Misiune SF pentru Orban, ministrul fondurilor europene: sa atraga 90% din cele 20 de miliarde ramase

×
Codul embed a fost copiat

Fostul consilier prezidential Leonard Orban a depus, marti seara, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in functia de ministru al Afacerilor Europene.

La ceremonie au participat, alaturi de seful statului, premierul Emil Boc, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean. Au fost prezenti, de asemenea, ministrii Anca Boagiu, Ion Ariton, Traian Igas, Mihai Ialomitianu, Sulfina Barbu, Valeriu Tabara, Daniel Funeriu, Catalin Predoiu si Ritli Ladislau. Evenimentul a avut loc si in prezenta consilierilor prezidentiali Valeriu Turcan si Stefan Deaconu.

Romanul sta in casa de chirpici, dar trage cu ochiul la vila cu piscina a vecinului ungur. Oare si-ar ridica una la fel, daca ar obtine materialele gratis? Nu, pentru ca l-ar apuca durerile de spate pana le-ar cara.

Exact asa am procedat si cu fondurile europene. 20 de miliarde ne da Uniunea pe degeaba, dar noi nu ne-am apucat serios de scris proiecte, chit ca ne lipsesc autostrazile, scolile se darama pe elevi, iar spitalele sunt vai de ele.

Ce sa-i faci, daca avem functionari indolenti, firme capusa, care controleaza piata, si parlamentari plictisiti. Chiar si marti, cand ar fi trebuit sa il voteze pe noul ministrul al Afacerilor Europene, oficialii au tratat povestea ca pe o gluma.

Citește și
PSD
PSD va vota impotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerului Fondurilor Europene
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Prima mare problema a zilei au avut-o democrat-liberalii. Parlamentarii lor erau prea putini pentru vot, asa ca au cerut o pauza care presedintelui Senatului i s-a parut lunga cat o zi de post.

Pe holuri, cei din Opozitie aveau motiv de sarbatorit, ziua presedintelui PSD, care a fost felicitat inclusiv de Emil Boc. Cand s-au strans iar in plen, premierul l-a prezentat pe noul ministru, Leonard Orban, fost consilier prezidential si comisar european intre 2007 si 2010.

"Orban va fi folosit ca paravan, va fi un ministru fara portofoliu si fara atributii, singurul care se va bucura va fi poate fratele lui", a spus Victor Ponta, presedinte PSD.

Afirmatia l-a deranjat pe colegul de uniune al liderului PSD. Intr-un discurs de suflet, Ludovic Orban si-a explicat pozitia.

"Am sa le spun nu pot sa votez impotriva fratelui meu pentru ca niciodata nu am sa fac nimic rau impotriva vreunui membru al familiei mele", a replicat Ludovic Orban.

Fara votul opozitiei, noul ministru a primit incuviintarea parlamentului. Leonard Orban le-a multumit alesilor pentru incredere si le-a spus ca este constient de responsabilitatile pe care si le asuma.

Presedintele Traian Basescu a semnat deja decretul de numire a lui Leonard Orban in functia de ministrul al Afacerilor Europene. Imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, noul ministru va depune juramantul de credinta la Palatul Cotroceni, iar apoi intra in paine.

Orban isi va incepe mandatul de ministru de la o realitate deloc magulitoare pentru tara noastra. Romania se afla pe ultimul loc in UE la capitolul atragerii banilor europeni, mult in spatele unor tari precum Letonia, Cehia, Slovenia, Estonia, Ungaria si chiar Bulgaria.

Daca in urmatorii doi ani, lucrurile vor continua sa se miste la fel de prost, vom da cu piciorul multor miliarde de euro. Si asta in conditiile in care Guvernul imprumuta bani pentru a plati pensii, iar pentru investitii s-a ajuns deja la fundul sacului.

In cifre seci, din cele circa 20 de miliarde ramase la dispozitia Romaniei pana in 2013, noi am luat doar 3 miliarde, adica 15%. Marea problema pare a fi modul in care facem, sau mai bine zis, nu stim sa facem proiecte. Peste 30.000 de dosare au fost depuse din 2007 pana in prezent, mai bine de doua treimi fiind respinse din diferite motive. Cu lejeritate ca sa nu spunem dezinteres.

Cam asa trateaza romanii din administratie problema fondurilor europene. Teoretic ne-ar placea sa cheltuim banii altora, practic ar trebui sa muncim ca sa ii obtinem, iar asta pare complicat. Gandirea este din pacate impartasita si de omul de rand, sef peste propria firma.

Au fost, insa, si romani, putini ce-i drept, pe care i-a dus mintea si au riscat. Mircea Georgescu este unul dintre ei. A cerut finantare europeana, a obtinut-o, iar acum are un cabinet stomatologic.

"In 2010, martie a fost depus, a fost aprobat undeva prin luna iulie, iar contractul de finantare l-am semnat in luna mai 2011. Nu cred ca te poti descurca fara o firma de consultanta, pentru ca e destul de complicat, mai ales pentru un necunoscator, unul care uraste birocratia, nu o sa inteleaga niciodata tot stufarisul de acte", a recunoscut Mircea Georgescu, proprietar de cabinet stomatologic.

Toti cei care vor bani europeni, trebuie in primul rand sa faca un proiect cu sau fara ajutorul unei firme de consultanta. Apoi in functie de domeniu, dosarul este depus spre avizare. Toate semnaturile se obtin cam intr-un an, dupa care omul trebuie sa inceapa investia din banii lui uramand sa isi recupereze suma de la UE.

Daca tragem linie si adunam aflam ca pana acum ne-am miscat de toata jena. Desi am cotizat constant, am reusit sa punem mana doar pe 3 miliarde in 5 ani si suntem pe ultimul loc la acest capitol. Polonia este fruntasa si nu intamplator are cea mai mare crestere economica din Europa si nu a cunoscut recesiunea.

Asa se face ca, in ultima perioada cu trei oameni la conducere, ministerul Transporturilor a reusit sa aduca in tara doar 2% din fonduri.

Faptul ca primariile nu vor, nu pot sau nu stiu sa profite de banii europeni o demonstreaza si cele 4 procente absorbite la Ministerul Administratiei si Internelor. Niciunul dintre cei 5 ministri care l-au condus din 2007 pana azi nu a reusit sa faca mai nimic. Ministerul Finantelor, al Mediului, cu 7, respectiv 10% nu reusesc sa compenseze saracia din bugetul national cu banii europeni.

Cele 20 de miliarde de la Uniune reprezinta a sasea parte din cat produce Romania intr-un an si pot acoperi 80% din cheltuielile anuale ale statului. Iar la capitolul investitii, cu acesti bani putem face 2.850 kilometri de autostrada de la Bucuresti la Helsinki.

Noul ministru, Leonard Orban,  mai are la dispozitie 2 ani ca sa atinga un plafon, care acum pare de domeniul SF-ului: atragerea a 90% din cele 20 de miliarde ramase. Daca nu face asta, banii nu se reporteaza ca sa nu mai spunem ca nici Europei nu ii merge foarte bine.



 


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Traian Basescu a semnat decretul. Leonard Orban, numit in functia de ministru al Afacerilor Europene
Traian Basescu a semnat decretul. Leonard Orban, numit in functia de ministru al Afacerilor Europene

Asa cum era de asteptat, coalitia guvernamentala a reusit sa valideze in Parlament propunerea de infiintare a Ministerului Afacerilor Europene, care va fi condus de Leonard Orban. Opozitia a refuzat sa participe.

PSD va vota impotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerului Fondurilor Europene
PSD va vota impotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerului Fondurilor Europene

Anuntul a fost facut de presedintele PSD, Victor Ponta, care a precizat ca parlamentarii opozitiei vor vota impotriva numirii lui Leonard Orban la conducerea Ministerul Fondurilor Europene.

PORTRET Leonard Orban. Omul care ar putea invata Romania cum sa ia banii Uniunii Europene
PORTRET Leonard Orban. Omul care ar putea invata Romania cum sa ia banii Uniunii Europene

Leonard Orban a fost propus la conducerea nou infiintatului Minister al Fondurilor Europene, dupa o cariera pe care a dedicat-o, in ultimii 19 ani, exclusiv problematicii Uniunii Europene.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armelele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.