Copsa Mica nu mai e "cel mai poluat oras din Europa". Cum s-a produs minunea

11-06-2011 08:52


Dupa ani de zile in care peisajul a fost unul cenusiu in Copsa Mica, oamenii se pot bucura de aer curat. Asta arata cel putin ultimul raport al Agentiei Regionale de Mediu Sibiu

Ferestre larg deschise si rufe intinse la soare. Iata lucruri care nu erau posibile in urma cu cativa ani cand pe aceste cosuri iesea un fum atat de negru incat toata atmosfera din Copsa era cenusie. Localnicilor inca nu le vine sa creada. Totul a fost posibil dupa restrangerea activitatii unei societati din localitate, care producea metale neferoase.

Cei de la Garda de Mediu au facut masuratori, care arata clar ca gradul de poluare in zona a scazut considerabil: media anuala 0,447 (in 2009) si in 2010 - 0,24, este clar ca plumbul din pulbere a scazut. Este mult sub limita de 0,5.

Primarul din Copsa Mica declara: "Poluare in prezent nu mai este, poluarea istorica ramane. Dupa cum spun specialistii inca cam 35 de ani elementele grele in sol vor ramane pana vor migra suficient de adanc sa nu mai fie periculoase pentru oameni."

Mai e mult de lucru. Trebuie facute impaduriri, cu ajutorul primariei, al directiilor silvice, dar si al societatii din localitate, care trebuie sa investeasca anual 50.000 euro in acest proiect.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO