Afacerea cu care doi români au dat lovitura. Vor atinge anul acesta o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Oricine dorește să devină propriul șef ori să își dezvolte afacerea este încurajat să acceseze fonduri europene.

Această abordare a fost adoptată cu succes de doi prieteni care anul acesta vor atinge o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro.

Cei doi au prieteni au construit de la zero o afacere cu pălării pentru coșurile de fum, pentru sobe și șeminee. Ani de zile, au fost în paralel angajați și antreprenori, până când au prins curaj și au accesat fonduri europene pentru utilaje. Cu noile investiții, vânzările au explodat.

Răzvan și Liviu, unul din Bacău, celălalt din Cluj, sunt prieteni apropiați din copilărie. Viața i-a transformat în cumnați și parteneri într-o companie care are acum 50 de angajați și o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro. Succesul a venit însă după zece ani de muncă intensă. În producție, dar și cu ei înșiși.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „Prima investiție cred că au fost vreo 3.000 lei în turnarea unei plăci și-am cumpărat o mașină cu care să cărăm la clienți produsele. Aia ne-a costat mai mult."

Citește și
almere
Almere, orașul care acum 40 de ani era un pământ sub apa mării. "Dumnezeu a creat lumea și olandezii au făcut Țările de Jos"

În 2014, Răzvan avea 29 de ani și era angajat în domeniul materialelor de construcții. Clienții din toată țara cereau pălării pentru coșurile de fum, de la sobe și seminee. Așa i-a venit ideea unei afaceri, pe care a început-o în garajul din curtea părinților.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „Ăsta e garajul nostru, cu astea am început. Avem vreo 10 matrițe din astea, așa am început o lună și jumătate nu găseam rețeta. Când decofrau matrița, cădea betonul. În primii ani cred că compensează așa pasiunea aia, dorința aia. Plecam dimineața, lucram 12-14-16-18 ore. Eu cred că am manipulat în primii ani peste 6-7000 de pălării.”

Au certificat produsul, încă din primele luni, iar într-un an de zile pălăriile pentru coșuri de fum, făcute la Comănești, au intrat în marile magazine de bricolaj din toată țara.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „Am discutat cu o firmă mare din domeniu și noi eram încă aici si ne-au zis o sa trimitem un reprezentant de-al nostru la fabrica, dar zic da, dar trebuie să-l sun pe tata să lege cainele ei au crezut că râd, dar eu eram serios."

Doi ani, producția a fost realizată în curtea părinților. Timp în care, în paralel, Răzvan și Liviu mergeau la serviciu. Au vrut să evolueze. Au luat și un prim utilaj prin startup nation, cu 40 de mii de euro. Au început să fabrice coșuri de fum ceramice. Cum nu aveau alti bani de investiții, au făcut un salt în gol, accesând primul proiect cu fonduri europene: 160 de mii de euro pentru utilaje. A fost momentul în care și-au dat demisiile și au început producția de coșuri de fum din inox.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „După ce am început business-ul mi-a luat cred că 2-3 ani să-mi schimb eu mindsetul de angajat în antreprenor. Am urmărit video-uri, am făcut parte din grupuri de leadership, care m-au ajutat să îmi shimb eu ideea de la angajator, de la șeful de acum 20 de ani la lider.”

Cu o nouă viziune, au îndrăznit mai mult. La începutul lui 2020, a urmat al doilea proiect cu fonduri europene, însă acum investițiile s-au ridicat la opt sute de mii de euro, din care 30 la sută finanțare proprie, prin credit bancar.

Femeie: „Un consultant bun poate să facă diferența.”

Bărbat: „Poate să-ți limpezească ce vrei să faci. Tu știi forma finală, dar ca să o scrii, nu știi exact detalii.”

Femeie: „Și partea de birocrație s-a mai simplificat un pic, adică n-au mai fost atât de multe hartogaraie."

Cu fonduri europene, au luat o hală în paragină și au transformat-o într-o unitate de producție cu echipamente de ultima generație, unde fabrica, inclusiv tubulatura de aerisire pentru mall-uri sau restaurante. Un utilaj, de exemplu, a costat 4 sute de mii euro.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „Asta e produsul finit. Acum este un om, dar el efectiv ia tubulatura de acolo, deci lucrează pe două utilaje.”

Reporter: „Înainte cum tăiați ce taie laserul acum?”

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „Era o ghilotină, stăteau doi oameni din partea cealaltă, țineau și asta tăia ea efectiv. E un echipament pe care l-am cam scos din uz."

Noile investiții au crescut producția de cinci ori, iar cifra de afaceri a ajuns de la 40 de mii de euro în primul an, la 3,5 milioane de euro.

Proiectele din Comănești sunt doar 2 din cele 8 mii de contracte finanțate de aici de la Bruxelles, în exercițiuL financiar 2014-2020. Contribuția Uniunii Europene, în mediul de afaceri din Romnia, a fost de 4,1 miliarde de euro, iar valoarea totală se ridică la 5,9 miliarde de euro, cam cât bugetul Bucurestiului pe 4 ani de zile. Plățile nu s-au făcut în totalitate, antreprenorii încă mai au de primit 7 sute de milioane de euro. Cei interesați, trebuie să știe că pe noul exercițiu financiar, încă sunt deschise 23 de apeluri pentru finanțarea afacerilor în valoarea de 1,3 miliarde de euro. Bani sunt, trebuie doar să îndrăznim.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Almere, orașul care acum 40 de ani era un pământ sub apa mării.
Almere, orașul care acum 40 de ani era un pământ sub apa mării. "Dumnezeu a creat lumea și olandezii au făcut Țările de Jos"

Înainte de votul de duminică, privim spre Olanda, unde autoritățile au secat marea și au construit orașe. Este exemplul că acolo unde aleșilor le pasă de calitatea vieții locuitorilor, haosul dispare. Urmăriți un nou episod din campania "Eu Yes la Vot".  

Cum a ajuns un mic oraș olandez o putere tehnologică. La Universitatea din oraș românii sunt cei mai numeroși
Cum a ajuns un mic oraș olandez o putere tehnologică. La Universitatea din oraș românii sunt cei mai numeroși

Cu o industrie la pământ în anii '90 un mic oraș olandez este acum o putere tehnologică. În Eindhoven se produc cipurile pentru semiconductorii folosiți în orice domeniu de la electrocasnice la rachete.  

Trieste, exemplu pentru portul Constanța. Vechiul port din Italia se transformă într-un pol turistic modern
Trieste, exemplu pentru portul Constanța. Vechiul port din Italia se transformă într-un pol turistic modern

Vechiul port din Trieste, Italia, abandonat de stat de zeci de ani, se transformă spectaculos într-un pol turistic modern, cu hoteluri, parcuri și cheiuri pentru ambarcațiuni. Autorul este un primar curajos, care s-a bazat și pe fonduri europene.  

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent