7 milioane de romani, pasionati de internet. 7,5% au cont pe Facebook
Internetul "pasioneaza" peste 7 milioane de romani. 2 din 3 oraseni intra zilnic pe net si folosesc browsere ca Google Chrome sau Mozilla Firefox pentru asta. Inca suntem la mana conexiunilor dial-up si mai avem de recuperat pana la nivelul UE.
Aproape doua treimi dintre romanii din mediul urban folosesc internetul, iar dintre acestia 71,4% il acceseaza zilnic, in special de acasa, potrivit studiului "Romanii si Internetul", realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), citat de Mediafax.
1 din 4 respondenti se declara "foarte interesati" de internet, iar 37% "interesati", in timp ce 18% nu se arata atrasi de aceste servicii.
Dintre cei care acceseaza Internetul, 23% considera ca nu ar fi o problema majora daca ar fi privati de acest serviciu pe o perioada mai mare de un an, in schimb 11% din totalul utilizatorilor considera ca nu ar rezista nici macar o zi departe de net.
O treime dintre utilizatorii romani navigheaza zilnic intre o ora si trei ore, iar aproape 30% intre 30 de minute si o ora.
Cele mai raspandite metode de conectare, de acasa, este prin telefon fix si cablu, cu ponderi de 46%, respectiv 45%. Conexiunea prin banda larga nu este folosita decat de 6% dintre repondenti.
Cel mai utilizat browser, in Romania, cu o pondere de 34,3% dintre respondenti, este Google Chrome, acesta fiind urmat de Mozilla Firefox (30,6%) si de Internet Explorer (27,8%).
In acelasi timp, cel mai utilizat motor de cautare este Google (89,2%), fiind urmat, la mare distanta, de Yahoo! (8,8%).
Cel mai folosit serviciu de e-mail este cel furnizat de Yahoo! (76,1%), in timp ce numai 9,2% dintre respondenti folosesc serviciul Gmail si 1,8% Hotmail.
De asemenea, serviciul de mesagerie al Yahoo! este utilizat de catre 71,3% dintre respondenti, iar 10,5% acceseaza Google talk, 5,3% serviciul Skype, iar "Windows messenger" este folosit de 2,5% dintre romani. In scop personal, aproape toti romanii (96%) folosesc internetul pentru informare.
Telefonul mobil este un accesoriu comun pentru multi dintre romani, studiul de fața aratand ca 82% dintre acestia detin un astfel de gadget. Contrar acestui procent ridicat, serviciul de Internet pe telefonul mobil nu are o raspandire larga printre cei care au telefoane mobile, doar 21% dintre ei benefiind de acest serviciu.