Informatii optimiste in cazul copilului din Bacau, internat vineri seara la Iasi, cu diagnosticul de sindrom hemolitic uremic, acelasi care a fost dat si bebelusilor din Arges.

Fetita a inceput sa aiba simptome de diaree acuta pe 4 februarie, insa a fost tinuta de mama ei acasa, doua saptamani, timp in care femeia s-ar fi consultat cu un medic prin telefon.

Cum starea copilei s-a degradat treptat, parintii au venit ieri cu ea la Spitalul Judetean Bacau. Aici, medicii au decis transferul de urgenta la Spitalul de Copii "Sfanta Maria" din Iasi.

Aurelia Taga director medical Spitalul Judetean de Urgenta Bacau: "Avea varsaturi si scaune diareice, manifestari care trenau la domiciliu de 2 saptamani din relatarile mamei. La noi s-a prezenat cu stare generala alterata, palid, incercanat."

Acum fetita este acum in stare stabila dar medicii spun ca familia a fi trebuit sa vina mult mai repede cu ea la spital.

Radu Terinte, manager Spitalul de Copii "Sfanta Maria" Iasi: "Copilul a fost tratat acasa in urma unei discutii cu un medic privat din cate am inteles, cu regim si de-abia in momentul in care a aparut sindromul hemolitic cu icter s-au prezentat la UPU la Bacau."

In Bacau, Directia de Sanatate Publica a inceput ancheta.

Din fericire, de la Bucuresti, vestile sunt bune. Analizele au aratat ca fetita nu are temutul sindrom hemolitic-uremic si nici o infectie cu rotavirus.

Mihaela Balgradean, sef sectie nefrologie Spitalul "Marie Curie”: "Nu are insuficienta reneala acuta, are diureza prezenta si, mai ales, nu are semne de retentie azotat. Deci infirmandu-se insuficienta renala acuta nu ne aflam in conjunctura clinica si biologica a sindromului hemollitic uremic."

Catalina Ionescu, purtator de cuvant Spitalul "Sf. Maria" Iasi: "Starea generala a copilului in varsta de un an si trei luni, transferat in cursul serii trecute de la Spitalul Bacau este influentata. Colegii de la Bacau au ridicat suspiciunea unui sindrom hemolitic uremic, insa absenta insuficientei renale face ca acest diagnostic sa fie incomplet. Deci, in momentul de fata nu putem spune cu certitudine ca este un sindrom hemolotoc uremic, ci doar un sindrom hemolitic post diaree. Starea generala a copilului, in momentul de fata, este relativ buna, fiind transferat de la Terapie Intensiva in sectia Nefrologie. Noaptea trecuta a primit transfuzii de sange si este in continuare sun observatie."

Patriciu Achimas-Cadariu ministrul Sanatatii: "Fac un apel in continuare la respectarea uturor masurilor de igiena: spalarea pe maini, dezinfectia, curatenia, spalarea fructelor si legumelor, prepararea termica a alimentelor."

 

Trei fetite din Arges, cu sindrom hemolitic-uremic au murit in ultimele 2 saptamani la Spitalul "Marie Curie" din Capitala.
Alti sapte bebelusi cu aceeasi boala sunt internati tot aici, dar starea lor este din ce in ce mai buna, au anuntat medicii.

Deocamdata insa rezultatul anchetei este inca asteptat. Sperante sunt in comisia de experti europeni.

Adriana Pistol epidemiolog: "Dansii urmaresc ca si cea mai probabila cauza posibila un anume tip de Echerichia Coli. Echipa recunoaste ca acest eveniment a fostneobisnuit prin severitatea acestor cazuri."

Ministrul sanatatii a cerut ca, in aceasta perioada, sa fie raportate toate bolile diareice acute din spitale, ca masura suplimentara de precautie.