"Noi, romanii, nu stim ce vrem pe lumea asta". La "Dupa 20 de ani", Lucian Boia explica de ce e Romania altfel

Ultima actualizare: 15-05-2014 07:00

De ce ne preocupa mai mult Burebista, Stefan cel Mare sau daca am  fost primii in Transilvania decat problemele actuale ale tarii? Istoricul Lucian Boia incearca azi sa ofere un raspuns.

Lucian Boia, istoricul care de ani de zile incearca sa schimbe prejudecatile romanilor despre trecut, este invitatul lui Cristian Leonte la editia din 11 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”. O emisiune in care profesorul Boia vorbeste despre ultima sa carte, care a starnit reactii extrem de vii si chiar agresive, dar incearca sa explice si de ce este Romania altfel.

E foarte greu sa iesi dintr-o intarziere istorica”, spune Lucian Boia, care considera ca Romania a fost izolata veacuri de-a randul de Europa. “Avem un handicap, pe care inca nu l-am depasit. Tarile Romane sunt ultimele state care apar in Europa. Am pornit tarziu la drum, cu o dezvoltare economica modesta si inceata”. Istoricul crede insa ca am avut si noroc – iar marele nostru noroc a fost Unirea din 1918.

Aparent paradoxal pentru un istoric, Lucian Boia insa si ca aceasta preocupare excesiva pentru istorie si eroii din trecut nu e deloc sanatoasa. “Noi am fost niste tarisoare mici si am ramas cu un complex de inferioritate. Iar complexele acestea incerci sa le compensam prin manifestari de superioritate. Discursul nationalist cauta sa treaca peste insuficientele de azi ale Romaniei prin invocarea unui trecut stralucit”. Adevarata problema, spune Lucian Boia, e “sa facem azi ceva pentru Romania. Nu sa vorbim la nesfarsit despre Dacia si Mihai Viteazul, ci sa construim autostrazi”.

Istoricul crede insa ca nu avem un “proiect de tara” si ca “nu stim ce vrem pe lumea asta”. “E o dezorganizare cumplita in Romania”, spune Lucian Boia. “Ce tara vrem sa avem?” Cateva raspunsuri se gasesc si in aceasta emisiune.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO