Orban: Uneori, impresia CE este ca se fac caiete de sarcini cu dedicatie pentru anumite firme
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV, ca au fost identificate de Comisia Europeana deficiente de sistem in modul in care functioneaza sistemul de achizitii publice.
"Au fost identificate de catre Comisia Europeana, iar partea romana a acceptat acest lucru, ca sunt deficiente de sistem in modul in care functioneaza sistemul de achizitii. Trei elemente au fost identificate de catre CE ca fiind probleme semnificative in domeniu. O data - modul in care sunt lansate si se deruleaza procedurile inainte de organizarea achizitiilor publice. De exemplu, perioade foarte scurte, prea scurte, astfel incat nu se permite tuturor companiilor care ar fi interesate sa se prezinte la procesul de achizitii publice sa participe", a spus Leonard Orban.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a precizat ca a doua problema este modul in care sunt pregatite criteriile tehnice care definesc aceste achizitii publice.
"Uneori, impresia Comisiei Europene este ca se fac caiete de sarcini cu dedicatie pentru anumite firme si atunci sunt introduse criterii discriminatorii, care nu se justifica si care permit doar unor anumite firme sa se prezinte si eventual sa castige aceste licitatii", a adaugat el.
Ministrul a mentionat totodata demersurile de a se incheia contracte aditionale, dupa desemnarea castigatorului.
"Nu in ultimul rand, dupa ce s-au incheiat contractele, dupa ce s-a desemnat castigatorul, exista anumite demersuri de a incheia contracte aditionale, care maresc sumele implicate. Cand sumele depasesc semnificativ valoarea contractului initial, asta reprezinta o mare problema", a mai spus Orban.
De asemenea, in emisiunea difuzata de ProTV, ministrul a fost intrebat despre situatia in care, la finalul lunii octombrie, Romania risca sa i se blocheze fondurile.
"In ceea ce priveste politica de coeziune. Vreau sa facem o diferenta - lucrurile stau diferit in ceea ce priveste PAC, pentru ca acolo avem platile directe, unde rata de absorbtiei e 100%. Ma rog, or fi operate anumite corectii financiare, dar care nu vor depasi maximum 10%, si, in ceea ce priveste programul de dezvoltare, rata de absorbtie e undeva catre 30%. Ne intoarcem la politica de coeziune, ce tine de transport, mediu, energie, dezvoltare regionala si asa mai departe. Lucrurile trebuie rapid rezolvate, in special in domeniul achizitiilor publice. In dialogul cu CE s-a convenit ca, incepand din iulie, sa nu se mai trasnsmita facturi spre decontare institutiei comunitare pana cand nu vom modifica intreg sistemul de achizitii publice, il vom include in cel al gestiunii fondurilor comunitare, iar toate aceste modifificari vor trebui sa fie auditate si acreditate de catre Autoritatea de audit din Romania", a spus ministrul Afacerilor Europene.
El a spus ca, daca auditul nu va fi realizat, platile pe toate programele unde sunt implicate procese de achizitii publice vor fi intrerupte formal pentru o perioada de minim sase luni.
"E vorba de toti banii. Nu e vorba de o suma... In total, in ceea ce priveste politica de coeziune, suma pe care ar trebui sa o primim de la UE e de aproape 20 miliarde euro. Daca mai adaugam si cofinantarea, depasim 25-26 miliarde de euro. Dar, in momentul de fata, efectiv noi am cheltuit 716 milioane. O asemenea intrerupere ar insemna ca practic nu am mai putea sa transmite, in niciun fel, facturi catre Comisia Europeana", a continuat Orban.
"Situatia in domeniul absorbtiei fondurilor comunitare este cum este in prezent. In ceea ce priveste politica de coeziune, rata reala de absorbtie a fondurilor e de 3,7%. Era nevoie de un impuls, inclusiv la nivelul Guvernului, astfel incat sa se poata lua masurile necesare pentru a accelera absorbortia fondurilor comunitare, pentru ca se apropie momentul in care vom incepe sa pierdem bani. (...) Au fost anumite dificultati si s-a reusit infiintarea acestui minister", a declarat Leonard Orban.