Cate culori vezi in aceasta imagine? Esti sigur ca nu e doar o iluzie optica?
Efectul de spirala poate da unora dureri de cap, insa nu in asta consta iluzia optica pe care o vedeti in articol ci in codurile de culori. Cine are Photoshop pe calculator este invitat sa testeze.
Felul in care ochiul uman percepe culorile este inca un mister, se pare. Crezi, sau nu, spirala verde si cea albastra din acest desen sunt de fapt de aceeasi culoare.
Nici noi nu am crezut-o asa ca am deschis imaginea in Photoshop. Spiralele au urmatoarele culori in spectrul RGB: Red 0, Green 255, Blue 150 - ambele. Imposibil, am spune. Ei bine, asa ceva se poate si chiar exista o explicatie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Motivul pentru care percepem o singura culoare ca pe doua culori distincte este culoarea inconjuratoare - cea care formeaza dungile roz.
Fiecare ochi are intre sase si sapte milioane de celule conuri, care sunt concentrate intr-o pata galbena centrala cunoscuta sub numele de macula. Aceste conuri sunt capabile sa perceapa culorile in lungimi de unda diferite - suprapunandu-se la unele dintre ele.
Creierul nostru compara apoi aceste semnale intr-o maniera antagonista, masurand diferentele de lungimi de unda dintre ele. Atunci cand unele culori sunt combinate, creierul nu poate procesa corect informatiile suprapuse din aceste asa ca apare o vedere "incurcata".
Imaginea, fara dungile roz, arata de fapt asa: