Negritoiu: Aderarea la euro nu mai poate fi un obiectiv actual. 2015, nici vorba sa fie realist
Romania ar trebui sa renunte pentru moment la proiectul adoptarii euro, pentru ca nu este credibila, in conditiile in care zona euro se redefineste si nicio alta tara nu vorbeste de aderare, apreciaza directorul general ING Bank, Misu Negritoiu.
Pentru acesta, obiectivul 2015 este cel putin naiv.
"Noi invatam din asta (experienta Greciei - n.r.), adica ne uitam la Grecia si zicem: cand au adoptat euro a fost un proces de window dressing si au mai ajustat niste cifre ca sa se incadreze in criteriile de la Maastricht. Noi am invatat ceva din asta? Pana la urma mentinem aceleasi obiective pe care le aveam inainte de recesiune. Deci, lumea este in framantare, se schimba complet si noi ne mentinem proiectul de adoptare a euro in 2015. E mai putin naiv?", a declarat Negritoiu, intr-o editie speciala a emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata sambata de ProTV.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Directorul ING a respins categoric realismului datei de aderare 2015 propuse de autoritatile romane -"nici vorba", afirmand chiar ca nu mai vede rostul de a mentine programul de aderare la euro, desi intelege ratiunea autoritatilor.
"Cred ca nici asta nu mai are sens (ca Romania sa-si mai propuna aderarea - n.r.), dar eu stiu, inteleg de ce se mentine obiectivul, pentru ca el se mentine ca o ancora, ca sa nu zic sperietoare, pentru programele interne, pentru ca altfel, probabil, se intra in cheltuieli fara limita", a continuat Negritoiu. Intrebat de ce ar trebui sa nu se mai vorbeasca despre programul de aderare, Negritoiu a sugerat ca o astfel de pozitie poate discredita, explicand ca nici state mai avansate din punct de vedere al convergetei nu mai discuta despre adoptarea monedei unice, in conditiile in care zona euro se afla in transformari, se redefineste si are evident nevoie de un alt act politic pentru a se decide extinderea.
"Euro a fost construit in ciuda tuturor slabiciunilor pe care le are sistemul, pentru ca adoptarea unei monede unice ar trebui sa fie ultima faza a unui proces de integrare economica. Pornind de la integrare econonmica, guvernanta economica, politici fiscale comune si in sfarsit moneda comuna. Procesul a fost inversat tocmai pentru ca el este de natura politica si trebuie sa puna presiune pe celelalte etape ale integrarii. Acum se vorbeste despre guvernanta economica, se vorbeste despre ajustarea politicilor fiscale, care este extrem de complicata", a aratat directorul ING Bank.
El crede ca politicienii europeni realizeaza acum asceste probleme si a amintit ca inca de la adoptarea euro au existat critici ale proiectului, mai ales de peste ocean, care au spus ca sunt slabiciuni, nu este comparabil cu dolarul american.
"Acum se rediscuta acest proiect. Daca se rediscuta, este dispus cineva ca sa stea la masa acum sa discute candidatura Romaniei in conditiile in care nicio alta tara din UE nu-si propune acum, nimeni nu mai are un plan, ca este Cehia, ca este Polonia ca este o alta tara, sa adopte euro in 2015. Daca voiai sa adopti euro in 2015 acum trebuia incepute discutiile", a conchis Negritoiu.
Premierul Emil Boc a anuntat chiar in urma cu o saptamana ca Romania mentine anul 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro si se va concentra pentru a pastra nivelul deficitului, al datoriei publice si al inflatiei in limitele stabilite conform prevederilor europene pentru indeplinirea acestui obiectiv.
Guvernul si Banca Nationala au decis, la inceputul lunii mai, sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce din punct de vedere tehnic nu inseamna neaparat data de 1 ianuarie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus la acea data politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015.
Isarescu a apreciat ca schimbarea tintei de aderare la zona euro ar fi incurajat politicienii sa spuna ca mai este timp pentru reforme si sa amane aplicarea lor.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declara la randul sau ca romanii sunt "admirabil de nepregatiti" pentru adoptarea euro, dar ca amanarea nu este o rezolvare.
Guvernul a decis constituirea unui comitet care sa monitorizeze indeplinirea obligatiilor aferente aderarii la zona euro, astfel incat Romania sa fie pregatita in 2015 pentru acest obiectiv.
Comitetul este condus de primul-ministru si ii are ca membri pe guvernatorul Bancii Nationale (ca vicepresedinte), pe vicepremierul Guvernului, pe ministrii Finantelor, Economiei, Muncii, Educatiei, Justitiei si Administratiei, precum si pe reprezentanti ai Departamentului Afacerilor Europene, Institutului National de Statistica si cabinetul premierului.
Din comitet fac parte si cate un reprezentant al confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, dar acestia asista la lucrari ca membri fara drept de vot.
Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria publica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseascan cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro) si sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.