Avem viata in sange: sta in puterea ta sa ii ajuti pe cei bolnavi!

Ultima actualizare: 01-10-2012 07:47

134 de romani au fost salvati anul trecut datorita unui transplant cu celule stem. In tara exista trei clinici unde se fac astfel de proceduri, doar ca bolnavii sunt selectati.

Au sanse la viata doar cei care pot sa faca auto-transplant ori au un donator compatibil in familie. Ceilalti sunt sfatuiti sa-si caute salvarea in strainatate, in statele care au ''Registrul donatorilor onorifici". Din cauza costurilor uriase, prea putini ajung acolo.

O tanara de numai 20 ani, bolnava de o forma de cancer a sangelui a fost salvata de la moarte. Cand medicii i-au recomandat interventia chirurgicala, prima testata a fost sora ei, pentru ca in tara noastra se fac doar transplanturi de la donatori inruditi.

Diagnosticul a fost dur: limfom Hodgkin, o forma de cancer a limfocitelor. In cazul acestor bolnavi se recomanda autotransplantul. Adica celule stem prelevate din propriul sange periferic. Mihaela a fost supusa acestei proceduri acum sase luni. Fara succes insa. Asa ca ultima ei sansa era un transplant cu celule stem de la un donator. Prima testata a fost sora ei.

Au urma zile si nopti de asteptari. Daca sora ei n-ar fi fost compatibila, Mihaela intra pe lista celor care isi cautau salvarea in strainatate. O lista de pe care dispar in fiecare an bolnavi. N-ajung la transplant in strainatate pentru ca nu au bani.

Timp de o luna, Ana Maria, sora bolnavei, a luat medicamente care stimulau producerea de celule stem. Sangele donatorului este prelucrat de un aparat care dupa ce separa celulele stem, reintroduce sangele in organism. In timp ce Ana Maria, e pregatita pentru recoltare sora ei, Mihaela isi face curaj. Urmeaza doua ore lungi. Atat dureaza procedura.

Ana Maria va sta conectata la aparat pana cand medicii vor recolta cantitatea necesara de celule. Sora ei, ii sta alaturi si desi isi spun putine cuvinte fiecare vorba inseamna mai mult decat si-au spus vreodata

In momentele lor de liniste isi fac planuri. Amandoua ar vrea sa devina voluntarele unei fundatii, sa-i ajute pe cei care n-au sansa unui donator. Sa convinga lumea ca au nevoie de ajutor. Trei sferturi dintre pacientii cu recomandare de transplant, n-au un donator in familie. Iar vestea vine ca o sentinta. Mihaela a avut noroc. Insa putini au sansa ei.

Doua saptamani mai tarziu, dupa recoltarea celulelor, Mihaela a facut transplantul. Slabita, dar zambind a inchis ochii si s-a gandit la ziua in care va pleca acasa. Prin celulele stem hematopoetice ale surorii va prelua sistemul imunitar al surorii si santatea ei.

Timp de o luna va sta inchisa in mediu steril. Pentru ca organismul ei e lipsit de imunitate exista riscul aparitiei unei infectii. Anul trecut medicii romani au facut peste 100 de transplanturi medulare. Stie totul despre procedura. Chiar a vorbit cu tineri care au fost salvati.

Lucian are 27 de ani si in urma cu 1 an si 7 luni a fost supus unui autotransplant. Avea un limfon non Hodkgin, iar starea lui era foarte grava. Daca n-ar fi facut transplantul n-ar mai fi avut mult de trait. Acum e sanatos si plin de viata.

Povestea lui si a Mihaelei arata clar ca in Romania cei cu boala lor se pot vindeca. Lipsa unei baze de date cu donatori neinruditi, ii selecteaza insa pe bolnavi. Romania n-are un registru functional, iar medicii romani nu pot cauta donatori copatibili.

In plus nu se pot incheia acorduri cu alte registre pentru a aduce donatori din alte tari. O formalitate, ignorata pana acum de Ministerul Santatii, care ucide zeci de suferizi. In acest moment doar jumatate dintre ei bolnavii de leucemie supravietuiesc.

Citeste și...
Parteneri