A gresit Einstein teoria relativitatii? Daca da, atunci calatoria in timp ar putea fi posibila
Descoperirea incredibila anuntata de oamenii de stiinta de la CERN a dat nastere, asa cum era de asteptat, la multe discutii controversate despre viteza luminii. Una dintre teorii analizeaza posibilitatea calatoriei in timp.
In prezent, toate teoriile fizicii moderne, inclusiv teoria relativitatii a lui Albert Einstein, se bazeaza pe ideea ca nimic nu poate depasi viteza luminii. Daca aceasta se va dovedi o ipoteza gresita, un secol de cercetari stiintifice ar trebui revizuit.
Ba mai mult decat atat, jurnalistii publicatiei de specialitate Live Science merg mai departe cu noua descoperire de la CERN si analizeaza posibilele efecte ale acesteia:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-► Eesenta teoriei relativitatii lui Einstein din 1905 se bazeaza pe viteza luminii, masurata la 299.792.458 de metri pe secunda. Aceasta viteza este mai mare decat absolut orice, fiind considerata limita maxima a miscarii.
Dar noile descoperiri contrazic aceasta regula. "Conform teoriei relativitatii e nevoie de o cantitate infinita de energie sa faci ceva sa mearga mai rapid decat lumina. Daca ceva depaseste aceasta viteza, atunci regulile trebuie rescrise" a declarat fizicianul Robert Plunkett.
Teoria relativitatii spune ca nimic nu se poate deplasa mai repede decat viteza luminii. Iar daca ceva va depasi aceasta limita, atunci se va deplasa in timp - potrivit teoriei.
Daca noile descoperiri sunt reale, iar neutrinii calatoresc mai repede ca lumina, atunci ar insemna ca acesti neutrini sunt "calatori in timp". Fizicienii spun ca aceasta abilitate, daca exista, ar putea fi folosita pentru a trimite neutrinii inapoi in timp sa livreze mesaje.
-► O lege fundamentala a fizicii este cauzalitatea. Cu alte cuvinte: cauza precede intotdeauna efectul. Dar daca ceva poate calatori mai repede decat lumina, insemna ca se poate intoarce in timp. In cazul de fata, un "efect" ar putea calatori in timp inainte ca respectiva cauza sa fi avut loc.
-► Faimoasa ecuatie a lui Einstein "E= mc²" afirma ca energia (E) si masa (m) sunt echivalente si pot fi convertite una din cealalta de proportia vitezei luminii (c), care are o viteza constanta.
Insa, daca valoarea acestui (c) nu reprezinta cea mai mare viteza din Univers, atunci ecuatia ar trebui revizuita. Poate ca viteza speciala a neutrinilor ar trebui considerata limita maxima a vitezei, mai spun cei de la Live Science.
Sursa: LiveScience
Etichete: cern, descoperire, Albert Einstein, viteza luminii,
Dată publicare:
26-09-2011 09:43