Traian Basescu, la "Dupa 20 de ani": Ponta m-a asigurat ca rezolva problema Fenechiu in raportul MCV
Presedintele Traian Basescu a fost invitatul ultimei editii din acest sezon a emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata, in direct, de ProTV si ProTV News, duminica.
Emisiunea "Dupa 20 de ani" poate fi urmarita INTEGRAL, pe VOYO.RO
SINTEZA DECLARATIILOR
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Despre raportul MCV
- Daca Guvernul ia toate punctele care ii revin si le rezolva, sunt sanse sa primim un raport pozitiv. Daca ministrii cu condamnari vor pleca, atunci vom avea sanse mai mari.
- Eu nu sunt aparatorul lui Victor Ponta, dar e clar ca exista sensibilitati politice. Se pare ca liberalii tin foarte mult la prezenta domnului Fenechiu in Guvern. Premierul trebuie sa rezolve si problema MCV, dar sa nu creeze si o instabilitate politica ce ne-ar putea costa mult mai mult. Pot sa il inteleg, dar m-a asigurat ca va fi rezolvat acest lucru
Despre coruptie
- Depinde la ce ne referim cand vorbim de coruptie. Nu putem spune ca statul a ramas indiferent la coruptie. Muresan, Remes sunt in puscarie, Nastase si-a ispasit si el pedeapsa. Institutiile statului au devenit tot mai eficiente.
- Pe de alta parte, partidele au stricat criteriile de meritocratie cand vine vorba de angajari. Nepunand oameni performanti in posturi importante sau mai putin importante, performanta lor la guvernare este scazuta. Poate e mult spus coruptie, sunt naravuri.
Despre Miscarea Populara
- Se strang semnaturi pentru partid, dar deja se deschide a 16-a filiala in tara. Fundatiile nu se masoara.
Despre creditare
- Bancile au un volum ridicat de credite neperformante si asta le face sa fie prudente. Acum sunt intr-o cursa teribil sa recupereze banii pe care i-au dat cu buletinul cand Isarescu i-a avertizat si pe bancheri si pe romani.
- Daca o banca mi-ar da bani sa cumpar teren agricol, as lua, dar nu pentru altceva. Mi-as face o ferma, cu ciresi si piersici dupa ce plec de la Cotroceni.
Despre cursul leu-euro
- Il urmaresc, pentru ca stiu impactul asupra romanului. Cand cursul se depreciaza, iese la televizor Vasilescu, cand se apreciaza iese Isarescu.
- A fost o iesire puternica de capital din Romania, dar si din Polonia si alte tari din regiune. Sigur ca sunt si speculatori, piata e libera.
Despre privatizarea CFR Marfa
- Privatizarea nu e treaba rea, problema e cine o va castiga. CSAT a incercat sa evite o privatizare de genul Oltchim. Cand a venit o solutie de investitor strategic, CSAT a spus DA.
- Eu nu cred ca o companie cu o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro pe an poate fi un investitor strategic.
Despre salariile gigantice din companiile de stat
- E o chestiune de moralitate. Boc a incercat sa rezolva problema salariilor si a plafonat la nivel de director general.
- Rezolvarea problemei de fond este sa introducem un articol prin care sa stabilim salarizarea la nivel de bugetari. Chestiunea cu domnii de la asigurari se putea rezolva amiabil.
- Nu poti sa-i spui doamnei Lulache sa fie cu bun-simt, ea e client politic. Nu poti tu partid care l-ai sustinut sa castige zeci de mii de euro sa-l chemi sa-i spui STOP!
- Cand pentru un tronson introduci o impozitare de 85%, pierzi increderea mediului de afaceri
Despre acordul cu FMI
- Un nou acord cu FMI nu ar presupune austeritate. Pentru ca nu cresc salariile si pensiile, nu inseamna ca suntem in austeritate. Dramuim mai corect banii publici din punct de vedere al populismului.
- Liderii PNL au anulat un acord cu FMI, in perioada Tariceanu, si au dus tara in colaps. Nimeni nu le-a aratat dezastrul pe care l-au facut.
Despre situatia financiara a tarii
- Guvernul Boc si Guvernul Ponta au dat ajutoare pentru investitii ce intra in efect in acest an. Vorbim de 15.000 de locuri de munca in urmatorii doi ani. Nu e putin daca ne gandim ca fiecare din acest loc de munca mai antreneaza 2-3. In Romania nu va creste somajul.
- Guvernul are o problema cu absorbtia fondurilor europene, asta ar da un plus asupra locurilor de munca
Despre relatia cu Ponta
- Vorbesc cu Ponta de 2-3 ori pe saptamana, ne si intalnim. Nu e vorba de o reevaluare in privinta lui, nu ne-am schimbat punctele de vedere, dar politica ne-a obligat sa colaboram.
Despre regionalizare
- Numarul de regiuni este mai putin important. Se poate face una cu 8, 9, 12, 16. Totul este sa respectam criteriile care dau dreptul regiunilor sa se adreseze direct celor de la Bruxelles pentru finantare.
- Regionalizarea trebuia sa simplifice statul. Administratia la nivel judetean trebuia sa dispara. Toata administratia se muta la nivel regional, iar acest lucru nu se poate face in actuala formula.
- Oricat s-ar supara politicienii maghiari, trebuia sa ia nota de faptul ca nationalismul local a facut ca aceste doua judete, Harghita si Covasna, sa ramana in urma ca dezvoltare. Au acceptat doar firme unguresti sa faca investitii, tot felul de SRL-uri cu 100-200 de euro si nu s-a intamplat nimic.
- Daca ei se gandesc ca vor face parlamentare regionale cu autonomie larga, ne transformam in stat federal. Mare grija ce faceti cu regionalizarea!
- Trebuiau sa ia in analiza comunele si sa vada care sunt viabile financiar, trebuie consolidate.
Despre casatoria intre persoane de acelasi sex
- Cred ca oamenii pot face ce vor cu viata lor, sunt de acord inclusiv cu aceasta libertate. A intra in aceasta zona si a o reglementa cu interdictii prin Constitutie e o mare greseala.
- Eu sunt crestin ortodox si respect asta, dar daca altii vor sa se casatoreasca barbat cu barbat si femeie cu femeie, e treaba lor.
Despre noul referendum privind parlamentul unicameral
- Mi-am luat rezerva, ca in cazul in care plenul Parlamentului nu aduce reviziurea Constitutiei in parametrii referendumului din 2009 sau daca la Curtea Constitutionala nu va fi intors proiectul pentru a fi corectat, voi organiza un nou referendum.
- Eu sunt convins ca un Parlament cu o singura camera va functiona mult mai bine.
- Daca ne uitam in lume, observam cheltuieli foarte mari. Vor castiga tarile care vor simplifica statul, care vor avea o educatie puternica, un sistem de sanatate puternic si energie ieftina.
- Daca oamenii vor respinge referendumul, e un esec si mi-l asum!
- Daca vorbim de Rosia Montana si gazele de sist, e ca si cum am vorbi de un referendum despre taxe. E o chestiune de asumare a Guvernului. Sustin proiectul legat de gazele de sist. Intreabarea poate manipula poporul, dar la Constitutie nu se poate.
Despre Noua Constitutie
- Protestez public pentru introducerea stemei pe tricolor
- Nicio prevedere a noii Constitutii nu imi este aplicabila. Eu voi lucra pe cea curenta pana la terminarea mandatului. Va trebui sa avem dispozitii tranzitorii.
- Categoric ar putea aparea situatii care sa duca la blocarea statului.
- Romania are o Constitutie buna, moderna. Eu am propus si romanii au fost de acord cu simplificarea unei institutii - Parlamentul.
Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, si jurnalistii Claudiu Pandaru si Cristian Hostiuc vor aborda impreuna cu presedintele Basescu unele dintre subiectele care au "infierbantat" scena politica, in ultima perioada. Proiectul de revizuire a Constitutiei si referendumul pentru parlamentul unicameral, ceea ce presupune si restrangerea numarului de parlamentari la 300, vor fi unele dintre subiectele care vor fi dezbatute duminica, la "Dupa 20 de ani".
De asemenea, telespectatorii Pro TV vor putea afla ce crede seful statului despre reorganizarea teritoriului Romaniei si despre influenta pe care o va avea aceasta impartire pe regiuni asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor tarii. Subiectul mereu actual al independentei justitiei, dar si intrarea Romaniei in campania electorala pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale vor fi alte teme care vor fi atinse in dezbaterea din platoul emisiunii "Dupa 20 de ani" de catre presedintele Basescu.
Tot atunci, telespectatorii Pro TV vor afla care este parerea sefului statului despre salariile si platile compensatorii uriase din companiile de stat, despre atragerea investitiilor straine, dar si despre angajamentele implinite sau nu din acordul cu FMI. Rezolvarea problemei coruptiei si intrarea in spatiul Schengen, dar si recentul scandal din SUA legat de interceptarea corespondentei vor fi si ele teme ale dezbaterii cu presedintele Basescu, duminica, la "Dupa 20 de ani".
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, traian basescu, Schengen, revizuirea constitutiei, dupa 20 de ani,
Dată publicare:
14-06-2013 15:28