Astronomii au decoperit o noua planeta, in afara sistemului nostru solar
Corpul ceresc este foarte departe de Pamant, mai exact la 20 de ani lumina de noi.
Descoperirea este opera cercetatorilor de la Observatorul European din Chile. Un complex urias si ultra-performant, care ne permite sa scrutam universul la milioane de ani lumina de noi. Noua vedeta se afla intr-un sistem solar numit Gliese 58, in constelatia Balantei si a primit deocamdata ca nume doar o litera - E. Oricum, alte aspecte primeaza acum. De exemplu, faptul ca aproape de ea se afla alt corp ceresc propice vietii.
"Descoperirea ne permite sa spunem ca avem de-a face cu o planeta foarte usoara, stancoasa si care s-a format foarte aproape de o stea. Mai exact, chiar in zona in care apa poate exista in forma lichida la suprafata planetei." a declarat astronomul Gaspare Lo Curto.
Daca este asa, atunci ar fi vorba de cea mai apropiata planeta fata de modelul care ne-a permis noua sa evoluam. Prima exoplaneta, adica din afara sistemului nostru solar, a fost descoperita cu 14 ani in urma. De atunci i s-au alaturat peste 300 de alte corpuri ceresti insa, pana cum, niciunul nu parea sa semene atat de mult cu Pamantul.