Dezbatere: Crezi ca ar trebui inchise minele din Romania?
Conditiile adesea inumane, pericolele la care se expun in permanent minerii, precum si lipsa profitului par a fi pretextele perfecte, adesea reale, pentru a inchide si ultimele mine functionale din Romania.
Accidentul recent de la Petrila in care si-au pierdut viata 12 persoane a redeschis un subiect dureros pentru mineri: au de ales intre riscul de a muri in mina sau a muri de foame.
De-a lungul anilor, autoritatile s-au intrecut in tot felul de anchete, dar in final nimeni nu a fost tras la raspundere pentru vietile pierdute in subteran.
Prima reorganizare majora in minerit s-a produs in 1997. Minerii s-au asezat la coada cu miile, la birourile de forta de munca improvizate la Petrosani, pentru a se inregistra ca someri si a obtine platile compensatorii oferite de Guvern, in valoare de pana la 12-20 salarii lunare, in functie de vechimea in munca.
In joc era suma compensatorie de 1.700-2.200 de dolari. Autoritatile au estimat atunci ca 30% din minerii Vaii Jiului au trecut in somaj la cerere.
De la inceputul restructurarii in minerit si pana in anul 2005 au ramas 47.000 de salariati, fata de 175.000 de persoane, cate erau la inceputul anului 1997. Din 1997 pana in 2005 au fost inchise 27 de mine, printr-un program finantat de Banca Mondiala.
Pana in 2006 inca 52 de mine au fost desfiintate, iar 10.500 de mineri au ramas pe drumuri.
Trista consolare, oamenii care s-au spetit ani de zile in mine departe de lumina soarelui, s-au bucurat de o multime de “avantaje” fabuloase, cum ar fi unele facilitati la plata energiei electrice, a agentului termic, precum si subventionarea biletelor de odihna si tratament.
Crezi ca unica solutia care sa impace si interesele minerilor si pe cele ale economiei ar fi inchiderea minelor? Tu ce solutie propui? Comenteaza AICI!