3/4 dintre bolnavii de leucemie care nu au donator, condamnati la moarte!

×
Codul embed a fost copiat

10.000 de oameni au fost salvati, in intreaga lume, prin generozitatea donatorilor onorifici, inscrisi in Registrul International.

O institutie unde Romania nu are acces, deoarece autoritatile de la noi ignora de ani de zile suferinta bolnavilor, care depind de un transplant medular.

In Romania, trei sferturi dintre pacientii cu recomandare de transplant medular sunt condamnati la moarte, pentru ca nu au un donator in familie.

In alte tari supravietuiesc, gratie strainilor inscrisi in registrele internationale. Pana cand nu facem ceva, ca sa avem si noi un astfel de registru, toti cei care sufera de cancerul sangelui vor fi obligati sa-si caute salvarea in alte parti. Iar o singura interventie costa peste 150.000 de euro.

Alin si Laura s-au prapadit pentru ca n-au avut un donator in familie si pentru ca n-au primit la timp banii de la stat pentru a se trata in strainatate. Au murit pentru ca de ani de zile, autoritatile au refuzat sa puna la punct o institutie, cea a donatorilor neinruditi, care in alte tari salveaza 90% dintre bolnavii suferind de leucemie.

Citește și
Claudiu
Avem viata in sange: Un copil de 8 ani risca sa moara din cauza birocratiei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

America are 5 milioane de donatori, Germania peste 3 milioane, Anglia 650.000, Cipru 100.000. Pana si Armenia a reusit sa adune 13.000 de donatori. Bulgaria, Uruguay si India fac parte din Registrul International, pentru ca au infiintat institutia donatorilor neinruditi. In total, 12 milioane de oameni sunt donatori onorifici. Tara noastra nu are acces la ei, pentru ca nu are o institutie abilitata care sa se ocupe de racolarea si cautarea de donatori onorifici.

Transplantul medular se face inca din 1963. De atunci, medicina a evoluat. Din 1981, pacientii suferind de diverse afectiuni ale organelor hematopoietice sunt tratati prin transplant de celule stem, obtinute din sangele periferic al bolnavului sau al unui donator.

Ca sa se inscrie in registru, donatorii n-au de facut decat o simpla analiza de sange. Dupa testarea virusologica si imunologica, sunt introdusi intr-o baza de date. Procedura e simpla si fara riscuri pentru donatori.

Bolnavii romani striga acum dupa ajutor, daca n-au un donator in familie.

Internetul e plin de strigate de ajutor din partea celor care incearca sa adune bani ca sa-si plateasca tratamentul in strainatate, ce ajunge sa coste 150.000 de euro. Daca Romania ar avea registru si implicit acces la milioanele de donatori, tranplantul s-ar face in Romania, iar pacientii n-ar mai fi supusi chinului de a aduna sume mari pentru tratament.

In Romania, transplantul este finantat din taxa de viciu. Iar cele sase laboratoare acredintate in tara sa testeze imunologic posibilii donatori au primit anul acesta peste 1 milion de euro. Au primit bani si anul trecut, dar lipsa de interes a unor medici, functionari sau inalti demnitari a facut ca nici pana azi sa nu avem o institutie care salveaza oameni de la moarte.

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a finantat tratarea a 12 bolnavi de leucemie in strainatate. Restul au fost invitati sa-si astepte moartea. In timpul acestui proces nedrept de selectie a celor care traiesc, facut de autoritati, zeci de bolnavi isi cauta salvarea cerand sprijinul oamenilor.

Statistic, 75% dintre bolnavii cu recomandare de tranplant au nevoie de un donator neinrudit. Trei sferturi dintre suferinzi sunt condamnati la moarte, pentru ca autoritatile din Romania nu considera ca viata lor reprezinta o prioritate.

Actualul ministru al sanatatii a aflat despre problemele lor, dar a cerut timp pentru a aduna mai multe informatii. Timpul cerut de el curge in defavoarea celor pentru care fiecare minut scurs ii apropie de moarte. Avem clinici de tranplant, avem medici, exista si bani. Lipste doar un ordin de ministru.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Avem viata in sange! Click aici daca vrei sa devii donator de celule stem!
Avem viata in sange! Click aici daca vrei sa devii donator de celule stem!

CLICK AICI SA TE INSCRII!In Romania, bolile grave ale sangelui inseamna o lupta nedreapta cu destinul. Bolnavii cauta ajutor in marea lor majoritate in strainatate, desi acolo transplantul salvator ii costa triplu fata de cat ar putea sa coste in Romania.

Avem viata in sange: Un copil de 8 ani risca sa moara din cauza birocratiei
Avem viata in sange: Un copil de 8 ani risca sa moara din cauza birocratiei

Romania este, din nefericire, una dintre putinele tari care nu are Registrul Donatorilor Onorifici de Celule Stem. Stirile ProTV pornesc o campanie pentru infiintarea acestui registru.

"Avem viata in sange” – o noua campanie sociala a Stirilor ProTV

Luni, 30 martie, Stirile ProTV lanseaza “Avem viata in sange”, o noua campanie sociala care incearca sa determine autoritatile sa infiinteze Registrul National al Donatorilor de Maduva.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.