Avem viata in sange: sta in puterea ta sa ii ajuti pe cei bolnavi!

×
Codul embed a fost copiat

134 de romani au fost salvati anul trecut datorita unui transplant cu celule stem. In tara exista trei clinici unde se fac astfel de proceduri, doar ca bolnavii sunt selectati.

Au sanse la viata doar cei care pot sa faca auto-transplant ori au un donator compatibil in familie. Ceilalti sunt sfatuiti sa-si caute salvarea in strainatate, in statele care au ''Registrul donatorilor onorifici". Din cauza costurilor uriase, prea putini ajung acolo.

O tanara de numai 20 ani, bolnava de o forma de cancer a sangelui a fost salvata de la moarte. Cand medicii i-au recomandat interventia chirurgicala, prima testata a fost sora ei, pentru ca in tara noastra se fac doar transplanturi de la donatori inruditi.

Diagnosticul a fost dur: limfom Hodgkin, o forma de cancer a limfocitelor. In cazul acestor bolnavi se recomanda autotransplantul. Adica celule stem prelevate din propriul sange periferic. Mihaela a fost supusa acestei proceduri acum sase luni. Fara succes insa. Asa ca ultima ei sansa era un transplant cu celule stem de la un donator. Prima testata a fost sora ei.

Au urma zile si nopti de asteptari. Daca sora ei n-ar fi fost compatibila, Mihaela intra pe lista celor care isi cautau salvarea in strainatate. O lista de pe care dispar in fiecare an bolnavi. N-ajung la transplant in strainatate pentru ca nu au bani.

Citește și
Avem viata in sange
Avem viata in sange! Click aici daca vrei sa devii donator de celule stem!
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Timp de o luna, Ana Maria, sora bolnavei, a luat medicamente care stimulau producerea de celule stem. Sangele donatorului este prelucrat de un aparat care dupa ce separa celulele stem, reintroduce sangele in organism. In timp ce Ana Maria, e pregatita pentru recoltare sora ei, Mihaela isi face curaj. Urmeaza doua ore lungi. Atat dureaza procedura.

Ana Maria va sta conectata la aparat pana cand medicii vor recolta cantitatea necesara de celule. Sora ei, ii sta alaturi si desi isi spun putine cuvinte fiecare vorba inseamna mai mult decat si-au spus vreodata

In momentele lor de liniste isi fac planuri. Amandoua ar vrea sa devina voluntarele unei fundatii, sa-i ajute pe cei care n-au sansa unui donator. Sa convinga lumea ca au nevoie de ajutor. Trei sferturi dintre pacientii cu recomandare de transplant, n-au un donator in familie. Iar vestea vine ca o sentinta. Mihaela a avut noroc. Insa putini au sansa ei.

Doua saptamani mai tarziu, dupa recoltarea celulelor, Mihaela a facut transplantul. Slabita, dar zambind a inchis ochii si s-a gandit la ziua in care va pleca acasa. Prin celulele stem hematopoetice ale surorii va prelua sistemul imunitar al surorii si santatea ei.

Timp de o luna va sta inchisa in mediu steril. Pentru ca organismul ei e lipsit de imunitate exista riscul aparitiei unei infectii. Anul trecut medicii romani au facut peste 100 de transplanturi medulare. Stie totul despre procedura. Chiar a vorbit cu tineri care au fost salvati.

Lucian are 27 de ani si in urma cu 1 an si 7 luni a fost supus unui autotransplant. Avea un limfon non Hodkgin, iar starea lui era foarte grava. Daca n-ar fi facut transplantul n-ar mai fi avut mult de trait. Acum e sanatos si plin de viata.

Povestea lui si a Mihaelei arata clar ca in Romania cei cu boala lor se pot vindeca. Lipsa unei baze de date cu donatori neinruditi, ii selecteaza insa pe bolnavi. Romania n-are un registru functional, iar medicii romani nu pot cauta donatori copatibili.

In plus nu se pot incheia acorduri cu alte registre pentru a aduce donatori din alte tari. O formalitate, ignorata pana acum de Ministerul Santatii, care ucide zeci de suferizi. In acest moment doar jumatate dintre ei bolnavii de leucemie supravietuiesc.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Avem viata in sange: Miracolul unei noi vieti
Avem viata in sange: Miracolul unei noi vieti

50 de bolnavi care au nevoie de transplant de celule stem, de la cineva care nu face parte din familie, sunt salvati in fiecare zi, in intreaga lume, de donatorii onorifici.

Avem viata in sange! Click aici daca vrei sa devii donator de celule stem!
Avem viata in sange! Click aici daca vrei sa devii donator de celule stem!

CLICK AICI SA TE INSCRII!In Romania, bolile grave ale sangelui inseamna o lupta nedreapta cu destinul. Bolnavii cauta ajutor in marea lor majoritate in strainatate, desi acolo transplantul salvator ii costa triplu fata de cat ar putea sa coste in Romania.

3/4 dintre bolnavii de leucemie care nu au donator, condamnati la moarte!
3/4 dintre bolnavii de leucemie care nu au donator, condamnati la moarte!

10.000 de oameni au fost salvati, in intreaga lume, prin generozitatea donatorilor onorifici, inscrisi in Registrul International.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.