Eugen Nicolaescu: Scurgerile din sistemul sanitar, unde sunt cei mai multi bani pentru licitatii
Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca scurgerile din sistemul sanitar se produc acolo unde sunt cei mai multi bani pentru licitatii.
Emisiunea "Dupa 20 de ani" poate fi urmarita INTEGRAL, pe VOYO.RO.
Potrivit lui Nicolaescu, cei care contribuie la scurgerea banilor din sistemul de sanatate sunt, in primul rand, cei care au acces la bani, sub o forma sau alta. "Sunt cei care participa la licitatii, ca vand medicamente, ca vand materiale sanitare, ca vand echipamente. (...) Asta inseamna ca acolo sunt rezerve foarte multe si ca acolo este o scurgere de bani. Mai departe, sunt tratamente in care poti sa-i dai pacientului medicamente generice care costa un leu sau poti sa-i dai un medicament original care costa 100 de lei. Pana la urma, cineva ar trebui sa faca aceasta apreciere si acela este medicul, este seful de sectie, este directorul medical si managerul. Este clar ca toate rezervele de care discutam si toate scurgerile de fonduri nu pot sa acopere cat e necesarul de fonduri din sector. (...) Tot ce discutam noi aici ar putea sa insemne intre patru si cinci la suta din fondurile sanatatii", apreciaza demnitarul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
In acelasi context, ministrul Sanatatii a spus ca spitalele unde sunt cei mai multi bani pentru licitatii consuma cam 60% din fondurile Sanatatii, insa trebuie tinut cont de faptul ca, din sumele acestor unitati, 70-80% sunt cheltuieli salariale.
"Deci noi vorbim cam de 20% unde se pot face licitatii. Deci de acolo se pot face scurgeri, nu din alta parte, caci de la salarii n-ai cum sa faci scurgere de fonduri, pentru ca astia sunt oamenii si trebuie sa-i platesti. Deci noi pentru asta trebuie sa lucram. O metoda pe care au gasit-o cei dinaintea mea si pe care trebuie sa o duc mai departe, pentru ca este lege, a fost sistemul de licitatii centralizate. Sistemul a inceput deja sa functioneze, noi am facut ordinul de ministru, s-a facut caietul de sarcini, probabil ca intr-o luna de zile pornesc licitatiile", a mai precizat ministrul.