"Viteza luminii NU a fost depasita." Explicatia unui fizician olandez pentru experimentul de la CERN
Anuntul lansat luna trecuta de savantii de al CERN, care declarau ca particule subatomice au depasit viteza luminii, a pus pe ganduri intreaga comunitate stiintifica.Mai multi fizicieni au venit cu explicatii care sa arate unde s-au inselat specialistii.
Un cercetator independent de la Universitatea Groningen din Olanda vine cu o teorie surprinzatoare, care arata ca testul a fost interpretat gresit, iar Einstein a avut dreptate si viteza luminii nu poate fi depasita.
Ronald A.J. van Elburg spune ca neutrinii nu au depasit viteza luminii, dar specialistii au interpretat eronat timpul in care acestia au ajuns la destinatie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Greseala vine dintr-o mica diferenta de fus orar, cauzata de satelitii GPS din spatiu. Mai exact, echipele de savanti din Italia si Elvetia, care au luat parte la experiment, nu si-au sincronizat corect ceasurile, ei ghidandu-se dupa satelitii GPS, scrie IBT.
Timpul inregistrat de satelitii aflati pe orbita difera insa putin de timpul aratat de ceasurile de pe Pamant, iar aceasta variatie nu a fost inclusa in calculele celor de la CERN.
Experimenul facut public in septembrie a constat in lansarea unor particule subatomice (neutrini) prin acceleratorul de particule, de la Geneva, Elvetia, spre un laborator situat in Italia, la San Grasso, la 730 km distanta.
Potrivit fizicienilor, neutrinii ar fi calatorit cu 64 de nanosecunde mai repede ca viteza luminii.
Ei au cerut comunitatii stiintifice sa calculeze daca testul lor este corect sau nu, precizand ca au repetat experimentul pe peste 15.000 de ori.
De atunci, mai multi savanti au venit cu diferite explicatii, dar varianta lansata de van Elburg este printre cele mai populare. Pentru a fi insa recunoscuta oficial, ea trebuie sa mai fie verificata si analizata.
Sursa: sanfrancisco.ibtimes.com,
Etichete: particule, cern, accelerator, viteza luminii, LHC, neutrini,
Dată publicare:
19-10-2011 13:42