N-ar trebui sa traim decat dimineata. Ce spune un studiu stiintific despre starea ta de spirit
Oamenii de stiinta au monitorizat platforma Twitter pentru a studia evolutia starii de dispozitie a peste 2,4 milioane de utilizatori din 84 de tari si au descoperit ca cei mai multi dintre acestia se trezesc binedispusi.
Monitorizand mesajele postate pe Twitter timp de doi ani, cercetatorii au ajuns la concluzia ca activitatile profesionale, somnul si lungimea zilelor joaca un rol important, explicand entuziasmul, bucuria, stresul, angoasele sau furia utilizatorilor acestei platforme de microblogging.
Ar trebui sa traim doar dimineata, ca sa fim mereu binedispusi
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Astfel, sociologii au descoperit doua momente puternice in timpul zilei, in timpul carora cele mai multe dintre mesaje denota o atitudine pozitiva: dimineata devreme si seara tarziu, aproape de miezul noptii.
Aceste fluctuatii lasa sa se inteleaga ca starea de dispozitie ar putea fi determinata de stresul cauzat de activitea profesionala. Aceste cicluri emotionale sunt deja cunoscute de comunitatea stiintifica, insa cercetatorii aveau la dispozitie, pana la acest studiu, esantioane mici si omogene pentru realizarea observatiilor lor.
Ei nu puteau sa urmareasca populatii diverse pe durata intregii zile si pe perioade indelungate. Astfel, inainte de progresul realizat de retelele de socializare, rezultatele studiilor mai vechi nu erau concludente, au explicat Scott Golder si Michael Macy, profesori de sociologie la Universitatea Cornell din New York, autorii acestui studiu.
In weekend lumea intreaga se trezeste mai tarziu
Mesajele pozitive de pe Twitter sunt mai numeroase sambata si duminica, cu varfuri inregistrate in cursul diminetii, dar la doua ore mai tarziu decat varfurile inregistrate in cursul saptamanii.
Aceste observatii au fost similare in culturi si tari diferite din lumea intreaga. Ele au depins doar de zilele de lucru. Autorii au urmarit evolutia starii de dispozitie a utilizatorilor de Twitter din lumea intreaga pentru a determina cum se simt acestia in functie de anotimp si pentru a determina daca "depresiile de iarna", atribuite unei scaderi a luminozitatii, se regasesc in mesajele lor.
Cercetatorii au putut sa stabileasca o anumita corelatie intre tonul mesajelor postate pe Twitter si reducerea progresiva a duratei zilei, intre solstitiul de vara si cel de iarna. Studiul a fost publicat in revista americana Science.