Viteza prin care poti calatori in timp. Cel mai inteligent om din lume stie secretul
Timpul curge ca un rau la vale, asa cum si pentru fiecare dintre noi, anii trec neinduplecati. Dar timpul e mai mult decat un rau. El curge la viteze diferite in locuri diferite, iar asta poate fi cheia calatoriilor in viitor.
In urma cu 100 de ani, Albert Einstein a expus pentru prima data aceasta idee.In prezent, cel mai mare sustinator al lui Einstein este Stephen Hawking, celebrul fizician imobilizat intr-un scaun cu rotile.
Hawking considera ca marii fizicieni ai lumii au o gandire gresita in ceea ce priveste calatoriile in timp, pentru ca le vad imposibile. El sustine ideea lui Sir Arthur Clarke, autorul "Odiseei Spatiale 2001", care afirma: "Atunci cand un om de stiinta cu prestigiu considera ca ceva este imposibil, cel mai probabil el se insala". Si o multime de oameni de stiinta cu prestigiu cred ca a calatori in timp este absolut imposibil".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cum imposibilul de vine posibil
Stephen Hawking spune ca, desi nu se poate deplasa si are nevoie de un calculator pentru a vorbi, este liber sa exploreze cu ajutorul mintii intreg Universul si sa puna in balanta posibila calatorie in timp.
Mai mult oameni de stiinta, printre care Charles Liu, Brian Greene si Michio Kaku au lansat o serie de obiectii privind posibilitatea calatoriilor in timp. In "Legea lui Clarke", fiecare obiectie pare mai mult un motiv pentru a astepta o calatorie in timp.
Sir Clarke a declarat insă, in urma cu cativa ani, ca: "Singura modalitate de a descoperi limitele posibilului este sa te aventurezi dincolo de ele, in zona imposibilului".
Fulgerul din "Inapoi in viitor" si ursuletii de jeleu
O alta problema greu de rezolvat este gasirea unei cantitati de energie suficient de mari pentru a face o gaura in timp sau pentru a modela atat de tare spatiul, incat sa ne putem intoarce in trecut. Multi se vor gandi la fulgerul celebru din filmul "Inapoi in viitor", fulger care oferea suficienta energie pentru masina timpului. In realitate insa, energia fulgerului nu este suficienta: este ca si cum ai incerca sa propulsezi o masina cu 16 roti, cu ajutorul unor ursuleti din jeleu.
"As vizita-o pe Marilyn Monroe in dormitorul ei"
Profesorul Hawking traseaza o pledoarie a calatoriei in timp intr-un articol publicat nu demult in Daily Mail: "Calatoria in timp a fost considerata erezie stiintifica. Am evitat sa vorbesc despre asta de teama sa nu fiu etichetat drept nebun. Sunt obsedat de timp. Daca as avea o masina a timpului, as vizita-o pe Marilyn Monroe in dormitorul ei sau l-as saluta pe Galileo in timp ce isi indreapta telescopul spre cer. Poate as calatori pana la capatul universului nostru, pentru a vedea cum se termina totul".
"Pentru a vedea cum ar putea fi posibil acest lucru, avem nevoie sa privim timpul din perspectiva fizicienilor. Nu e asa greu cum pare. Fiecare elev atent stie ca toate obiectele fizice, chiar si vazute din scaunul meu, exista in trei dimensiuni. Totul are o latime, o inaltime si o lungime. Dar exista un alt tip de lungime, o lungime in timp. Daca un om poate supravietui timp de 80 de ani, pietrele de la Stonehenge, de exemplu, sunt aici de sute de ani. Şi sistemul solar este de miliarde de ani. Totul are o lungime în timp, precum si in spatiu. A calatori in timp inseamna a calatori prin a patra dimensiune. Cum putem avea o calatorie in timp pe Pamant? Cum gasim o cale in a patra dimensiune?", se intreaba Hawking
Gaurile de vierme - sunt peste tot, dar nimeni nu a vazut vreuna
"Masina creaza o cale prin a patra dimensiune, un tunel in timp. E nevoie de un calator in timp, un individ curajos, un temerar, pregatit pentru pasi necunoscuti in tunetul timpului. Conceptul poate fi exagerat, iar realitatea poate fi diferita de acest lucru, dar ideea in sine nu este atat de nebuna".
"Fizicienii s-au gandit la tuneluri in timp, dar noi venim din unghiuri diferite. Ne intrebam daca portalurile spre trecut sau viitor ar putea fi posibile din punct de vedere natural. S-a dovedit ca ele exista si se numesc: gauri de vierme. Adevarul este ca gaurile de vierme sunt peste tot in jurul nostru, dar sunt prea mici pentru a le vedea. Gaurile de vierme sunt foarte mici, ele pot aparea in colturi si crapaturi de spatiu si timp".
"O gaura de vierme este un 'tunel' teoretic sau o scurtatura, prezisa de Einstein in teoria relativitatii, care leaga doua locuri in spatiu si timp. Ele raman doar ipotetice - in mod evident, nimeni nu a vazut vreuna, dar au fost folosite in filme drept conducte pentru calatoria in timp. In Stargate (1994) unde implica doua tuneluri inchise intre universuri si in Bandits (1981), situatie in care locatiile lor sunt afisate pe o harta celesta".
Timpul curge cu viteze diferite, in locuri diferite
"Desi pare, calatoriile in timp nu sunt imposibile. Eu cred in calatoria in timp. Calatoria in timp spre viitor. Timpul curge ca un rau si se pare ca fiecare dintre noi este luat de curent. Dar timpul curent este un altfel de rau: acesta curge cu viteze diferite si in locuri diferite, reprezentand cheia calatoriilor in viitor. Aceasta idee a fost propusa pentru prima data de Albert Einstein cu peste 100 de ani in urma. El a realizat ca ar trebui sa existe locuri unde timpul incetineste si altele in care viteza creste. Dovada ca el a avut dreptate este chiar deasupra capetelor noastre, sus in spatiu".
Chiar in centrul Caii Lactee, la 26.000 de ani lumina distanta de noi, exista obiectul cu cea mai mare greutate din galaxie. Este o imensa gaura neagra, care contine masa a 4 milioane de planete de dimensiunea Soarelui. Forta gravitatiei este foarte mare, pe masura ce te apropii. Daca esti prea aproape nici macar lumina nu poate scapa. O gaura neagra ca aceasta are un efect dramatic in timp, incetinindu-l mai mult decat orice altceva in galaxie. Astfel ia nastere o masina a timpului natural.
O calatorie cu trenul de 100 de ani
"Ce este Global Positioning System, sau GPS-ul? O retea de sateliti pe orbita Pamantului. Sateliti fac navigatia prin satelit posibila. Tot ei dovedesc insa ca timpul curge mai repede in spatiu decat o face aici pe Pamant. In interiorul fiecarui satelit exista un ceas foarte precis. In ciuda preciziei, toate ceasurile aflate in spatiu castiga aproximativ o treime de miliard de secunda in fiecare zi. Sistemul isi corecteaza automat deviatia pentru ca micile diferente ar putea deranja intregul sistem".
"Ceasurile nu mint. Ele vor rula rapid, deoarece timpul in sine ruleaza mai repede in spatiu decat o face in jos. Si motivul acestui extraordinar efect este masa Pamantului. Einstein si-a dat seama de acest lucru. Un obiect mai mare va atrage un timp mai mare. Tocmai aceasta realitate surprinzatoare deschide usa la posibilitatea de calatorie in timp spre viitor. Pentru a explica de ce cred asta, haideti sa ne imaginam un scenariu de film science-fiction. Imaginati-va un tren care merge in jurul Pamantului. Vom folosi acest tren imaginar pentru a obtine o viteza cat mai apropiata de cea a luminii si pentru a vedea cum trenul devine o masina a timpului. La bord sunt pasageri, ce au bilet catre o calatorie pentru viitor. Trenul incepe sa accelereze, mai repede si mai repede. Nu dupa mult timp inconjoara pamantul la nesfarsit. Pentru a ne apropia de viteza luminii, inseamna ca inconjurul Pamantului trebuie sa fie foarte rapid. De sapte ori pe secunda. Dar nu conteaza cat de mare este puterea trenului, ea nu poate ajunge viteza luminii, deoarece legile fizicii interzic aceasta teorie. In schimb, sa spunem ca se apropie timid de viteza reala a luminii. Acum se intampla ceva extraordinar. Timpul incepe sa curga incet la bord in raport cu restul lumii, la fel ca in apropierea gaurii neagre, doar ca la o scara mult mai mica. Toti pasagerii trenului se afla in miscare lenta. Imaginati-va ca trenul a parasit statia la 1 ianuarie 2050. Se roteste in jurul Pamantul incontinuu, vreme de 100 de ani si apoi se opreste in seara de Anul Nou a anului 2150. Pasagerii vor avea de trait doar o saptamana deoarece timpul este incetinit mai mult in interiorul trenului. Cand vor iesi, vor gasi o lume foarte diferita de ceea ce lasasera. Intr-o saptamana, au calatorit 100 de ani in viitor. Desigur, construirea unui tren care ar putea ajunge la o asemenea viteza este imposibil. Dar am construit deja ceva asemanator trenului - cel mai mare accelerator de particule din lume, dezvoltat de catre CERN in Geneva, Elvetia".
Calatoria in timp are nevoie de viteza
"Asadar, solutia este simpla: daca vrem sa calatorim in viitor, trebuie sa atingem viteze foarte mari. Este singura modalitate de a putea calatori vreodata in spatiu. Cel mai rapid vehicul creat in istoria omenirii a fost Apollo 10. Acesta a ajuns la 25,000 mile pe ora (32,186 kilometri/ora). Pentru a calatori insa in timp e nevoie de o viteza de 2.000 de ori mai mare. Si pentru a face acest lucru, avem nevoie de o nava mult mai mare, o masina cu adevarat enorma. Nava ar trebui sa fie suficient de mare pentru a transporta o cantitate mare de combustibil, suficient pentru a se apropia de viteza luminii".