De la "asddfg" la televiziunea online! 40 de ani de Internet
In urma cu 40 de ani, doua evenimente remarcabile aveau sa schimbe lumea, atat in plan tehnologic, cat si social: primul om pasea pe Luna si aparea Internetul - e drept, intr-o forma inca rudimentara.
Punctul de pornire in dezvoltarea Internetului a fost rivalitatea permanenta dintre cele doua super puteri ale secolului 20: Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica.
Primii pasi in lumea Internetului
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 1957, URSS lansa in spatiu primul satelit artificial al Pamantului, denumit Sputnik.
Teama de-a nu ramane in urma la capitolul tehnologie l-a determinat pe presedintele Statele Unite ale Americii, Eisenhower, sa infiinteze o agentie speciala subordonata Pentagonului: Advanced Research Projects Agency.
Agentia avea drept misiune „mentinerea superioritatii tehnologice a armatei Statelor Unite si prevenirea surprizei tehnologice in domeniul securitatii nationale prin sponsorizarea celor mai noi si revolutionare descoperiri stiintifice”.
In ceea ce priveste Internet-ul "civil", acesta a inceput ca o retea de patru computere intre Universitatile din Utah, Santa Barbara si Los Angeles si Institutul de Cercetare din Stanford.
Imediat, cercetatori din alte institutii de stat au devenit interesati. Pentru ca folosirea computerelor era costisitoare, au vazut imediat avantajele folosirii in comun a unei retele.
La sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, cand Internetul numara in jur de 50 de computere, s-au dezvoltat primele servicii, folosite inca si azi pentru transferul informatiei: File Transfer Protocol pentru trimiterea si regasirea fisierelor, Telnet pentru accesarea si folosirea bazelor de date, a bibliotecilor si a cataloagelor din toata lumea, E-Mail pentru trimiterea mesajelor personale.
Internetul era in mod categoric in ascensiune. Cu noi grupuri de utilizatori care se alaturau, in urmatoarea decada, Internetul a crescut la o retea de 200 de computere.
In anii '80 si inceputul anilor '90, cand Internetul era folosit doar de un numar mic de cercetatori, arata mult diferit fata de prezent. Principalele aplicatii erau atunci posta electronica si grupurile de discutii (Newsgroups) plus diverse rutine de cautare si mecanisme de transfer al fisierelor.Cand posta electronica, dar mai ales programele de cautare si de transfer al fisierelor au trebuit sa faca fata unor cerinte mai complexe, s-au dezvoltat noi navigatoare. Software-ul pentru fiecare trebuia sa fie obtinut si configurat separat. Folosirea fiecaruia trebuia sa fie invatata.
In concluzie: datorita metalimbajului foarte dificil, folosirea Internetului in acea perioada era restransa la un mic grup de oameni din universitati si institute de cercetare.
Schimbarea adusa de World Wide Web (WWW sau 3W)
Marea schimbare s-a produs in 1989, cand Tim Berners Lee de la CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleara) din Geneva a pus bazele dezvoltarii primului prototip al World Wide Web (WWW sau 3W).Scopul initial era destul de limitat. O platforma interna de comunicatii pentru cercetatorii din intreaga lume care lucrau pentru CERN. Sarcina principala era sa asigure un sistem care sa faca legatura intre varietatea de platforme ale diverselor calculatoare.
Prima versiune a programelor de navigare pe www, asa numitele "browsere", urma inca traditia originala a Internetului - era numai text. De aceea, sistemul a ramas, in principiu, neprietenos cu utilizatorii. In septembrie 1992 nu existau mai mult de 20 de servere web in intreaga lume.
Schimbarea radicala s-a produs cand NCSA (National Center for Supercomputing Applications) din SUA a scos "Mosaic" - Browser din 1993, bazat pe o interfata grafica (Windows). Enorma crestere a web-ului a inceput virtual, dintr-o data: In iunie 1993, 130 servere Web erau inregistrate, in 1994 erau deja 11.576 servere.
Dar web-ul nu a facut doar sa se dezvolte. Posibilitatile de a prezenta datele au crescut dramatic. Curand au aparut poze si animatii pe site-uri web, urmate de sunete. Doar un mic pas mai era necesar pentru a aduce cataloage, directoare si formulare de comanda. Cativa ani mai tarziu s-a nascut E-Commerce (comertul electronic, prin care ofertantii de marfuri si servicii dispun de o piata de desfacere enorma: Internetul).
Aplicatii Internet
Aplicatiile Internetului sunt numeroase: de la afisarea de informatii mai mult sau mai putin statice cu forma de text, imagini si sunete (asa-numitele pagini web), apoi posta electronica e-mail, transferul de fisiere de date si informatii, chat, video si video on demand, telefonie si telefonie cu imagine prin Internet, televiziune prin Internet, e-commerce, sondari de opinie, mediu pentru raspandirea stirilor, mediu pentru toate genurile de grafica si muzica, deschiderea unei sesiuni de lucru de la distanta, grupuri de discutii pe teme prestabilite, jocuri interactive prin retea, operatii bancare (Internet banking) si multe, multe altele.
Gradul de raspandire a Internetului pe glob este urias: numai in luna iunie 2007 aveau acces la Internet circa 1,1 miliarde de locuitori ai globului pamantesc.
Iar evolutia Internetului nu se va opri aici! Este un domeniu al tehnologiei care va ramane in permanenta deschis, un domeniu care ne va surprinde multa vreme de acum incolo!