Criza imobiliara. De ce isi permit proprietarii sa tina la pret
Bancile dadeau bani investitorilor sa construiasca, si romanilor, sa cumpere. Preturile cresteau de la o luna la alta, piata imobiliara functiona struna si aducea Romaniei crestere economica.
Povestea de amor dintre constructori, finantatori si cumparatori s-a sfarsit intr-o urata criza. Romanul, optimist, a vazut partea plina a paharului: a sperat ca locuintele se vor ieftini. Zadarnic, investitorii au preferat sa nu vanda.
Asadar, mii si mii de apartamente noi zac pustii, iar vanzatorii stau cu mainile-n san, relaxati. Isi permit: unii au incasat deja profituri uriase, altii au construit cu banii bancilor, iar bancile nu vor sa-si shifoneze imaginea cu falimente in portofoliu.
Constructorii recunosc ca in anii boomului economic, constructia unui apartament nu costa mai mult de 40.000 de euro, dar pretul sau de vanzare sarise de 160.000 de euro. Profiturile au fost fabuloase. Nicio tara europeana nu era mai profitabila pentru investitori. Ba mai mult, unii recunosc ca in plina recesiune au avut profit de cel putin 25%.
Culmea este ca acum, cand materialele de constructii s-au ieftinit, aproape nimeni nu mai construieste, ci se vaita ca nu mai are cum sa lase din pret.