3/4 dintre bolnavii de leucemie care nu au donator, condamnati la moarte!
10.000 de oameni au fost salvati, in intreaga lume, prin generozitatea donatorilor onorifici, inscrisi in Registrul International.
O institutie unde Romania nu are acces, deoarece autoritatile de la noi ignora de ani de zile suferinta bolnavilor, care depind de un transplant medular.
In Romania, trei sferturi dintre pacientii cu recomandare de transplant medular sunt condamnati la moarte, pentru ca nu au un donator in familie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In alte tari supravietuiesc, gratie strainilor inscrisi in registrele internationale. Pana cand nu facem ceva, ca sa avem si noi un astfel de registru, toti cei care sufera de cancerul sangelui vor fi obligati sa-si caute salvarea in alte parti. Iar o singura interventie costa peste 150.000 de euro.
Alin si Laura s-au prapadit pentru ca n-au avut un donator in familie si pentru ca n-au primit la timp banii de la stat pentru a se trata in strainatate. Au murit pentru ca de ani de zile, autoritatile au refuzat sa puna la punct o institutie, cea a donatorilor neinruditi, care in alte tari salveaza 90% dintre bolnavii suferind de leucemie.
America are 5 milioane de donatori, Germania peste 3 milioane, Anglia 650.000, Cipru 100.000. Pana si Armenia a reusit sa adune 13.000 de donatori. Bulgaria, Uruguay si India fac parte din Registrul International, pentru ca au infiintat institutia donatorilor neinruditi. In total, 12 milioane de oameni sunt donatori onorifici. Tara noastra nu are acces la ei, pentru ca nu are o institutie abilitata care sa se ocupe de racolarea si cautarea de donatori onorifici.
Transplantul medular se face inca din 1963. De atunci, medicina a evoluat. Din 1981, pacientii suferind de diverse afectiuni ale organelor hematopoietice sunt tratati prin transplant de celule stem, obtinute din sangele periferic al bolnavului sau al unui donator.
Ca sa se inscrie in registru, donatorii n-au de facut decat o simpla analiza de sange. Dupa testarea virusologica si imunologica, sunt introdusi intr-o baza de date. Procedura e simpla si fara riscuri pentru donatori.
Bolnavii romani striga acum dupa ajutor, daca n-au un donator in familie.
Internetul e plin de strigate de ajutor din partea celor care incearca sa adune bani ca sa-si plateasca tratamentul in strainatate, ce ajunge sa coste 150.000 de euro. Daca Romania ar avea registru si implicit acces la milioanele de donatori, tranplantul s-ar face in Romania, iar pacientii n-ar mai fi supusi chinului de a aduna sume mari pentru tratament.
In Romania, transplantul este finantat din taxa de viciu. Iar cele sase laboratoare acredintate in tara sa testeze imunologic posibilii donatori au primit anul acesta peste 1 milion de euro. Au primit bani si anul trecut, dar lipsa de interes a unor medici, functionari sau inalti demnitari a facut ca nici pana azi sa nu avem o institutie care salveaza oameni de la moarte.
Anul trecut, Ministerul Sanatatii a finantat tratarea a 12 bolnavi de leucemie in strainatate. Restul au fost invitati sa-si astepte moartea. In timpul acestui proces nedrept de selectie a celor care traiesc, facut de autoritati, zeci de bolnavi isi cauta salvarea cerand sprijinul oamenilor.
Statistic, 75% dintre bolnavii cu recomandare de tranplant au nevoie de un donator neinrudit. Trei sferturi dintre suferinzi sunt condamnati la moarte, pentru ca autoritatile din Romania nu considera ca viata lor reprezinta o prioritate.
Actualul ministru al sanatatii a aflat despre problemele lor, dar a cerut timp pentru a aduna mai multe informatii. Timpul cerut de el curge in defavoarea celor pentru care fiecare minut scurs ii apropie de moarte. Avem clinici de tranplant, avem medici, exista si bani. Lipste doar un ordin de ministru.