Saracie + lipsa de educatie = 11 milioane de avorturi in 10 ani, in Romania
Combinatia dintre saracie si lipsa de educatie este devastatoare pentru viitorul nostru ca natie. Romancele au pe constiinta 11 milioane de avorturi facute in ultimul deceniu.
Iar medicii confirma ca de multe ori trec zile intregi in care nu aduc pe lume niciun prunc, in schimb fac cate 4-5 chiuretaje.
Lipsa banilor si traiul greu le determina pe tot mai multe femei sa renunte la copiii lor dinainte de a-i naste. Maternitatile au liste de asteptare cu gravide care vor sa faca intreruperi de sarcina.
Iar in unele clinici medicii se plang ca sunt zile intregi cand nu aduc pe lume niciun bebelus.
Romania a ajuns sa fie fruntasa in Uniunea Europeana la capitolul avorturi, iar situatia este intr-adevar ingrijoratoare. Numarul gravidelor care vor sa renunte la copil este atat de mare incat medicii au ajuns sa faca liste de asteptare pentru intreruperile de sarcina.
Din 1990, de cand s-au legalizat avorturile, natalitatea este intr-un declin ingrijorator. Iar din 1992 si pana acum, in tara noastra, sporul de populatie este negativ, adica numarul deceselor il depaseste pe cel al nasterilor.
Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca populatia Romaniei va scadea la 15 milioane de locuitori pana in anul 2050.
Banii sunt motivul pentru care cele mai multe femei renunta la copilul lor inainte de a-i da nastere. Numai in Targu Mures, cinci femei trec zilnic pragul unei singure maternitati pentru a face un avort.
"Anul trecut au fost 2.864 de intreruperi de sarcina in judetul nostru", a dezvaluit Gabriela Uifalean, de la Directia de Sanatate Publica Mures.
Si acestea sunt doar avorturile declarate in clinicile de stat. Numarul real e insa mult mai mare. Practic, la fiecare doi copii nascuti, medicii numara unul avortat.
Asa se explica de ce Romania este fruntasa in Uniunea Europeana la numarul de avorturi. Iar natalitatea a intrat intr-un declin fara precedent.
La Iasi, de exemplu, medicii ingrijorati spun ca au avut zile cand nu a fost adus pe lume niciun bebelus.
"Pana in anul 1991 inclusiv acest spor natural a fost pozitiv, deci numarul de nasteri a fost mai mare decat numarul de decese. Incepand cu 1992, acest indicator, anume sporul natural, este negativ, ceea ce inseamna ca numarul de nasteri este mai mic decat numarul de decese, in fiecare an", a explicat Ioan Matei, Directia Judeteana de Statistica Mures.