Lacul ascuns din Antarctica. Rusii cauta civilizatia din adancuri
Rusii sunt pe cale sa isi explice una dintre cele mai mari enigme care i-a framantat in ultima vreme. Mai au doar 50 de metri de forat inainte de a ajunge la Vostok, cel mai ciudat lac din lume.
Este vorba de un lac sub-glacial din Antarctica, ascuns la peste 4.000 de metri sub invelisul de gheata.
Munca 24 din 24 pentru o descoperire epocala
Vara arctica e pe sfarsite, asa ca temperaturile vor incepe in curand sa scada, pana la -80 de grade Celsius. Cercetatorii vor fi nevoiti sa paraseasca baza pe 6 februarie, dar pana atunci tot mai incearca sa foreze in cautarea dezlegarii enigmei.
„E ca si cum ai lucra pe o planeta extraterestra, unde nimeni nu a fost inainte. Nu stim ce ne asteapta acolo”, spune unul dintre responsabilii proiectului, care adauga ca se sapa non-stop, 24 de ore din 24.
De ce e atat de special lacul?
Acoperit de 4 kilometri de gheata, Vostok este izolat de restul lumii de milioane de ani, printr-un adevarat sigiliu de gheata. Se estimeaza ca ar fi vorba de 15 milioane de ani de izolare. Nu toti specialistii sunt insa de acord cu forarile de la Vostok, pentru ca ei considera ca astfel se va strica ecosistemul, spun ei.
Rusii spera insa ca atunci cand vor ajunge la apele lacului sa descopere forme de viata nemaivazute pana acum.
Statia Vostok
Lacul se afla sub baza ruseasca Vostok. La aceasta statie a fost inregistrata si cea mai scazuta temperatura de pe Pamant, -89 de grade Celsius, pe 21 iulie 1983. Lacurile sub-glaciale sunt rare in lume si numai 150 au fost gasite in Antarctica.
Forarile au reusit sa ajunga pana la 3.600 de metri, dar, cand mai erau numai 130 de metri pana la izvoare, in 1998, proiectul a fost oprit, pentru ca au aparut intrebari legate de o posibila contaminare a lacului. Sapaturile au pornit in nou in 2001, cu metode noi, ecologice, pentru ca, pana la urma, scopul este ca tot ecosistemul sa fie pazit.
Pe langa descoperirea de micro-organisme noi, cercetarea apelor ar putea sa ii faca pe cercetatori sa intelega mai bine conditiile glaciale de pe una dintre lunile lui Jupiter, Europa.