Americanii au vesti bune: am putea scapa de viza pentru State!


Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 14:45
Data publicarii: Luni 27 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale
SUA

Potrivit secretarului american pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, Romania ar putea fi inclusa, alaturi de Bulgaria, Polonia, Cipru, Grecia si Malta in programul Visa Waiver.


Chiar daca in scurt timp mandatul lui Chertoff se va incheia, el a afirmat ca se asteapta ca tara noastra sa fie admisa in urmatoarele cateva luni in programul care faciliteaza cetatenilor statelor membre calatoria in Statele Unite, atat in scop turistic cat si de afaceri, pentru o perioada de 90 de zile sau mai putin, fara a fi nevoie sa obtina o viza.

In urma cu o saptamana, ambasadorul Statelor Unite, Nicholas Taubman, anuta faptul ca Romania si SUA vor semna o declaratie privind principiile de cooperare in vederea inculderii Romaniei in Visa Waiver.

La jumatatea lunii octombrie, SUA au anuntat ca vor ridica obligativiatea vizelor pentru cetatenii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei si Coreei de Sud, atata timp cat se inregistreaza online inainte de calatorie ai au pasapoarte biometrice.

Pentru a face parte din Programul Visa Waiver, tarile candidate trebuie sa indeplineasca cateva criterii legislative stabilite de Actul Imigratiei si Nationalitatii (USC 1187), Actul Securitatii la Granita si Actul de Reforma al Vizelor de Intrare si a Securitatii la Granita (EBSVERA).

Astfel, necesitatea obtinerii vizelor se face de ambele parti, atat de catre Guvernul SUA cat si de cel al tarii incluse in program. De asemenea, tehnologia de verificare a pasapoartelor trebuie sa fie cea folosita in toate tarile membre ale programului, iar rata migratiei clandestine trebuie sa fie scazuta.

In prezent din programul Visa Waiver fac parte 27 de tari: Andorra, Islanda, Norvegia, Australia, Irlanda, Portugalia, Austria, Italia, San Marino, Belgia, Japonia, Singapore, Brunei, Liechtenstein, Slovenia, Danemarca, Luxemburg, Spania, Finlanda, Monaco, Suedia, Franta, Olanda, Elvetia, Germania, Noua Zeelanda, Regatul Unit al Marii Britanii.

Sursa: Pro TV

Romanii isi potrivesc ceasul dupa ora Americii- editorial de Gh. Cercelescu
VIDEO PROTVPLUS.RO