Boc: Cer explicatii pentru nefunctionalitatea Registrului de Celule Stem

Ultima actualizare: 07-11-2012 03:53

Emil Boc a raspuns duminica dimineata intrebarilor lui Cristian Leonte, Claudiu Pandaru, redactor-sef al ziarului Gandul si Cristian Hostiuc, director editorial al cotidianului Ziarul Financiar.

Emil Boc a declarat ca va cere ministrului sanatatii sa prezinte in sedinta de miercuri a Guvernului explicatii privind motivul pentru care Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem nu este functional.

El a fost intrebat cand va fi functional acest Registru, in conditiile in care a fost infiintat inca din 2009, dar nu a fost inca obtinut un aviz din partea Ministerului Justitiei din cauza procedurilor birocratice.

"Sustin acest registru. Cred in eficienta lui, cred ca va salva vieti. In sedinta de guvern de miercuri voi afla un prim raspuns", a spus Boc.

Ministerul Sanatatii a cheltuit in primele trei luni ale acestui an 4 milioane de euro pentru 27 de pacienti care au fost tratati in strainatate. Cu aceasta suma ar fi fost tratati 200 de pacienti in tara, daca registrul ar functiona.

In aprilie 2009, in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc!" de la ProTV, premierul Emil Boc si ministrul sanatatii din acea perioada, Ion Bazac, au anuntat, ca in septembrie va fi deschis Registrul Donatorilor Neinruditi.

Infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice a fost decisa de Guvern la inceputul lunii iulie 2009. Prin acest proiect, Ministerul Sanatatii isi propune sa ofere pacientilor diagnosticati cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, sanse reale de vindecare in Romania, creand astfel premisele care conduc la cresterea sperantei de viata a acestora.

In septembrie 2009, Ministerul Sanatatii a deschis oficial "Registrul Roman de Donatori Neinruditi". Primul donator inregistrat a fost chiar ministrul sanatatii, Ion Bazac, urmat de corespondentul special al Stirilor ProTV, Paula Herlo, cea care a demarat aceasta campanie.

Campania "Avem viata in sange" a fost lansata in luna martie 2009, in incercarea de a determina autoritatile sa infiinteze un Registru al Donatorilor Neinruditi. Ca urmare a informatiilor si a povestilor prezentate in cadrul reportajelor difuzate de Stirile ProTV, a venit si raspunsul autoritatilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO