EXCLUSIV. Ministrul Nicolae Banicioiu a pregatit un proiect de lege pentru cresterea veniturilor medicilor si asistentelor

03-04-2015 14:50


 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a fost invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS de la ora 10.00.

El a declarat ca a pregatit un proiect de lege care a fost deja semnat de reprezentantii tututor partidelor politice, care sa permita majorarea veniturilor personalului sanitar din Romania.

"Urmarim modelul vestic si il aplicam in Romania, astfel incat eu am introdus pe acelasi principiu o lege pentru marirea veniturilor personalului sanitar. Medici, asistente, toata lumea. Ce inseamna chestiunea asta, inseamna ca daca clasa politica se mobilizeaza, adica Parlamentul, nefiind o lege asumata politic de nimeni, nici macar de mine, eu sunt semnatar acolo, nu vreau sa se cheme Legea Banicioiu, eu vreau sa fie Legea Veniturilor, da? Semnata de mine impreuna cu alti 100 si ceva de colegi, au semnat de la toate partidele politice, pentru ca este un moment dificil si daca nu trecem aceasta lege nu o sa mai avem medici in Romania si nici asistente." - a spus la PRO TV Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a explicat faptul ca - daca aceasta lege va fi adoptata - medicul va putea sa castige bani si din consultatiile private, dupa program, tot la spitalul sau policlinica de stat la care munceste deja: "Ce inseamna asta? Ca medicul va avea posibilitatea sa aiba si consultatii private, dupa ora de program si dupa ce-mi asigura garda in sistemul public. In momentul ala, consultatii private inseamna venit suplimentar. Deci nu va mai fi stimulat sa mearga la clinica privata, pentru ca nu poate trai cu 20 de milioane, cat are astazi, si atunci este nevoit, stim foarte bine, sa plece si la policlinica privata sau la spitalul privat. Sau sa se opereze la spitalul privat, iar la stat face doar operatii."

O alta prevedere cuprinsa in proiectul de lege este posibilitatea managerilor din sanatate sa ii "premieze" pe medicii buni. De asemenea, pacientul va putea opta, contra cost, pentru serviciile medicului pe care il doreste: "Doi la mana, mai este si situatia in care managerul, din veniturile proprii, poate sa dea sporuri si trebuie sa dea sporuri pentru medicul care lucreaza mai mult si mai bine. Exista posibilitatea pacientului de a opta pentru un anumit medic, evident, contra unei taxe. Deci platesti si te duci la profesorul respectiv, ceea ce e peste tot, adica gasiti chestiunea asta oriunde in Europa." - a declarat Nicolae Banicioiu in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si PROTV NEWS.

In ceea ce priveste cuantumul acestor taxe suplimentare, acestea nu au fost inca stabilite, dar vor fi reglementate de Ministerul Sanatatii: "Tarifele le stabileste Ministerul Sanatatii prin norme. Evident, normele se fac dupa ce avem o discutie si le dezbatem cu Colegiul Medicilor, pentru ca au fost si vor fi partenerii nostri, si cu societatile profesionale."

Ministrul Sanatatii mai crede ca, in acest fel, ar putea disparea si plicurile cu "atentii" pe care pacientii le dau medicilor uneori, in mod "traditional": "Nu mai discutam de plic. Asta e ideea, sa nu mai avem plicul. pacientul va plati mai putin decat e acum cu platile informale. De ce? Fiind totul fiscalizat, fiind totul la vedere, toata lumea stiind ce trebuie sa plateasca si mai ales pentru ce sa plateasca, si reglementand aceste tarife Ministerul Sanatatii, nu va plati mai mult (pacientul) va garantez, decat il costa in momentul de fata."

VIDEO PROTVPLUS.RO