Fostele spitale dispar CU TOTUL. La ce riscuri se supun hotii care fura cu barosul si lopata
De parca nu era suficient ca nu mai avem doctori, acum dispar si spitalele cu totul! Multe dintre fostele institutii medicale inchise la inceputul anului sunt pradate in fiecare zi.
Cel putin trei unitati mari din Bucuresti si alte cateva din tara sunt distruse metru cu metru de hotii de fier vechi. Uluitor este ca, desi infractorii nu se ascund, autoritatile n-au nicio reactie.
Spitalul de boli venerice ''Scarlat Longhin'' din Capitala, unde erau ingrijiti sute de bolnavi, este astazi o ruina. Pur si simplu nu-ti mai dai seama unde erau odata laboratoarele si saloanele. Putinele culoare inca in picioare sunt pline de vizitatori care-si vad de furturi nestingheriti.
De la 1 ianuarie 2012, de cand a fost evacuat spitalul, a disparut tot fierul aflat la vedere, asa ca, de o luna, hotii au intrat si in structura de rezistenta a cladirii.
Lasand la o parte utilitatea sa ca spital, imobilul erau unul emblematic, ridicat in Bucurestiul interbelic.
Terenul si cladirile pe care se afla spitalul au fost retrocedate inca de acum sapte ani, iar de sapte luni primaria care administra unitatea sanitara a decis sa nu-i mai plateasca proprietarului chirie. Asa ca autoritatile au mutat personalul si toata aparatura la ''Victor Babes''.
Din ''Spitalul Longhin'' s-au furat pana si mesele de la morga sau cablurile din capela.
Din nefericire, aceeasi soarta sinistra o au si alte spitale retrocedate din Bucuresti. In locuri in care se intervenea cu manusi chirurgicale si bistruriu, acum se intra mainile murdare, barosul si lopata.
Pana acum, in Capitala, fostul Spital Caritas, retrocedat proprietarului, a fost pradat de hotii de fier vechi. La fel si un fost institut de recuperare medicala.
Si o fosta policlinica din sectorul 3 a cazut prada hotilor de fier vechi, inca din vara anului trecut.
La mare cautare sunt conductele de canalizare si bransamentele de utilitati. Unde este vorba de conducte grele si valoroase, santurile dovedesc jaful.
In interiorul cladirii e vanata chiar structura de rezistenta - hotii stiu ca grinzile masive se vand pe bani grei la centrele de colectare.
Pentru scoaterea fierului din cladirile dezafectate hotii isi pun viata si santatea in pericol.
Un reportaj pe larg despre afacerea cu fierul vechi si vanatoarea imobilelor parasite veti putea vedea in viitorul sezon al emisiunii "Romania, te iubesc!".