Dezbatere: Ai vrea sa studiezi sau sa lucrezi in America?

America

Statele Unite au fost, inca de la nasterea natiunii, un creuzet cultural si, in acelasi timp, un magnet pentru cei care vor sa simta pe pielea lor ce inseamna visul american.


Ai fost o data in America…

Si iti vine sa mai mergi o data. Majoritatea tinerilor care calatoresc in SUA, pentru a studia sau pentru a lucra acolo timp de cateva luni, se intorc fascinati de experienta prin care au trecut. Atat de entuziasmati sunt, incat spun ca ar vrea sa se intoarca oricand in America.

L-am putea numi “sindromul experientei occidentale”, pentru ca acelasi lucru li se intampla si celor care pleaca pentru prima data intr-o tara dezvoltata din Europa.

Atunci cand calatoria este inlesnita de o bursa ori de un program de tipul Work and Travel, integrarea pare mult mai usoara. Tinerii au timp sa se acomodeze, sa cunoasca sistemul si sa se simta bine. Nu intotdeauna se intampla insa asa. Pentru unii dintre concetatenii nostri a fost destul de greu sa razbata hatisul de probleme care insotesc visul american: de la vize si volumul mare de munca, pana la reticenta oamenilor pe care i-au intalnit acolo. Niciuna dintre situatii insa nu trebuie sa fie luata drept regula.

Citește și
America
Povesteste aici experienta ta americana
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

America vs. Europa

Atunci cand esti tanar si ti se ofera sansa de a pleca in afara, putine ar fi motivele pentru care sa nu accepti. Dilema este urmatoarea: daca ar fi sa alegi intre Europa si America, unde ai pleca? 

Multi ar spune ca in Europa, caci e mai aproape de casa, mai aproape de civilizatia noastra - desi suntem mai la marginea de est a Uniunii Europene am avut grija intotdeauna sa ne inspiram modelele, cum ar fi cel educational, dupa cele ale vechiului continent. Altii ar alege America fara sa clipeasca: pentru ca bursa ori programul ii scuteste de grija vizei, pentru a vedea daca americanii au un sistem educational nonconformist, diferit de cel din Europa, asa cum au vazut ei in filme sau, pur si simplu, pentru a compara hot dog-ul de la ei cu maidanezul de la noi.

Desi in contextul actual nu se mai poate vorbi despre faptul ca America ofera mai multe oportunitati decat, sa spunem, Anglia, Germania sau Franta, continentul american ramane in conceptia multora un fel de taram al fagaduintei, tara tuturor posibilitatilor.

Europa reprezinta vechea lume, iar America lumea noua, in care oricine are loc sa se afirme, doar sa vrea si sa nu-i fie teama sa porneasca de la zero. Cu siguranta ca si vechimea se traduce prin traditii, cultura si foarte multe atractii turistice. Dar, suntem de acord sau nu, exista multi oameni care ar da oricand Louvre-ul pe un roller coaster sau pe Hollywood.

Povesti de succes romanesti in America

Cea mai cunoscuta este cea a Nadiei Comaneci. In 1976 Nadia a oferit Romaniei si lumii intregi primul 10 din istoria gimnasticii. A devenit cunoscuta in lumea intreaga, inclusiv in America, tara care avea sa-i devina camin incepand cu 1989. Acolo si-a intemeiat o familie si a pus bazele mai multor afaceri legate de gimnastica.

Sa luam si exemplul Anastasiei Soare. A plecat din tara in 1989 si a pus bazele unui imperiu dintr-o activitate care ne face sa ridicam din spranceana: a combinat matematica, arta si designul pentru a aranja sprancenele perfect, in functie de fizionomia fetei clientului. Asa a devenit o celebritate la Hollywood.

Sa nu uitam nici de faptul ca la maturitate Mircea Eliade a decis sa se stabileasca in America. A devenit profesor de istorie comparata a religiilor la Universitatea “Loyola” si a obtinut mai multe doctorate honoris causa. Catedra de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago ii poarta si astazi numele.

Ce te-ar face sa te intorci in SUA? Consideri ca experienta anterioara cu modul de a gandi si de a se comporta al americanilor este folositoare? De ce ai alege sa studiezi sau sa lucrezi altundeva decat in Romania?

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Americanii au vesti bune: am putea scapa de viza pentru State!
Americanii au vesti bune: am putea scapa de viza pentru State!

Potrivit secretarului american pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, Romania ar putea fi inclusa, alaturi de Bulgaria, Polonia, Cipru, Grecia si Malta in programul Visa Waiver.

Povesteste aici experienta ta americana
Povesteste aici experienta ta americana

Ai fost plecat in America la studii sau la munca? Spune ce te-a impresionat cel mai mult in calatoria ta.

"Visul american" al imigrantilor, afectat de criza financiara din SUA

Potrivit Reuters, criza financiara din Statele Unite va intensifica tendinta de reducere a fenomenului de migratie care a inceput in urma cu doi ani.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.