"Avem viata in sange” – o noua campanie sociala a Stirilor ProTV


Ultimul update: Marti 23 Octombrie 2012 07:34
Data publicarii: Duminica 29 Martie 2009 00:00
Categorie: Avem viata in sange!

Luni, 30 martie, Stirile ProTV lanseaza “Avem viata in sange”, o noua campanie sociala care incearca sa determine autoritatile sa infiinteze Registrul National al Donatorilor de Maduva.

Programul medical ar putea face diferenta intre viata si moarte pentru sutele de bolnavi de leucemie. Totodata campania are ca scop informarea populatiei cu privire la transplanturile medulare si recoltarea de celulte stem prin donarea de sange.

“Stirile PROTV militeaza pentru infiintarea Registrului Donatorilor de Maduva (celule stem din sangele periferic) pentru ca bolnavii romani sa aiba acelasi drepturi la viata ca si cei din alte tari. Bolnavii de leucemie, de exemplu, daca au recomandare de transplant sunt condamnati la moarte, in caz ca nu au un donator inrudit, pentru simplul motiv ca autoritatile de la noi le ignora suferinta. Se discuta de multi ani despre infiintarea registrului, dar pana acum nimeni n-a considerat ca viata acestor bolnavi reprezinta o prioritate. E momentul ca lucrurile sa se schimbe, iar Romania sa intre in randul lumii”, a declarat Paula Herlo, Corespondentul Special al Stirilor ProTv.

In Romania, aproximativ 100 de persoane au nevoie de grefe pentru un transplant de maduva de la un donator neinrudit. Daca autoritatile medicale s-ar ocupa serios de realizarea Registrului National de Donatori Neinruditi, bolnavii ar putea primi grefe de la donatori din numeroasele tari inscrise in Registrul International Acest lucru ar micsora considerabil costurile acestei interventii iar aceasta ar putea fi realizata in tara, intr-unul din spitalele din Bucuresti, Timisoara sau Targu-Mures. Romania se afla pe ultimele locuri in Europa la capitolul donatie onorifica de maduva osoasa (celule stem din sangele periferic) si asta pentru ca romanii nu au fost informati de faptul ca acest procedeu presupune un efort minim pentru donator care va fi conectat la un aparat ce va recolta din sange celule stem ce vor fi transplantate bolnavilor. In ultimii ani s-a renuntat la recoltarea de celule din maduva osoasa, pentru ca recoltarea de celule stem din sange este mai simpla si nedureroasa pentru donator. Registrul national al donatorilor de maduva (celule stem) nu cuprinde decat 400 de donatori onorifici, adica circa 3% din media europeana, 90% dintre donatori fiind rude ale celor care aveau nevoie de transplant.

Aceasta noua campanie continua demersul Stirilor ProTv de a schimba ceva in sistemul medical romanesc. Anul trecut, datorita campaniei “Exista viata dupa moarte” (campanie care a vorbit despre importanta donarii de organe) numarul donatorilor din Romania a crescut cu 50%. Eforturile echipei Stirilor ProTv au fost de altfel rasplatite si de National Association of Broadcasters care a oferit ProTV premiul de excelenta NAB International Broadcasting Excellence Award pentru campaniile sociale desfasurate de Stirile ProTv in ultimii doi ani. De asemenea, in septembrie 2008, campania “Tu stii ce mai face copilul tau?” a fost premiata cu International Emmy Award la categoria “News”, Stirile ProTv obtinand astfel primul premiu Emmy din istoria televiziunilor din Europa de Est.

Luni, la videochat, despre transplantul de celule stem, cu Paula Herlo

Poti sa vezi telenovela
Poti sa vezi telenovela "Amanda O" direct pe mobil si pe internet!
VIDEO PROTVPLUS.RO
Paula Herlo
Registrul Donatorilor de Celule Stem, infiintat in urma campaniei Pro TV, a salvat prima viata
Avem viata in sange: Primul roman care a primit celule stem de la un donator din Polonia
Patru romani au fost deja salvati in urma infiintarii Registrului donatorilor de celule stem
Guvernul a dat inca 6,2 mil lei pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem
Registrul Donatorilor de Celule Stem, functional la 2 ani de la infiintare
Exista viata dupa moarte. Organele unui tanar decedat salveaza sase vieti
celule stem
O sansa pentru bolnavii de leucemie, la un spital din Timisoara!
Prelevarea de organe de la cadavre ar salva mult mai multe vieti
O clinica din Torino da speranta la viata copiilor romani
Premiera medicala: un baiat va fi salvat prin grefa de sange placentar
Registrul donatorilor onorifici de celule stem devine functional in 2010
Bolnavii de leucemie, victime inocente in comertul cu pastile