Realitatea bebelusilor bolnavi din Arges, spusa de ministrul Sanatatii. "Spitalul nu a respectat procedura. Nu avem cauza"

×
Codul embed a fost copiat

Cazurile copiilor din Arges internati in spital, care mor din cauza unei infectii bacteriene, au fost abordate in mod direct, iar ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a explicat ce se intampla de fapt acolo, la "Dupa de 20 de ani".

Cristian Leonte  - in dialog cu  Patriciu Achimas-Cadariu - si-a propus sa gaseasca raspunsuri la intrebari ridicate de acest caz.

Iata dialogul dintre cei doi:

 Cristian Leonte  - Sindromul hemolitic uremic la copii este o situatie dureroasa in saptamanile acestea...

Patriciu Achimas Cadariu - Ieri am analizat situatia din marile clinici de pediatrie din tara, din ultimii 10 ani, si am constatat ca in fiecare mare clinica apar intre 7 si 10 cazuri pe an. Pot sa apara o data pe luna sau toate cazurile, in acelasi timp. Nu exista un model foarte clar. Este o boala pe care o stim de zeci de ani, o boala grava. Nu toate cazurile se finalizeaza cu deces...

Citește și
copil Bacau
Medicii din Iasi NU confirma diagnosticul bebelusilor din Arges pentru copilul din Bacau. "Starea lui este relativ buna acum"
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

CL - Comunicarea a lipsit de la Arges. Au aparut cazuri dupa cazuri, iar Directia de Sanatate Publica nu a stiut, a aflat din presa.

PAC - Asa este, s-a autosesizat din presa, deoarece nu s-a respectat un ordin de raportare, care exista de mult timp, iar noi l-am intarit in momentul in care am venit cu ordinul prin care bolile diareice ne sunt raportate si iata ca, din fericire, functioneaza. Le multumesc medicilor pentru asta, dar fac un apel la responsabilitate si seriozitate in aceasta situatie.

CL - Cine nu a respectat acel ordin, acea procedura care, pana la urma, exista. A constatat toata lumea ca exista procedura...

PAC - Spitalul nu a raportat la Directia de Sanatate Publica.

CL - Cine din spital?

PAC - Responsabilii din spital. Iar responsabilii sunt cei din conducere. Conducerea face astfel de raportari.

CL - Dvs. faceti un apel la responsabilitate... Puteti face mai mult de-atat?

PAC - Da. Putem face o analiza a modului in care, in ultimii ani, se respecta aceste lucruri. Premierul a subliniat ieri lipsa de comunicare in astfel de situatii, care poate duce la situatii dramatice. Analizam in acest moment cate situatii de lipsa de transmitere a informatiilor exista si ce masuri s-au luat in acest sens. De altfel, acest lucru il aveam in vedere, stiam ca lantul nu functioneaza cel mai bine. Consecutiv descentralizarii, multe unitati care se afla in subordinea consiliilor judetene sau primariilor au inteles ca pot functiona in afara reglementarilor sau de sine statator. Exista uneori o dificultate in a aface controale, dar acest lucru vizam sa-l schimbam. Controalele le vom face incrucisat, in mai multe judete, tocmai pentru a nu exista suspiciuni ca se acopera lucruri in acelasi judet. Intentionam sa intarim pozitia diretiei in judete.

CL - Am citit printre randuri ca exista si alte proceduri care nu se respecta...

PAC - Facem analiza tuturor acestor lucruri tocmai pentru a veni cu o schimbare in legislatie.

CL - Credeti ca dintre copiii ajunsi la spital si decedati ar fi putut fi salvati o parte daca exista aceasta comunicare?

PAC - Nu vreau sa fac speculatii, dar trebuie sa ne punem problema asa: o boala diagnosticata intr-un stadiu incipient se trateaza mult mai repede si eficient, cu consecinte mult mai mici in plan al complicatiilor si cu un cost mult mai mic - ca si bani si ca si suferinta.

CL - Ce s-a intamplat la Arges, de fapt? De unde a venit aceasta infectie?

PAC - Copii au venit de pe tot teritoriul judetului. Daca facem o harta a judetului, nu gasim un nucleu... O zona clara de unde au venit ei nu este. Au venit din multe parti. Ancheta epidemiologica a vizat si vizeaza in continuare toate aceste localitati de unde provim copiii. Nu putem sa afirmam ca exista un focar. Nu exista un unic focar. Nu au mai aparut cazuri. Stim ca aceasta boala este provocata de o anumita bacterie pe care o cautam. Au fost verificate mai multe variante, dar niciuna nu a fost confirmata. Ne bucuram ca nu apar alte cazuri, dar, pe de alta parte, avand in vedere ca au fost aceste cazuri sporadice, putem spune ca doza infectanta a fost foarte mica. Au fost, efectiv, accidente, care pur si simplu s-au grupat intr-un anumit judet si intr-o anumitya unitate de timp.

Sinteza declaratiilor pe alte subiecte facute de Patriciu Achimas Cadariu

Despre Planul comprehensiv de control al cancerului

- In aprilie vom finaliza Planul comprehensiv de control al cancerului, de asta sunt absolut sigur, este si data anuntata. Sunt modele europene, suntem intr-o zona geografica foarte clar definita care functioneaza pe anumite standarde, (...) ne-am dorit sa ajungem in acest grup de tari si intr-acolo ne indreptam. Este o harta a nevoilor si a modului prin care vom ajunge sa le indeplinim. Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat in 12,13, 14 aprilie. (...) Acest plan prevede profilaxie, diagnostic, tratament, ingrijiri paliative, cercetare. (...) Este cancerul de col uterin, cancerul de san si cancerul colo-rectal. Nimeni in Europa nu face screening pentru alte tipuri de cancer in cadrul unor astfel de planuri comprehensive.

Despre centrele de radioterapie

- Acolo lucrurile evolueaza, conditia este ca buncarele sa fie pregatite. Exista patru locatii in care buncarele sunt pregatite si pentru aceasta evolueaza procedura cu Banca Mondiala.

- Da, dar cum v-am spus procedura Bancii Mondiale este un pic mai lunga, ea este in curs de desfasurare.

Despre proiectul de lege din Parlament care prevede obligativitatea platirii tratamentului de catre bolnav

- Exclud aceasta posibilitate. Ce sustin eu sunt masuri si proceduri pe care le impartaseste lumea din care vrem sa facem parte, Comunitatea Europeana.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Primele concluzii ale expertilor straini, veniti in Romania pentru cazul bebelusilor bolnavi. Ce spune ministrul Sanatatii
Primele concluzii ale expertilor straini, veniti in Romania pentru cazul bebelusilor bolnavi. Ce spune ministrul Sanatatii

Ministrul Sanatatii a sustinut o declaratie de presa la Institutul National de Sanatate Publica, in cadrul careia a vorbit despre situatia bebelusilor internati in Capitala.

Medicii din Iasi NU confirma diagnosticul bebelusilor din Arges pentru copilul din Bacau.
Medicii din Iasi NU confirma diagnosticul bebelusilor din Arges pentru copilul din Bacau. "Starea lui este relativ buna acum"

Informatii optimiste in cazul copilului din Bacau, internat vineri seara la Iasi, cu diagnosticul de sindrom hemolitic uremic, acelasi care a fost dat si bebelusilor din Arges.

Sapte bebelusi infectati cu E.Coli raman internati in Capitala. Situatia din Arges, similara cu cazul Germaniei din 2011
Sapte bebelusi infectati cu E.Coli raman internati in Capitala. Situatia din Arges, similara cu cazul Germaniei din 2011

In timp ce oficialii nu au fost capabili sa afle cauza imbolnavirilor cu E.Coli, la spitalul Marie Curie din Capitala mai sunt internati 7 bebelusi cu sindromul hemolitic uremic.

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.