Sorin Oprescu: "Intr-un an si jumatate Bucurestiul va scapa de maidanezi"

Sorin Oprescu

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind masurile luate in cazul cainilor maidanezi.

Edilul Capitalei va vorbi despre masurile luate de Primaria Municipiului Bucuresti si Administratia pentru Supravegherea Animalelor in cazul de cainilor fara stapan.

Sumarul declaratiilor primarului Sorin Oprescu:

"Problema este una foarte delicata. Autoritatea publica nu a crezut ca vom ajunge la dimensiuni tragice. Ma refer la legiutor, care si-a insumat incoerenta deciziilor.

Din 2008 pana in 2013, noi nu am facut decat sa repectam legea, sa ii luam, sterlizam, sa ii derapazitam sa ii ducem in unele adaposturi pe care le avea.

Citește și
Caini - Romania, te iubesc
Schemele de facut bani ale ONG-urilor pe seama cainilor. Afacerea DogTown a lui Oprescu, un esec
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

A fost o prostie la care am participat si noi, am stat de vorba cu ONG-uri care au insistat si decizia politica s-a materializat in doua hotarari de consiliu.

Sper ca iubitorii de animale au inteles ca existenta cainilor pe strada este pericil public real.

Va anunt ca voi discuta cu toate ONG-urile decise sa sprijine Bucurestiul si bucurestenii. Nu voi mai avea insa dialog cu iubitorii de caini pe strada.

Toti spun de acord, dar putini dau solutii ca sa nu-i mai vedem pe strada. Care sa fie continuarea? Ii adapostim 14 zile lucratoare, daca in 7 zile nu sunt revendicati, in urmatoarele 7 vor fi dati spre adoptie.

Cei care isi asuma ingrijirea lor trebuie sa stie ca avem dreptul sa verificam daca aceste animale au fost abandonate."

Potrivit edilului Capitalei, ca obiective generale, municipalitatea anunta reducerea cu peste 80 de procente a numarului cainilor maidanezi si cu 90% al oamenilor muscati de acestia, iar asta in 300 de zile lucratoare, respectiv 18 luni calendaristice.

De asemenea, se lanseaza un numar telefonic de urgenta pentru reclamatii (021.9844), unde cetatenii pot sa semnaleze existenta haitelor, a cainilor periculosi si a eventualele atacuri, unul pentru adoptii (0800.800.877), precum si un plan de informare a cetatenilor, respectiv de incurajarea a adoptiilor.

"Planul nostru este sa adunam cel putin 80 la suta din cainii de pe strazi si sa reducem cu 90 la suta numarul oamenilor muscati de cainii comunitari.

Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor isi asuma ca in 300 de zile lucratoare, adica 18 luni calendaristice, cu o rata de prindere de la 150 pana la 250 de caini pe zi, poate captura 80 la suta din cainii de pe strazi", a mai precizat Oprescu, la prezentarea planului de masuri pentru problema cainilor maidanezi.

Primarul general a mai spus ca strangerea cainilor de pe strazi urmeaza sa fie facuta dupa un plan bine stabilit, prioritare urmand sa fie gradinitele, cresele, scolile, dar si strazile aglomerate.

"Strangerea cainilor de pe strazi nu se va face haotic, ci dupa un plan foarte bine stabilit.(...) Prioritate vor avea desigur copiii. 20 la suta din efectivele noastre vor fi la gradinite, crese, scoli, pe strazile aglomerate.

Apoi, vom asigura permanenta, pentru a raspunde reclamatiilor cetatenilor. Vom actiona, in primul rand, asupra haitelor, dupa o abordare sistematica, agreata in urma masuratorilor din teren", a mai spus Oprescu.

Potrivit lui Sorin Oprescu, in prezent, pe strazile Capitalei sunt aproximativ 65.000 de caini fara detinator, estimarea fiind facuta in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Institutul Matei Bals ne confirma ca 11.800 de oameni au fost muscati de caini fara detinator, numai anul trecut. Am precizat ca este vorba de caini fara detinator. Pentru ca restul de circa 5.000 de oameni muscati au fost atacati de cainii din propria curte", a adaugat edilul.

La prezentarea masurilor pentru reducerea numarului de maidanezi de pe strazile Capitalei, primarul general a mai aratat ca municipalitatea doreste, in primul rand, incurajarea adoptiilor. Oprescu a explicat ca legea urmeaza sa fie aplicata nu pentru a "descuraja iubitorii de animale", ci pentru rezolvarea acestei probleme.

"Din acest moment, in calitate de primar general, va anunt ca voi purta discutii si voi colabora foarte strans cu ONG-urile decise sa sprijine cu adevarat Bucurestiul si bucurestenii, dar ca nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de caini pe strada", a subliniat primarul Capitalei.

In prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru cainii fara stapan: 200 la adapostul din strada Theodor Pallady si alte 600 la Mihailesti, cu posibilitate de extindere, in cateva saptamani, cu inca 500 de locuri, la Mihailesti.

Presedintele Traian Basescu a semnat, in 25 septembrie, decretul de promulgare a legii privind cainii fara stapan, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca textul legislativ este constitutional.

Legea, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie, stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Persoana juridica ADP Sector 2, urmarita penal pentru ucidere din culpa in cazul Ionut Anghel
Persoana juridica ADP Sector 2, urmarita penal pentru ucidere din culpa in cazul Ionut Anghel

Reprezentantii administratiei Domeniului Public din sectorul 2 si proprietarii terenului unde Ionut, un copil de 4 ani, a fost mancat de caini, sunt urmariti penal pentru ucidere din culpa.

Schemele de facut bani ale ONG-urilor pe seama cainilor. Afacerea DogTown a lui Oprescu, un esec
Schemele de facut bani ale ONG-urilor pe seama cainilor. Afacerea DogTown a lui Oprescu, un esec

Schemele de facut bani ale ONG-urilor pe seama cainilor maidanezi. Afacerea Dogtown a primarului Sorin Oprescu - un esec

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.