Raspunsuri surprinzatoare la intrebari extrem de simple. 5 lucruri pe care credeai ca le stiai
“Cum liliecii sunt orbiti de lumina, tot asa, si inteligenta e orbita de cele mai simple lucruri”, scria Platon in “Republica”. Si avea dreptate daca luam in calcul cateva intrebari din “Cartea de ignoranta generala”, inspirata de un show tv britanic.
Intr-un articol publicat pe Listverse.com, se face o trecere in revista a catorva dintre cele mai banale intrebari, la prima vedere, dar ale caror raspunsuri sunt uimitoare. De pilda, isi imagineaza cineva cam cat timp poate sa reziste un pui fara cap? Aflati raspunsul in cele ce urmeaza mai jos:
1. Care este originea omului?
Cine credea ca Charles Darwin sau Herbet Spencer sau orice alt biolog evolutionist a insinuat vreodata ca omul s-ar trage din cimpanzei sau din orice alta specie de maimute se insala amarnic.
Teoria Evolutiei prin selectie naturala spune ca Homo Sapiens are un stramos comun cu toti membrii din familia Maimute. Acest stramos comun a trait acum cinci milioane de ani. Organismul a evoluat de la un soarece de camp asemanator unei veverite care la randul lui a evoluat din arici si mai inainte de asta, din stelele de mare, relateaza autorul articolului, care da drept sursa “Cartea de ignorant generala”.
2. Care a fost prima inventie care aproape a atins viteza de propagare a sunetului?
Biciul. Biciul a fost inventat in China, acum 7.000 de ani, dar abia in 1927 s-a descoperit ca “pocnetul” biciului este un sunet in sine si nu este produs de pielea biciului care loveste un obiect. Sunetul este produs de o mica bucla formata in timpul actiunii de biciure.
Bucla duce la aparitia unei viteze care este propagata pana la sfarsitul bucatii de piele care alcatuieste biciul. Astfel, sunetul produs se propaga in aer cu o viteza de 742 mph, in vreme ce viteza de propagare a sunetului in aer este de 768 mph. Primul avion care a reusit sa doboare viteza sunetului a fost un Bell XI, in 1947.
3. Cat poate sa traiasca un pui fara cap?
Cam 2 ani, dar numai un singur pui a reusit pana acum aceasta performanta. La 10 septembrie 1945 unui pui din Fruita, Colorado i s-a taiat gatul si a supravietuit fara cap. Incredibil, lovitura a lasat vena jugulara intacta si a lasat la locul ei o bucata suficienta de creier.
Mike, cum a fost puiul botezat, a devenit o celebritate nationala a vremurilor si subiectul unui reportaj in revista Time. Puiul era hranit cu ajutorul unei pipette si a reusit sa supravietuiasca doi ani, dupa care a murit din cauza unor complicatii aparute la nivelul cailor respiratorii.
4. Cate nari avem?
Patru. Doua pe care le putem vedea si doua pe care nu le putem vedea. Descoperirea a fost facuta dupa analiza modului in care respira pestii. Pestii isi iau oxigenul din apa, majoritatea avand doua perechi de nari: doua folosite pentru a lasa apa sa patrunda in organism si doua folosite pentru “evacuarea” apei.
Deci, cum omul a evoluat din pesti, unde sunt celelalte doua nari? Raspunsul este ca ele au migrat spre interiorul capului pentru a deveni asa numitele nari interne numite “choannae”, care in greaca inseamna planie. Ele au o legatura cu gatul si astfel ele sunt cele cu care putem respira pe nas. Unele studii recente arata ca ne folosim de fiecare nara in parte pentru a detecta diversele mirosuri.
5. Cand s-a sfarsit era glaciara?
Nu s-a sfarsit. Traim in era glaciara. Geografii definesc o era glaciara ca perioada din istoria Pamantului cand exista calote glaciare. Climatul nostru este intr-o perioada “interglaciara”, ceea ce inseamna ca suntem intre epoci, dar si ca suntem intr-o perioada in care gheata se retrage catre poli din cauza cresterii temperaturilor.
Perioada a inceput acum 10.000 de ani, in ceea ce se pare ca este cea de-a patra Era glaciara. Cand se va sfarsit Era glaciara nu stie niciun om, pentru ca se estimeaza ca o astfel de perioada tine de la 12.000 de ani, la 50.000 de ani.
Citeste si:
Explicatie bulversanta. De ce a aparut Miss Albania fara lenjerie intima pe covorul rosu
Will.i.am a uitat versurile in timpul show-ului. Solutia "salvatoare" a fost si mai jenanta. VIDEO
5 lucruri uimitoare despre testosteron. Vezi cum iti influenteaza pana si alegerea profesiei