ATENTIE! O furtuna solara loveste Terra, in urma exploziei de pe 12
UPDATE: Alerta de furtuna geo-magnetica a fost emisa de specialistii NASA. Pe inteles, soarele s-a apropiat de maximul activitatii si ne poate face necazuri.
O masa uriasa de particule solare, emise dupa 2 explozii care avut loc acum 3 zile s-a apropiat de de Pamant, si-l va afecta in urmatoarele ore. Fenomenul va pune in pericol sistemele de telecomunicatii, si le va da dureri de cap sau ameteli celor mai sensibili dintre noi.
Observatorul Heliosferic Solar (SOHO) si o nava spatiala a NASA au surprins o explozie solara, pe 12 noiembrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit nasa.gov, se asteapta ca explozia solara sa afecteze campul magnetic al Terrei intre 14- 15 noiembrie. Dupa producerea exploziei, o cantitate de particule solare se indreapta pe directia Pamantului. Prin telescoapele pasionatilor de astronomie se vor observa zilele acestea fenomene numite aurore.
Cea mai mare explozie, care s-a produs vineri, la polul sud al Soarelui, a trimis spre Pamant o masa insemnata de particule si radiatii. Imensa furtuna solara declansata poate afecta campul magnetic al Terrei. Unda de soc poate influenta satelitii terestri, retelele de distributie a energiei electrice si telecomunicatiile de pe tot globul.
CE SE INTAMPLA IN TIMPUL UNEI EXPLOZII SOLARE
In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila.
Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii Polului Nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.
Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.
NASA a mai avertizat in acest an ca daca nu sunt luate masuri de precautie, furtuna magnetica anticipata in 2013 ar putea avea "consecinte catastrofale" la nivel global.