Sorin Oprescu, primarul Capitalei, la "Dupa 20 de ani". Fotografia care l-a contrazis in direct
Ce se va intampla cu Bucurestiul in cazul unui cutrenur puternic? Sunt autoritatile pregatite sa reactioneze eficient in cazul unui dezastru natural? La aceste intrebari a raspuns la “Dupa 20 de ani”, Sorin Oprescu.
Emisiunea Dupa 20 de ani a fost transmisa LIVE VIDEO pe internet, telefonul mobil sau pe tableta pe PROTV NEWS.
Un utilizator StirileProTV.ro ne-a trimis o imagine cu pasajul de la Mihai Bravu unde nu se vede nicio lucrare, desi
primarul Oprescu garantase ca si la aceasta ora ar trebui sa fie echipele acolo. "E duminica dimineata, au si ei liber, dar daca imi trimiteti imaginea asta si maine, ma duc personal acolo".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sinteza declaratiilor:
Despre guvernatorul Mugur Isarescu la presedintie: Eu ii zic "Marele Vrajitor", ramane sa fie si el de acord. Iliescu de obicei stie ce spune atunci cand il propune.
Despre proteste: Oamenii s-au saturat de promisiuni si ce a iesit din treaba asta. Cred ca reactia fata de Rosia Montana nu s-ar fi nascut daca n-aveam o stare politica in care oamenilor li se promite mereu ca in viitor va fi altfel. Cred ca guvernatorul ar fi trebuit sa spuna ca am fi cumparat tot aurul.
Daca ar fi gaze de sist langa Capitala, m-as duce sa sap. Poate chiar in Primaverii, nici nu vreti sa stiti ce adevar legat de zacaminte e aici. Toata zona de Nord, langa Herastrau, avem bai termale la 80-90 de grade.
Referendumul e sfant, in cazul Rosia Montana si al gazelor de sist, ar rezolva dihonia.
Despre candidatura la prezidentiale: Aveam un coleg, doctor, care ar fi vrut sa fie manager si peste cremwusti. Sunt primar general si am responsabilitati. Ma uit si eu prin tara. Stanga are probleme, dreapta nu e conturata, coalitiile n-au tinut decat cativa ani. Nu-mi trece prin cap, ma ocup de ale mele. Dumneavoastra ce-ati face in locul meu?
Despre USL: Am ramas alaturi de ceea ce ei numesc "poporul PSD". Cu ei am legaturi apropiate, in sens prietenesc, in sensul ideilor. Nu, dupa cum caraie, cred ca "poporul PSD" nu ar sustine un candidat PNL la presedintie.
Despre Crin Antonescu: "Il respect, imi este prieten, nu o sa uit niciodata cum s-a asezat la alegerile locale in fata, desi nu era comod cum se uitau cei de la PDL de la el. Am tinut minte sa-l sustin la alegerile parlamentare. Da, l-as vota! I-as vota pe toti! E mai greu sa aleg intre Ponta si Antonescu"
Despre Basescu: "Am relatii institutionale cu Basescu, nu relatii turistice. Cred ca s-a referit la smecherie, la faptul ca am terminat la Podul Basarab, cred ca s-a referit la faptul ca Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu se face produl, cred ca s-a referit la Glina, pe care am terminat-o in prima faza".
- Primarii de sector cheltuiesc milioane de euro pe panselute. I-am explicat premierului ca nu se mai poate sa lucram ca 7 orase. Sustin regionalizarea, nu vreau sa strivesc ariciul cu fundul meu.
- Multi imi spun sa fiu de acord, sa le dam ceva primarilor de sector. Au totul.
Despre transportul public
- De la Alba Iulia pana aproape de Piata Muncii avem culoar unic pentru transportul in comun. Exista banda unica pe tot ce inseamna Pantelimon, merge odata cu lucrarile. Am incercat sa trag tramvaiul langa trotuar, revolutie mare de tot. Daca tot spargem strada, sa facem ca la Viena, sa vina tramvaiul langa trotuar. Specialistii au spus ca nu e bine.
- Exista 172km de piste pentru biciclisti, din care 62km sunt blocati de politie, desi a existat aprobare. Pe traseu au fost puse tot felul de florarii.
- E greu sa ne intelegem cu primarii de sector, totul se trage de la legea lui Cozmanca din 2003 cand Basescu se certa cu Nastase.
Despre Bucuresti, in general
- Vreau sa aduc Calea Victoriei la farmecul de alta data. Sa ai unde sa-ti duci copilul, sa-i dai un suc, sa-i dai o prajitura.
- Despre BICICLESTI: Am facut-o, m-am consultat cu baietii de la circulatie, ba chiar sunt foarte fericit cand am vazut ca nu injura aia din masini.
- Nu sunt multumit de multe lucruri in Bucuresti. Nu sunt multumit de cumetriile care n-au facut decat sa traga in jos totul.
- N-a fost niciodata un razboi cu primarii. La inceput s-au strans toti si au scot sabiutele, de-asta mai micute. Le-am explicat ca n-are niciun sens, e in detrimentul cetatenilor. La lucruri pertinente, incerc sa raspund pertinent. Stiu ce i-a suparat, bugetul centralizat.
Proiectele majore din Capitala
- S-au dat primele lopeti in mai multe cartiere, inclusiv in zonele unde oamenii vor avea pentru prima data canalizare. Mai am 15 strazi unde se pune asfaltul, dupa ce s-au pus apa si canalizare.
- In prelungirea Ghencea, mi-a mai ramas o singura strada. La sfarsitul saptamanii, sper ca toate celelalte sa fie trase la linie.
- Pasajul Mihai Bravu este un proiect inca in desfasurare, mai avem de recuperat 17 milioane de lei. Se lucreaza si sambata si duminica, mergem acum, daca vreti si imi scot palaria daca nu se lucreaza. Nu stiu de unde va uitati de ziceti ca nu se lucreaza. La 3-4 zile, ma duc acolo si o sa merg pana cand va fi gata, ca sa nu mi-o mai iau in barba.
Despre cainii vagabonzi
- Am inceput sa actionam, planul e sa reducem la 80% numarul cainilor de pe strazi. Incepem sa avem unde sa-i ducem. 720 au fost adoptati, 520 au fost dusi intr-un adapost, 800 de locuri sunt in bazele noastre.
- Ca toata lumea, ma simt responsabil pentru ce s-a intamplat cu Ionut. De 5 ani de zile, astept o lege in acest sens. Din 2008 in 2012, consiliul general a taiat banii ce trebuiau folositi pentru adaposturile pentru caini.
- Sunt gata sa raspuns pentru faptele mele. Eu n-am fugit de functie, mi-am asumat responsabilitati. Cand am iesit sa explic ca imi pare rau de ce s-a intamplat, nu m-am dus sa plang electoral ca un prieten care plangea odata. Sunt si eu tata, sunt si eu bunic.
- Da, mi-a parut rau, pentru ca mi-am adus aminte ca dupa ore intregi de discutiile cu ONG-ul i-am prins, i-am sterilizat, le-am pus CIP si sa-i aducem inapoi in teritoriu. I-am lasat fara apa, fara ingrijire si s-au adunat in haite.
- Cei mai vinovati sunt cei care s-au declarat iubitori de caini fara sa faca nimic.
Solutia durabila
- Legea imi da voie pentru prima data sa fac controlul adoptiei. Am facut peste 100 de controale. Au adoptat cate 1, cate 2 si i-au dus pe camp la Mihailesti.
- 95% dintre bucuresteni nu vor sa-i vada pe strada, dar 5% sunt mai vocali.
- Am eutanasiat pana acum doar cainii bolnavi
- Pe cei care ii elibereaza, ii amendez. A doua amenda intra deja la infractiune.
- Avem doua numere: unul pentru adoptii, unul pentru prindere. Am reusit sa spargem o serie de haite. Incercam sa mentinem rata peste 100 de prinderi pe zi.
- In 18 luni rezolvam problema, indicele fiind numarul muscaturilor. 90% sa fie redus numarul muscaturilor, acesta este obiectivul. Daca puteam sa aduc inapoi copilul ala, imi dadeam demisia, dar asa, ce sa fac, sa-i las si pe altii sa moara? TAC, FAC, raportez si am terminat. Am lege, am bani, pot.
Despre cutremerele din ultima perioada:
- Am simtit cutremurul, m-am "bucurat" macar ca am vazut oamenii la serviciu la ora 5. Nu m-am panicat, cautam sa-mi trag pantalonii pe mine. Mi-e frica de ani de zile in privinta asta, stiu care este fondul locativ.
- In centru, au mai ramas cateva cladiri care fie au fost, fie n-au fost consolidate.
- Despre constructiile noi, am avut un raport in care americanii spuneau despre constructiile facute intre 1990 si 2007 nu se pot spune foarte multe lucruri si asta pentru ca n-avem niciun fel de date legate de rezistenta lor.
- 30 de cladiri, complexe cu 160-180 de apartamente, au fost facute in aceasta perioada, alte 15 cladiri sunt in lucru. Avem proiecte facute, s-au facut de-a lungul timpului expertize. Ne-am adresat oamenilor, le-am spus pericolele. Unii si-au inchiriat casele si au disparut
- 3 sferturi din Centrul Vechi este retrocedat pe Legea 10. Problema e ca proprietarii la nivel de parter isi fac afacerile, nu doresc sa consolideze. Sunt cladiri care prezinta pericol public. N-am nicio lege incat sa pot actiona.
- Am cerut Guvernului sa inchida toate cladirile care au probleme, dar sunt si teatre care au probleme. Directorii ma intreaba: "bine, Sorin, dar noi unde jucam?". Cautam variante.
Despre "bulinele rosii"
- Bulinele dispar, dar oamenii din jur au fost informati. De la noi din evidenta nu dispar.
Planul de actiune in caz de seism major
- Acum 5 ani, cand am pronuntat cifre dupa raportul americanilor, a fost o nebunie totala.
- Planul are mai multe componente: prima este cea preventiva. Astept solutii de la Guvern incat sa pot sa intru sa consolidez
- Am inceput informarea cu copiii in scoli, cu clasele I-IV. Ajutorul cel mai mare a fost de la ISU Bucuresti.
- Pentru blocurile zdruncinate, am luat trusele de supravietuire. Toata lumea m-a luat peste picior. Acolo este o fiola de apa, o mancare uscata, care te face sa nu patesti ceva daca n-ai patit atunci.
- Avem un centru de comanda cu 42 de secunde inainte de cutremur, vorbim de managementul acestei perioade inainte de cutremur mare. Prin simple apasari de buton, se pot opri gazele.
- Avem un sistem cu generator si puturi de apa, paturi pentru primele 24-48 de ore. Spatiul de la Arena Nationala, Romexpo, acestea sunt locurile pregatite in caz de seism major.
- Casa in care locuiesc eu a fost construita de vecinul meu de la 2. Ma simt in siguranta, asa.
- Nu e de joaca, suntem in contratimp de 20 de ani, astept o solutie legislativa de la Guvern
Certificatul de seismicitate
- Am inceput sa facem o analiza asupra societatilor comerciale care au cumparat si in propunerile pe care le adresam Guvernului este si certificatul de seismicitate, protectie in cazul seismelor. Clientul poate sa fie pacalit.
Daca acum ar avea loc un cutremur
- In 10-18 minute, toti cei responsabili se aduna la locul de munca. Fiecare isi deschide plicul cu responsabilitatile concrete si din 10 in 10 minute raporteaza la un dispecerat. Operatorii de curatenie ies imediat pentru a inconjura zona respectiva. Apar si cei de la ISU cu cordonul sanitar in caz de prabusire. La 22 de minute sunt bateriile de buldozere care pleaca.
- Noi cetatenii, avem afisate la intersectiile foarte mari locurile de adunare. Mesajul se repeta 24 de ore pe display-urile din intersectii.
Telespectatorii Pro Tv vor putea afla din dialogul pe care primarul Capitalei il va avea cu moderatorul emisiunii, Cristian Leonte si jurnalistii Cristian Hostiuc (director editorial Ziarul Financiar) si Claudiu Pandaru (director editorial Gandul.info) care sunt proiectele urbane ale primariei, dar si care va fi viitorul incalzirii centralizate.
Care sunt solutiile pe termen scurt si solutiile durabile privind problema cainilor vagabonzi din Bucuresti, precum si tendintele in transportul public din Capitala vor fi alte teme care vor fi detaliate de Sorin Oprescu.
Bilantul partidelor politice la un an de la alegerile parlamentare si planurile de actiune in vederea alegerilor prezidentiale vor fi dezbatute de primarul general al Capitalei impreuna cu jurnalistii Pro Tv duminica, la “Dupa 20 de ani”.