Cel mai lung ghetar din Noua Zeelanda "pierde" 30 de mil. tone, dupa seism
Nu degeaba au afirmat specialistii ca seismul produs marti in Noua Zeelanda este cel mai puternic din ultimii 80 de ani. Aceasta pentru ca el nu numai ca distrus un intreg oras, ci si pentru ca cel mai lung ghetar din zona a fost sfaramat de cutremur.
Mai exact, o bucata de 30 de milioane de tone de gheata s-a desprins din icebergul Tasman, lung de 150 de kilometri si situat in Parcul National Aaroki/Mount Cook.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Blocul de gheata, avand o lungime de 1 kilometru, s-a prabusit intr-un lac aflat in parc provocand valuri de trei metri si jumatate. Gheata s-a dezintegrat in mai multe bucati, unele dintre ele masurand 250 de metri lungime si avand 50 de metri inaltime, deasupra suprafetei apei.
“Ceea ce s-a intamplat cu Tasman reprezinta o imagine care ne face sa avem doar mica idee despre enormitatea acestui fenomen natural”, a spus Denis Callesen, manager touristic al Aoraki/Mount Cook Village.
Denis Callesen a mai adugat ca specialistii se asteptau ca blocul imens de gheata sa se desprinda de ghetar curand, din cauza ploilor abundente care au cazut in zona in ultima vreme, insa nimeni nu se astepta ca un cutremur sa provoace asa ceva.
Potrivit lui Callesen, aceasta este a treia oara in ultimii doi ani cand din Tasman se desprinde o bucata atat de mare de gheata. Inainte de aceste desprinderi recente, un alt eveniment similar mai avusese loc cu 40 de ani in urma.
Specialistii sunt convinsi ca este vorba despre un efect al cutremurului a lovit orasul Christchurch, pentru ca epicentrul seismulului a fost la doar 150 de kilometri distanta de ghetarul Tasman.
Aoraki/Mount Cook este cel mai mare parc alpin din Noua Zeelanda. Aici se regasesc cei mai inalti munti si cei mai mari ghetari. Este binecunoscut faptul ca turistii care vin sa viziteze parcul se simt ca niste pitici in fata imensitatii peisajului natural pe care il au in fata ochilor.
Noua Zeelanda:75 de morti dupa seism.O romanca,printre cei 300 de disparuti
Cutremur in "Biserica lui Cristos", Noua Zeelanda.Marturia unui preot roman
“Nu cred ca voi scapa!” Disperarea unei mame din Noua Zeelanda. AUDIO
Ce alte cutremure au mai avut un impact atat de puternic asupra mediului:
Seismul de marti a venit la cateva luni dupa ce un alt cutremur a zguduit din temelii acelasi oras Christchurch. Seismul de atunci, cu magnitudinea 7, a provocat deplasarea unei parti a Pamantului catre dreapta cu peste trei metri.
Cutremurul cu magnitudinea de 8,8, care a devastat zona central-sudica a statului Chile la 27 februarie 2010, a deplasat orasul Conception cu peste trei metri catre vest.
Acelasi seism din Chile a dus la scurtarea duratei zilei, prin deplasarea axei Pamantului, potrivit specialistilor NASA.