Romania, te iubesc! Activele CFR-ului, vandute bucata cu bucata, la preturi de 50 de ori mai mici

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 22 Aprilie 2012 16:50
Categorie: Stiri

Societatea Feroviara de Turism, care aduna cele mai importante active ale CFR, a strans si datorii istorice ce au atras executii silite pe banda rulanta.

Terenuri si imobile valoroase au fost vandute chiar si de 50 de ori mai ieftin decat pretul evaluarii. Chiar si singurul tren sanitar din Europa a fost taiat si vandut la fier vechi bucatica cu bucatica.

Asta in vreme ce statul a pierdut milioane de euro. Modelul Astoria Gara de Nord a dat roade. In urma cu un an, un alt activ important al societatii a fost executat: un teren in Baneasa, pe malul lacului Herastrau, intr-una din cele mai scumpe zone imobiliare ale Bucurestiului.

Un teren pe care se afla o investitie inceputa de fostul director al CFR-ului, Mihai Necolaiciuc, cel care a fost extradat din America si este judecat in stare de libertate pentru prejudiciile aduse CFR-ului.

In spatele garii Baneasa se afla complexul balneo-sportiv al CFR-ului, sau ceea ce ar fi trebuit sa fie acest complex. Mihai Necolaiciuc a inceput aici o investitie de sute de mii de dolari. O adevarata comoara in centrul orasului. Acest teren nu mai apartine SFT, a fost executat. Hotie sau prostie!?

De la inceputul infiintarii Societatii Feroviare de Turism pe acesta proprietate s-au facut planuri mari. Aici, Mihai Necolaiciuc, dar si alti angajati ai CFR au fost acuzati de supraevaluarea lucrarilor. Zeci de mii de dolari au fost ingropati si in terenul din Baneasa. In dosarul lui Mihai Necolaiciuc aici apare un prejudiciu de peste 70 de miliarde de lei vechi.

Povestea acestei afaceri dubioase incepe prin 1992. Pe vremea aceea SNCFR a contractat cu firma Tunele Brasov, pe atunci firma de stat, o lucrare pentru contruirea de cai ferate.

Firma Tunele Brasov este privatizata in 1995, iar doi ani mai tarziu ministrul transporturilor de atunci, Traian Basescu, decide sa sisteze toate lucrarile de investitii din CFR. Undeva in judetul Gorj, ramane nefinalizata o linie ferata, Seciuri- Alunu. Cei care lucrau acolo, firma Tunele Brasov, s-au trezit dupa 4 ani, in 2001 , sa actioneze CFR-ul in judecata pentru recuperarea banilor pentru niste scuturi, adica niste sfredeluri ramase intr-un tunel.

Evaluate atunci in mod ciudat la peste 2 milioane de dolari, aceste scuturi au devenit pretextul pentru multe executari silite pe toate caile si sub toate formele in dauna statului roman.

In contul acestor datorii, compania Tunele a primit de la Societatea de administrare a activelor feroviare, o alta societate desprinsa din CFR, cateva sute de vagoane de marfa si cateva locomotive. Si totusi n-a fost de ajuns pentru stingerea datoriilor. Asa ca au trecut si la executarea Societatii Feroviare de Turism si a luat si de aici vagoane si locomotive, desi aceasta companie n-avea nimic de-a face cu Tunele Brasov. Iar ca bonus, terenul din Baneasa ajunge la vanzare pentru stingerea datoriilor.

Cu un an inainte de scoaterea terenului la vanzare, cel care era atunci sef al Societatii Feroviare de Turism avea de gand sa-l vanda cu pretul pietei, iar banii sa-i investeasca in societate.

Cel care reprezinta acum Tunele Brasov, un fost candidat la deputatie din partea PDL in judetul Sibiu, Horatiu Cercel, neaga orice implicare in executarea terenului.

Pentru toate aceste executari dubioase, angajatii Societatii Feroviare de Turism ii acuza in primul rand pe cei care au condus si conduc societatea:

Sfaramitarea Societatii Feroviare de Turism nu se opreste insa aici. Cei ce-au condus-o au avut grija sa praduiasca tot ce avea mai de pret.

VEZI emisiunea integrala pe VOYO!
 

"Romania, te iubesc!":A murit de multe ori si a renascut o singura data.Povestea unui fost traficant
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"