demersurile pentru obtinerea fondurilor de reabilitare termica. Cristian Paul Stamatiade, director in Ministerul Dezvoltarii, a explicat pe larg tuturor cum poti obtine cat mai repede banii de la stat.
Sinteza discutiei:
- Reabilitarea termica se refera la cladirile care nu mai corespund din punct de vedere al izolarii, iar programul se refera la cladiri construite intre 1950 si1990.
- Reabilitarea depinde de deciziile asociatiile de proprietari, iar in program nu sunt incluse proprietatile individuale.
- Se pot reabilita si cladirile din sate sau comune.
- Asociatiile de proprietari pot sustine locatarii care nu au mijloacele materiale, cu acordul celorlalti.
- Actele depuse la primarii pentru reabilitare nu costa nimic.
- Realizarea dosarului pentru reabilitare poate sa dureze maxim 3 luni. Executia reabilitarii dureaza intre 4 si 10 luni, in functie de numarul etajelor cladirii.
- Cei care si-au reabilitat blocurile inainte de program, nu pot recupera banii.
- Reabilitarea se face numai la exteriorul cladirii, nu si in interior.
- Mansardarea cladirilor trebuie delimitata de reabilitarea termica.
- Aspectul exterior si culoarea in care sunt vopsite cladirile sunt dictate de primarie, in functie de planul de urbanism.
- Cladirile construite inainte de 1950 nu intra in program, pentru ca, mai intai, au nevoie de consolidari.
- Din cei 20% suportati de proprietari se fac plati, nu sunt depusi inainte de inceperea lucrarilor.
- Un calcul teoretic arata ca, intr-o cladire p+4, reabilitarea costa cam 3.000-3.500 de euro pe apartament, iar proprietarul trebuie sa plateasca in jur de 700 de euro.
- Un program asemanator care sa se adreseze proprietatilor individuale ar putea fi demarat in functie de succesul acestuia.