Mircea Geoana, la "Dupa 20 de ani", despre candidatul PSD la prezidentiale: "Exista doua nume, Victor Ponta si cu mine"

×
Codul embed a fost copiat

Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV si PROTV NEWS, ca daca Victor Ponta decide sa candideze la Presedintie va fi sprijinit de toti social-democratii.

-► LIVE UPDATE: Sinteza declaratiilor senatorului PSD Mircea Geoana

In emisiunea difuzata acum de Pro Tv si PROTV NEWS , senatorul PSD a descris riscurile pentru Romania, dar si pentru comunitatea internationala, ale celui mai complicat moment politic din ultimele patru decenii: criza din Ucraina.

Telespectatorii Pro Tv au aflat - din discutia pe care senatorul Geoana a avut-o cu Cristian Leonte, moderatorul emisiunii si jurnalistii Claudiu Pandaru si Cristian Hostiuc - care sunt principalele amenintari ale situatiei din Ucraina asupra Romaniei, dar si, paradoxal, oportunitatile care apar in aceasta perioada.

Dupa data de 25 mai, PSD-ul va anunta cine este candidatul care va reprezenta partidul la alegerile prezidentiale, a lamurit senatorul PSD adaugand ca numele sau se afla pe lista de propuneri, insa Victor Ponta, in calitate de lider al partidului trebuie sa hotarasca daca va intra in cursa electorala sau nu.

Citește și
Mircea Geoana, Victor Ponta
Mircea Geoana va fi reprezentantul lui Victor Ponta pe proiecte economice. Fostul presedinte PSD nu va avea salariu
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Mircea Geoana - numarul 2 pe lista PSD la prezidentiale

Intrebat daca Victor Ponta va candida la prezidentiale, Geoana a raspuns ca este decizia acestuia si va fi anuntata la nivelul partidului dupa alegerile europarlamentare din 25 mai. "Eu sunt absolut convins de faptul ca PSD trebuie sa aiba candidat la preziedentiale. (...) Nu este o formula care sa serveasca interesul PSD sau sa serveasca democratia romaneasca ca principalul partid al Romaniei, care azi reprezinta 40 la suta din intentiile de vot ale tarii, sa nu aiba propriul candidat. A fi o desistare a PSD de la pozitia de prim partid al Romaniei si ar fi si o desistare, intr-un fel, a jocului democratic, nereprezentand un segment atat de important in competitia electorala. (...) Ar fi nenatural, nefiresc ca PSD sa nu aiba candidat", a adaugat Geoana.

El a mentionat ca in acest moment in PSD sunt doua nume - Victor Ponta si Mircea Geoana - cu atributele si sustinerea necesare pentru o candidatura la Presedintie. "In interiorul PSD in acest moment sunt doua nume - Victor Ponta si cu mine - care au atributele, calitatile, experienta si sustinerea din partid si in opinia publica ce ne-ar permite sa candidam la Presedintia Romaniei", a spus el.

Geoana a precizat ca, in traditia PSD de pana acum, liderul partidului candida la prezidentiale, fostii presedinti ai formatiunii, inclusiv el, procedand astfel. "Deci este decizia lui Victor Ponta, ca lider al partidului, dupa alegerile europarlamentare, ce vrea sa faca cu cariera si cu viata sa politica. Este un om tanar si faptul ca a fost destul de rezervat cu privire la candidatura este legitim, trebuie inteles. La 41 de ani te poti gandi ca este preferabil sa ramai prim-ministru si sef de partid in loc sa te duci la o functie, mai importanta decat cea de prim-ministru, dar care, dupa 5 sau 10 ani, practic, cariera politica ti se va fi incheiat. Este legitim ca Victor Ponta sa aiba aceasta dilema, nu e nimic nefiresc, pentru ca nu am avut niciodata un lider atat de tanar la PSD", a mai spus senatorul social-democrat.

Intrebat daca, in situatia in care Victor Ponta nu va participa la competitia electorala, va candida el, Geoana a raspuns: "Este decizia partidului, nu este decizia mea". La insistentele moderatorilor, care au mentionat ca in primul rand trebuie sa vrea el, Geoana a spus: "Mai exista vreo urma de indoiala fata de cineva care a candidat si a obtinut atat de multe voturi si care a castigat alegerile in Romania ca nu este un obiectiv firesc pentru mine? Da! Dar acest lucru nu inseamna ca dorinta noastra de a da viitorul presedinte al Romaniei trebuie sa se loveasca de orgoliile noastre personale si de concurs de frumusete".

"Si daca Victor Ponta decide ca vrea sa candideze, il vom sprijini cu totii, daca el hotaraste sa nu candideze, ne indreptam catre urmatorul candidat, numele meu este acolo, este explicit spus chiar de catre presedintele partidului", a continuat el.

Potrivit lui Geoana, candidatul PSD pleaca in aceste alegeri cu prima sansa, intrarea in turul II fiind, in opinia sa, "un lucru evident" pentru cel care va participa la acest scrutin din partea PSD.

"Dar, pentru turul II, ca un candidat al nostru sa castige suficient de multe voturi, este extrem de important ca guvernarea noastra, cu care suntem identificati in acest moment, sa fie cat mai performanta. De aceea, dincolo de ofertele electorale, dincolo de persoana candidatului - care sunt foarte importante amandoua, evident, viziunea, calitatile, modul in care respectivul candidat este perceput de catre publicul romanesc, de catre partenerii nostri internationali sunt foarte importante - dar, in esenta, lumea ne va judeca si va spune «Da, PSD merita sa continue sa conduca Romania» daca vom guverna cat mai bine", a mentionat el.

Mircea Geoana a mai spus ca "multa lume" credea ca "acele momente grele" de dupa alegerile prezidentiale din 2009 il vor "pune la pamant". "Nu m-au pus la pamant, sunt astazi mai puternic, mai intelept si mai tenace decat oricand altcandva. Omul invata si din greseli", a adaugat el.

Intrebat ce greseli nu ar mai face, el a spus ca, in primul rand, s-ar uita mai putin la "intrigi de partide si de politicieni" si mai mult la "interesele generale ale oamenilor".

  Sinteza declaratiilor senatorului PSD Mircea Geoana

Despre situatia din Ucraina:

- Riscurile sunt de conflict militar care poate incepe in orice secunda. Iar noul Guvern de la Kiev, care a dat dovada de o retinere remarcabila..Insa Guvernul de la Kiev va fi pus intr-o situatie foarte delicata, si in continuare retinerea trebuie sa fie cuvantul de ordine. Intram intr-o faza de risc de escaladare.

- Anexarea Crimeei s-a produs deja, este o anexare de facto, tacut. Cand vezi militari fara insemne militare, profesionisti .. In esenta, in clipa de fata, este sub ocupare ruseasca. Intrebarea este care va fi calculul Federatiei Ruse cand vor intra in aceasta logica. Exista multe interese de investitii in ambele directii.

- Avantajul Romaniei este ca suntem cea mai putin dependenta de importul de gaz rusesc.

- Avem un risc pe care sunt convins ca il vom evita, acela de contaminare a pietelor financiare, de criza. Romania nu are voie sa fie afectata, pentru ca nu este cazul. Romania este membru NATO si se bazeaza pe o crestere economica. Deci noi suntem din alt serial. Riscul de conflict mai mult sau mai putin deschis ne dezavantajeaza in sensul unei atmosfere complicate si a redesenarii granitelor din Europa. Usor usor ne ducem catre ceea ce inseamna interesul vital romanesc catre vecinatatile noastre. Eu salut primirea premierului Leanca de catre presedintele Obama. Este prima recunoastere strategica a Republicii Moldova. Este clar ca Republica Moldova are o sansa formidabila de a merge in Europa cu o viteza mult mai mare decat in mod normal.

Despre razboiul politic dintre palatele Cotroceni si Victoria

- Recomandarea mea ca om cu experienta este sa scoatem elementele de politica externe in scandalul dintre presedinte si premier.

- Toata lumea asteapta o cat mai buna guvernare. De aceea am si acceptat sa pun umarul intr-o forma de sprijin. Este obligatoriu sa invatam din lectiile crizei economice din ultimii ani. Concret, trebuie mai mult curaj si patriotism economic. O banca de dezvoltare, pe care o vom propune marti, trebuie facuta. Exista o discutie avansata cu privire la transformarea CEC-ului intr-o banca de dezvoltare pentru IMM-uri. Va fi banca micilor deponenti, dar se va capitaliza si se va axa pe IMM-uri. Nu pot sa spun eu astazi daca exact formula propusa va fi retinuta, dar se va intampla ceva. Vorbesc de parghiile statului roman.

Despre alegerile prezidentiale din Romania:

- Alegerile din acest an. Va fi o batalie esentiala pentru viitorul acestei natiuni, intre cei care spun putem sa mai carpim si cei care spun asa nu se mai poate.

- Lumea se va uita foarte atent la candidatii la presedintie, cine are credibilitatea de a spune lucrurile diferite.

- Eu sunt absolut convins ca PSD trebuie sa aiba candidat propriu. Nu este o formula care sa serveasca interesul PSD-ului ca principal partid, sa nu aiba propriul candidat. In interiorul PSD-ului sunt acum 2 nume, Victor Ponta si cu mine. In traditia partidului de pana acum, liderul partidului este candidatul. Deci este decizia lui Victor Ponta dupa alegerile europarlamentare ce vrea sa faca cu cariera si cu viata lui. Este legitim ca Victor Ponta sa aiba aceasta dilema, in conditiile in care dupa 5 sau 10 ani se incheie cariera politica.

- Este o decizie a partidului, nu este a mea. Daca Victor Ponta decide sa candideze il vom sprijini toti.

- Nu vreau sa intru intr-un concurs de frumusete. Haideti sa guvernam cat mai bine cu putinta.

- Pentru turul 2, ca un candidat al nostru sa castige, este foarte important ca guvernarea sa fie buna. In esenta, lumea ne va judeca.

- Multa lume credea ca acele momente grele de dupa alegerile prezidentiale ma vor pune la pamant. Nu m-au pus la pamant. Sunt mai puternic. Am invatat si din greseli. In primul rand m-as uita mai putin la intrigi de partide si m-as uita mai mult la interesele oamenilor. 

- Un ton mai de stanga nu cred ca strica Romaniei.

Romanii vor decide cine va fi conducatorul. Nu intru intr-un joc de balacareala politica, sa arat cu degetul in adversari.

- Ipoteza nominalizarii lui Traian Basescu in functia de premier: Este o ipoteza care nu poate intra in calcul.

- Nu mai vreau sa vad solutii morale, imorale. Daca romanul a votat un anumit tip de structura, acel tip trebuie sa fie in Parlament.

- (Traian Basescu in ipostaza lui Adrian Nastase dupa terminarea mandatului) Daca a facut lucruri grave si justitia il identifica, nimeni nu este deasupra legii. Dar vendeta politica va spun ca nu. Viitorul presedinte va trebui sa vegheze pentru dreptate, ca aceasta sa fie regula, si nu exceptie.

Despre cazurile Gica Popescu si George Copos

- Gica Popescu a avut o declaratie care il onoreaza, in sensul ca nu doreste ca numele sau sa fie folosit in campanie. Il cunosc, nu pot sa nu fiu subiectiv. Dar m-am uitat ieri la o stire, ca presedintele Bayenr Munchen a fost condamnat. Nimeni nu este deasupra legii. Gratierea este un lucru care este suveran preseintelui. 

- Ma doare inima sa vad ce se intampla cu George Copos, suntem prieteni de o viata. Daca au gresit, trebuie sa plateasca.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
"Eu si Mircea Geoana putem candida la presedintie". Ce le-a promis Victor Ponta femeilor din PSD de 8 Martie

De ziua lor, femeile din PSD i-au cerut lui Victor Ponta sa le faca un cadou si sa candideze la sefia tarii. Cu noi aici, nu va indrazni sa spuna nu, au declarat raspicat social-democratele.

Mircea Geoana va fi reprezentantul lui Victor Ponta pe proiecte economice. Fostul presedinte PSD nu va avea salariu
Mircea Geoana va fi reprezentantul lui Victor Ponta pe proiecte economice. Fostul presedinte PSD nu va avea salariu

Mircea Geoana a fost numit de premierul Victor Ponta drept Inalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice si de diplomatie publica, post infiintat in cadrul Cancelariei premierului.

Geoana: Romania are un culoar interesant pentru a-si propune postul de Secretar General al NATO
Geoana: Romania are un culoar interesant pentru a-si propune postul de Secretar General al NATO

Romania are "un culoar interesant" pentru ca sa isi "propuna sa puna" Secretarul General al NATO, sustine Mircea Geoana, mentionand ca daca postul nu va fi obtinut, "exista o forma de compensare in alta parte, la nivel european".

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.